Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rozmyślanie nt łączenia wstęgi i kopułki...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konrad zobacz na sredniaka od morela
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Pomysł spoko ale nie z tymi glosnikami ktore zakładasz
      Musisz wybrać jakaś dobra wstęge ktora ciągnie bardzo wysoko
      Ale wtedy lepiej zrobic zwykle 3 drogi z kopulkowym sredniakiem ktory gra do 6-7kHz

KonradRak sa lepsze glosniki od swansa... zdecydowanie
      Popatrz na r1
      Niby coaxial ale sredniak jest naprawdę swietny
      Tweeter tez daje rade ale jest wg mnie za delikatny
      No chinole mają dużo ciekawych przetworników szkoda, że AT ich nie sprowadza.
      Dla siewcu znalazłem idealny KIT, który wpisuje się w to o czym pisałem:
      http://www.hivi.us/products/detail.a...00087469714773

- - - - - aktualizacja - - - - -

Konrad zobacz na sredniaka od morela
      No pisałem o tym kopułkowym średniaku, chyba, że masz na myśli inny głośnik?
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Cdm88
        Co prawda samochodowy ale nic nie przeszkadza zamontować go w kolumnie
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie, bo się dalej nie rozumiemy - wstęga w założeniu ma tylko uzupełniać najwyższe rejestry, a nie zachodzić tam gdzie gra kopułka. Mówię o rozwiązaniu a'la Dali(tak, wiem, uparłem się) czyli (na oko) zwykła kopułka 25 mm cięta na 14 kHz i mała wstęga do grania reszty, tak wysoko jak dociągnie. A dodatkowo...

Podane przeze mnie przetworniki są wybrane w pewnym sensie losowo. Wybrane tylko dlatego, że kojarzę je z diy tutejszego i dawniej z elektrody. NeoCD1.0 co jakiś czas się pojawia, DT25 kiedyś widywałem często, a FW168... Po prostu dla przykładu, że chcę użyć głośnika grającego jakimś pasmem(tu akurat zakładając zestaw midwoofer + kopułka). Tak samo nie do końca rozumiecie moją ideologię - nie chodzi o użycie wstęgi jako podparcia dla kopułki wysokotonowej w całym jej zakresie, a uzupełnienia wysokiej góry. Dlatego po przeczytaniu tego co widzę, zarys mam taki, bo wizja lekko budżetowa:
          -na pewno obudowa zamknięta, wolę poświęcić kilka Hz na dole dla pozbycia się rozciągłego basu BR,
          -głośnik niskotonowy do grania dołem i średniotonowy do grania środkiem LUB midwoofer cięty standardowo(nie wiem jak się tnie, strzelam że przy 2 kHz),
          -kopułka wysokotonowa grająca od tych, strzelam, 2 kHz, do hmm 14-18 kHz,
          -mała wstęga dociągająca górę i to co powyżej pasma słyszalnego, dla uzupełnienia.
          Czyli, znowu strzelając z czapy, ma być GDN jako niskotonowy, GDM jako średniotonowy, GDWK jako wysokotonowy i mała wstęga jako dociągnięcie powyżej zakresu GDWK.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
            Panowie, bo się dalej nie rozumiemy
            To ty nas nie rozumiesz. Przeczytaj jeszcze raz wątek i odnośnik. Czytaj i szukaj informacji, aż zrozumiesz.
            Ostatnie zdanie ode mnie. Puść sobie na aktualnych kolumnach, słuchawkach z generatora sinus od 10kHz do 30kHz :)
            Napisz co usłyszałeś...

