Ktore mierzyles? Ja mam papierowego sredniaka 12cm z korektorem fazy (swietny glosnik za te pieniadze) Kopulke 28mm i tytan wklesly.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
rozmyślanie nt łączenia wstęgi i kopułki...
Collapse
X
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaŻadna kopułka 25mm nie pociągnie do 30kHz. Najlepsze kończą się niewiele powyżej 20kHz.
Do tematu trzeba by podejść inaczej, bo samo osiągniecie pewnej częstotliwości nie jest gwarantem jakości głośnika ;-)
Skomentuj
-
Jak spojrzymy na widmo przecietnego utworu muzycznego to powyzej 15kHz juz praktycznie nic sie nie dzieje Tu rozwazamy odbior wysokich tonow przetwarzanych przez ultra lekkie wstegi i np 50mg kopulki No i jak znieksztalcenia duzej, "ciezkiej" membrany wplywa na harmoniczne Mnie ten temat sie podoba i sprobuje wniesc cos konstruktywnego Zeby bylo jasne ja jestem fanem wsteg wiec moge byc nieobiektywny :) Slysze do 17kHz ale juz przy duzym spadkuDayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaTych XT jest kilka wersji Ta ktora teraz widze to zaczynaja sie klopoty z charka juz przy 20kHz SS illuminator to przyklad prawie doskonaly Ciagnie wysoko Ma nisko rezonans Jako jeden z nielicznych latwo sie zgrywa z 7" woferami Tylko ta cena!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaja jestem fanem wsteg
Osobiście brzmieniowo bardziej odpowiadają mi klasyczne pofawolane ale One są bardzo delikatne i trudniejsze w aplikacji. Co ciekawe wstęgi klasyczne porównując podobne wielkościowo mają niższe poziomy zniekształceń.
Dobra rada nie mierzcie wstęg bez żadnego filtru ( wystarczy założyć duży kondensator odcinający poniżej pasma użytkowego) Poluzowanie / rozciągnięcie się membrany bezpowrotnie zmienia / osłabia charakterystykę najwyższych oktaw.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNie jest z tym tak źle, stara vifa XT25 ciagnie do 40kHz wg danych producenta, tak samo jak illuminator szpilka . W zasadzie to się wykresy producenta tam kończą a wygląda na to, że głośnik mógłby pociągnąć dalej.
Do tematu trzeba by podejść inaczej, bo samo osiągniecie pewnej częstotliwości nie jest gwarantem jakości głośnika ;-)
A wracając do jednego z poprzednich tematów, czyli zbliżenia środków głośników. To jest właśnie kolejna sprawa. Wiem, że szkoda, ale... Budując taką hybrydę byłbym w stanie zdemontować, że tak to nazwę, front panel z obu głośników i zrobić własny. Różnica będzie około 40 mm bliżej między środkami głośników, z tym, że wtedy magnes kopułki niemalże dotknie wstęgi i nie wiem, czy tak może być, czy to nie zagra, czy jeden wpłynie na drugi, czy trzeba je izolować itd. Na chwilę obecną przewiduję, że w czasie gdy to powstanie, będę mieć dostęp do CNC i zrobienie takiego panelu z np blachy stalowej/aluminiowej 5 mm (tak jak fabrycznie) nie będzie problemem.
Skomentuj
-
Dla mnie bez sensu .
A dlaczego ?
po 1) większość zdecydowana nagrań jest w 44.1k i na etapie obróbki w studiu jest usuwane wszystko co jest powyżej 22kHz .
po 2) człowiek nie słyszy powyżej 20k mimo, że było kilka badań robionych to obecnie okazuje się że ludzie słyszeli zniekształcenia IMD przetworników które po prostu były już w paśmie audio .
po 3) podział na kilku kHz to pomyłka i będą się pod kątem dziać dziwne rzeczy bo odległość głośników jest porównywalna z długością fali . Źródło wysokich częstotliwości ma być jedno .
po 4) trzeba by siedzieć dokładanie na osi bo niewielkie zejście z osi spowoduje, że niewiele z tych 30 czy 40k nam zostanie :)
po 5) za cenę 2 przeciętnych głośników wysoko tonowych lepiej kupić jeden lepszy :). I gwarantuje, że będzie z tego lepszy efekt niż jakieś tam wynalazki :)
Pomiary dali z tym systemem :
http://audio.com.pl/testy/stereo/zes...kowe/69-ikon-6
Szału na wysokich nie ma i zobaczcie jaki zjazd jest już na 20k pod kątem 15 stopni :) A co dopiero będzie na 40k .
Dodam, że producent zaleca odsłuch pod właśnie takim kątem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaDla mnie bez sensu .
......
Każdy wie, że nie ma dostępu do nagrań z częstotliwością graniczną >22kHz bo zegar nie pozwala.
Wielka szkoda, bo moja kotka słyszy aż do 60kHz a próg słyszalności ma w granicach -30dB.
Skomentuj
-
Raven ładnie podsumował.
Ciekawe jest to, że nawet Visaton pokazał wykres na skali 20kHz a przecież można by pochwalić się nawet 40kHz?
Nie zapominajmy, że większość z nas ma pokaźną bibliotekę nagrań 96kHz i 192kHz więc dostęp do takich nagrań jest Sławek. Oczywiście piszę o nowych realizacjach a nie masteringach.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaInaczej tzn? Mógłbyś rozwinąć?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaSzału na wysokich nie ma
Można też użyć samej wstęgi i nie martwić się wszystkimi problemami związanymi z łączeniem wstęgi z kopułką :)
Aurum G3 - głośnik bardzo ciekawy ale trudny w aplikacji i delikatny :(. Dla mniej wprawionych głośniki Founteka są o wiele łatwiejsze w zwrotkowaniu.
Last edited by Zap Projekt; 05.12.2015, 20:07.
Skomentuj
Skomentuj