Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diy kit do bardzo dużego salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Jak takie odgrody sprawują się w rocku i metalu? Nigdy nie słuchałem takiej konstrukcji, ale raczej z niskim basem sobie nie radzą?
    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

LuSzTi, oczywiście bardzo chętnie skorzystam z możliwości odsłuchu. Dogadamy się już jakoś na pw :)
      Czy biorąc pod uwagę to co pisaliście wyżej, konstrukcje typu open-buffle lepiej sprawdzają sie w takich pomieszczeniach jak moje?

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
      Mi od dawna chodzi po głowie odgroda na 15" (ewentualnie 2x15" ) tylko wolał bym coś wielkości Jamo R909 ;-)

Te OBL-15 mają prawie metr szerokości, to już z lekka przesada jak dla mnie ;-)
      No właśnie dlatego wcześniej pytałem czy jest możliwość rozciągnięcia kolumn w górę. Te Jamo o których piszesz wyglądają zdecydowanie lepiej:) Ale cena niczego sobie...
      Last edited by sebasbox; 29.12.2015, 14:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
        No właśnie dlatego wcześniej pytałem czy jest możliwość rozciągnięcia kolumn w górę.
        Zarówno szerokość jak i wysokość odgrody determinuje ilość basu. Takie odchudzanie szerokości ścianki powoduje, że różnica dróg tylnej i przedniej strony membrany się zmniejsza, czyli bas się zacznie znosić już od większych częstotliwości.
        Kolejna zaleta szerokiej ścianki przedniej jest taka, że niski środek pasma gra bardziej kierunkowo. Ludzie mówią i ja także potwierdzam, że dźwięk staje się taki "energetyczny" z większą, masą. Doskonała sprawa dla odtwarzania wokali, instrumentów typu kotły, bębny...

Skomentuj

LuSzTi, a na jakiej powierzchni u Ciebie grają te kolumny?
          32 m^2
          Czy kupowałeś przetworniki jako zestaw, wraz z zwrotnicą czy sam wszystko obliczałes (obudowy) i robileś (zwrotnica)?
          Jak już pisał sylvek - to autorski projekt :)

Choć jeśli masz miejsce na duże kolumny to pomyślałbym o wysokoefektywnych odgrodach Kiedyś takie staną i u mnie :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No właśnie cały czas czytam i staram się cokolwiek więcej zrozumieć
            Dziś sporo poczytałem o przetwornikach o których pisał Natalleos, tj. W8-1772 i modelu trochę "wyższym" W8-1808. Opinie są nawet więcej niż pozytywne, generalnie zachwyt jest duży :)
            I tak sobie pomyślałem, skorygujcie mnie jeśli piszę głupoty, że można by zastosować ten przetwornik w konstrukcji OB i z uwagi na dużą powierzchnię na której miały by grać dołożyć po jednym albo po dwa przetworniki basowe dobrej jakości? Np te które były zastosowane w konstrukcji polecanej przez gi.
            Niestety nawet jeśli to ma jakiś sens to nie mam pojęcia jakbym to ze sobą połączył bo w tym zakresie nie mam niestety wiedzy...

Skomentuj

Zadzwoniłem do tego znajomego to były Pure Project Audio Trio 15 TB . Jako że jest handlowcem branży (znanym wystawcą AS) pojawiają się u niego czasem egzotyki . Tyle że już poszły bo chciałem spisać zwrotkę bo była czytelna . Szkoda byłby gotowy klon

Skomentuj

Natalleos, dzięki za fatygę. Czytałem trochę o tych konstrukcjach i wydaję sie być bardzo ciekawa, chociaż biorąc pod uwagę cenę jaką trzeba zapłacić za kit to wydaje się być jednak wysoka, biorąc pod uwagę np. cenę zastosowanych przetworników niskotonowych. Sama konstrukcja jest dla mnie bardzo interesująca i chciałbym tak jak pisałem zrobić coś na jej wzór, ale jednak wizualnie coś zdecydowanie bardziej eleganckiego i wyrafinowanego. Nie wiem też czy miałoby np sens pochylenie dolnej części kolumny 5-7 stopni do tyłu a górnej odwrotnie (coś jak w utopiach)?
                Sama stolarka nie będzie dla mnie problemem, będzie nim natomiast zrobienie zwrotnicy... i tu mam 2 pytania:
                1) czy połączenie przetworników tj. W8-1808 (z tego co już doczytałem to na dużej przestrzeni sprawdzi się lepiej niż W8-1772) i 2x CIARE NDH 15-4S ma dla Was sens?
                2) z uwagi na fakt że jestem nowy na forum i jeszcze niezorientowany, czy jest ktoś na forum kto byłby w stanie przytować zwrotnicę do takiego zestawu?