Skomentuj

Przykład takiego układu na Visatonach:

Skomentuj

Panowie, bo się dalej nie rozumiemy - wstęga w założeniu ma tylko uzupełniać najwyższe rejestry, a nie zachodzić tam gdzie gra kopułka. Mówię o rozwiązaniu a'la Dali(tak, wiem, uparłem się) czyli (na oko) zwykła kopułka 25 mm cięta na 14 kHz i mała wstęga do grania reszty, tak wysoko jak dociągnie. A dodatkowo...
                To nie ma sensu bo przy dobrze zrobionej zwrotnicy nie usłyszysz różnicy
                Różnica bedzie jak zrobisz najmniejszym blad w zwrotce

A łatwa na tej czestotliwosci nie bedzie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                  To ty nas nie rozumiesz. Przeczytaj jeszcze raz wątek i odnośnik. Czytaj i szukaj informacji, aż zrozumiesz.
                  Ostatnie zdanie ode mnie. Puść sobie na aktualnych kolumnach, słuchawkach z generatora sinus od 10kHz do 30kHz :)
                  Napisz co usłyszałeś...
                  Po co mam sobie puszczać cokolwiek z generatora? W którymś z ostatnich postów napisałeś czym się różni mała wstęga od dużej wstęgi, że lepiej zagra kombo dużej wstęgi i kopułki średniotonowej i uczepiłeś się mojego "wyboru" przetworników, który był w sumie przypadkowy i o tym pisałem. Pisałeś też, że mała wstęga ciągnie wysoko i wymaga wysokiego podziału - i to było założone od samego początku. Ciężko mi znaleźć przykład lepszych przetworników, skoro podane wcześniej są zbyt tandetne - ale nie wiem co wybrać jako rozsądne minimum do zestawu wg konkretnych założeń, czyli 2way + wstęga od... nie wiem, załóżmy hipotetycznie, 14 kHz.

Albo prościej - chcę zrobić klon Dali Opticon 5, z podziałem podobnym do tamtego(midwoofer do 2,5k, kopułka do 14k, wyżej wstęga). Budżet na przetworniki zakładam 1500 zł. Nie musi schodzić bardzo nisko, z założeniem uzupełnienia o suba w obudowie zamkniętej(na 99. Łatwiej będzie teraz?

To nie ma sensu bo przy dobrze zrobionej zwrotnicy nie usłyszysz różnicy
                  Różnica bedzie jak zrobisz najmniejszym blad w zwrotce

A łatwa na tej czestotliwosci nie bedzie
                  To zrobię budżetowy zestaw i wstęgę kupię najtańszą, nawet uszkodzoną. Dla dekoracji będzie.

Skomentuj

Znam takich co montowali takie głośniki do dekoracji
                    I wiesz co? Działało :)
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Albo prościej - chcę zrobić klon Dali Opticon 5, z podziałem podobnym do tamtego(midwoofer do 2,5k, kopułka do 14k, wyżej wstęga). Budżet na przetworniki zakładam 1500 zł. Nie musi schodzić bardzo nisko, z założeniem uzupełnienia o suba w obudowie zamkniętej(na 99. Łatwiej będzie teraz?
                      Mozna tak zrobic, ale bedziesz potrzebowal kopulki z duza srednica i malym frontem. Taka, ktora obsluzy niski podzial, nawet 2khz i nizej. Z wsteg to zostaja Ci chyba tylko founteki neo 1.

Skomentuj

Zadziała tak jak megafon w jednym z projektów na forum...

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Wklejając modele głośników(znalezione w projektach tutaj) w google i przeglądając dane katalogowe, kilka razy natknąłem się na kopułki, które rzekomo grają do 30 kHz. I teraz tak - czy użycie takiego przetwornika(np Wavecor TW30xxxx, zapamiętałem bo często używany) da efekt słyszalny w odbiorze taki sam, jak włożenie wstęgi? Mówię tutaj o wpływie częstotliwościach pow. pasma słyszalnego wpływających na odbiór przez słuchacza niższych częstotliwości. Może to tylko o to chodzi, że te dodatkowe 5-10 kHz, które teraz można osiągnąć kopułką(a 10 lat temu takich nie było), wpłynie na niższe pasmo tak, że usłyszę to samo co usłyszałem kiedyś?

Skomentuj

Wavecory wg mnie nie maja ladnie brzmiacej gory pasma. Graja poprawnie, ale to zupelnie inny dzwiek niz wstegi. To w niskiej masie ruchomej jest zakleta cala magia glosnikow wstegowych, a nie w ich szerokim pasmie czestotliwosci.

Skomentuj

Nie zgadzam sie
                            Wstegi maja lekka i zwiewna gore
                            Taka maja te wavecory

Przećwiczyłem kilka wsteg (3.0 infinity emit i sony s2 (najwyzszy model)) i wavecor dał mi wiecej tego czego szukałem
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To skończy się tym, że idąc za radą poszukam taniej kopułki średniotonowej i wyjdzie z tego 3way... A kombinacje z hybrydowym wysokotonowym zostawię na czasy, gdzie będzie więcej budżetu... i więcej doświadczenia.

Skomentuj

Nie zgadzam sie
                                Wstegi maja lekka i zwiewna gore
                                Taka maja te wavecory

Przećwiczyłem kilka wsteg (3.0 infinity emit i sony s2 (najwyzszy model)) i wavecor dał mi wiecej tego czego szukałem
                                Masz szczescie, ze znalazles tani glosnik, ktory spelnia Twoje wymagania :)

To skończy się tym, że idąc za radą poszukam taniej kopułki średniotonowej i wyjdzie z tego 3way...
                                Tylko wtedy bas 8 cali minimum :)

Skomentuj

no że bas to oczywiste, jeśli taka kopułka przenosi od 500 Hz to coś musi dołem zagrać... choć to innym razem, bo na pierwsze diy założyłem budżet 1,5k na przetworniki, a w takiej opcji to nie wyjdzie...

Skomentuj

Akurat wczoraj słuchałem kolumn z Wavecorem 30mm. Jak w większości zgadzam się z Łukaszem to tu stanowczo NIE. Dla tych dużych kopułek Wavecora! One kończą się na 15kHz.Wiem, że na tym forum poleca się te przetworniki ale ja zawsze piszę o nich chłodno. Teraz jak zdrożały to nie ma najmniejszych przesłanek do kupowania. Jednak także lubię eksperymentować i połączenie TW30... z wstęgą CD1.0 mnie zaciekawiło. Podział oczywiście oktawę niżej od końca czyli gdzieś 7.5kHz,. Wtedy ta wstęga coś zagra.
                                    Siewcu, po pierwsze nie wierz w to co piszą i pokazują producenci. Żadna kopułka 25mm nie pociągnie do 30kHz. Najlepsze kończą się niewiele powyżej 20kHz. Dlatego zamiast dwóch głośników za 350zł możesz dać jeden dobry i do tego wofer 7". Np magnezowy Audax.
                                    Mam teraz kilka zestawów złożonych i jak w weekend znajdę wolne kilka h to pokażę wam pomiary kopułek i wstęg w zakresie do 30kHz razem z przebiegiem harmonicznych. Ze szczególnym naciskiem na Wavecora 30mm :)
                                    Kolejny problem to zbliżenie centr akustycznych. Trzeba frezować fronty aby je maksymalnie zbliżyć. Przy aluminiowym panelu to już potrzebne profesjonalne frezy i doświadczenie.
                                    Last edited by KonradRak; 03.12.2015, 07:36.

Skomentuj

Konrad oba glosniki ciągną równie wysoko
                                      Wystarczy popatrzeć na charakterystyki producenta
                                      Maja nawet lekko podobny styl gry

Co ciekawe wg mnie 1.0 gra najlepiej ze wsteg founteka
                                      Nie jest zapewne najlepsza a pomiarach ale daje to czego szukam
                                      Radośc ze słuchania muzyki

Te pomiary głośników skad masz?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pomiary oczywiscie wlasne Mistrzem w naginaniu wykresow jest Tang Band Pokaze wam jak wyglada pomiar rzeczywisty tytanowej kopulki TB z tym co pokazali na stronie Pomiary skalibrowanym Behringer B5 Zakres maksymalny na jaki pozwala probkowanie karty czyli do 40kHz

Skomentuj

Tb to jedyne glosniki, ktore wychodzily mi 100% tak samo jak u nich w pdf
                                          Last edited by lklukasz; 03.12.2015, 09:40.
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X