Skomentuj

Nowe przetworniki = nowa zwrotka . co do eminence trzeba po prostu pokopać w necie z kilka dni i wykopać schemat orginalny . http://http://www.lautsprechershop.d...io_15_1772.htm
                  ja już mam parę elementów zwrotki wykopanych . trio 15 TB mają lekki ujemny odchył jeśli dokładnie poszukasz zdjęć . co do wyrafinowania to chyba pozostaje szaleństwo materiałowe (nic tak nie wyglada jak "milimetr" poliestru i na nim połysk jak tafla szkła) myślę że wspólnymi siłami odtworzy się ten projekt . z drugiej strony czym byś w te dechy "dmuchał" bo tu już jest dobre miejsce dla ciekawych "baniek" ja ostatnio zwariowałem na punkcie 6sn7 . skupuję teraz większość najbardziej polecanych lampek oczywiście od sprawdzonych sprzedawców . jak na razie mam cały komplet "kwiatów wschodu"

Skomentuj

No kolumny*Pure Project Audio Stellar 12 podobaja mi sie.
                    Ciekawe co tam siedzi na dole pewnie tez morel jak reszta.
                    Moze by zastosowac glosniki scan speaka 30W4558T00.
                    Zastanawiam sie czemu nie dali drugiego sopranu grajacego do tylu.

Skomentuj

Trochę odświeżę temat bo koncepcja częściowo się zmieniła tj. stwierdziłem że spróbuję z przetwornikami vintage tj. duża efektywność i papierowe membrany. Konstrukcja miałaby być częściowo OB (średnie i wysokie w OB a bas w obudowie z otworem stratnym)
                      Dużo czytałem na ten temat i osoby które budowały tego typu konstrukcje osiągały bardzo ciekawe rezultaty.
                      Zainteresował mnie projekt P24 lampizatora.
                      Na chwilę obecną zakupiłem następujące głośniki:
                      Tesla ARO942 30ohm - tu wymagane zastosowanie transformatora zeby sprowadzić głośnik do 8ohm
                      Isophon P1834/25 4ohm na średnicę
                      Isophon HM10 na wysokie (głośnik został mi polecony, ale docelowo chciałbym jakąś wstęgę, raal z P24 na tę chwilę jest poza zasięgiem) - tu także wymagany transformator?
                      Ominąłem tu głośnik Altec'a z P24 ponieważ po pierwsze jest trudno dostępny, po drugie kosztuje krocie, po trzecie nie wiem czy 4way to nie za dużo.

Do tesli myślałem żeby zbudować obudowę identyczną jaka była zastosowana w Teslach AKR153 z otworem stratnym (z tym że tam był głośnik ARO930 na gumowym zawieszeniu).
                      I teraz tak, czy można w jakimś programie zweryfikować jak będzie funkcjonował głośnik w takiej obudowie bez budowania od razu samej obudowy? Chodzi mi o to czy jest opcja weryfikacji/zaprojektowania obudowy lub jej poprawki bez jej faktycznego zbudowania?

Dopiero czytam nt. tego jak powinno się wykonywać pomiary głośników, trochę to jeszcze czarna magia i tu mam kolejne pytanie. Czy mogę mierzyć głośniki bez obudowy czy jednak obudowa jest obowiązkowa?
                      Jeśli chodzi o zwrotnicę to dalszy temat ale myślałem żeby tesle odciąć filtrem pierwszego rzędu na poziomie ~250Hz, średnica też pierwszy rząd 250-7K Hz a wysokie od 7k filtrem drugiego rzędu. Czy to ma sens, jeszcze nie wiem, jakoś tak logika mi podpowiadała
                      Z góry dziękuję za pomoc.
                      Last edited by sebasbox; 14.09.2016, 10:33.

Skomentuj

ok, z tego co czytam pomiary mogę zrobić bez dedykowanej obudowy tj. głośnik zawieszony(?), mikrofon ustawiony w docelowej odległości odsłuchowej i SW. Z tego co czytam mając pomiary głośnika, do obliczenia pudła dla Tesli mogę wykorzystać aplikację BoxSim albo Edge.
                        Czy głośnik musi być jakoś specjalnie zawieszony, czy wystarczą jakieś druciki i głośnik podwieszony w kwadratowej drewnianej ramce?
                        Last edited by sebasbox; 16.09.2016, 08:32.

Skomentuj

Przy pomiarze tak duzego glosnika, mozesz miec przeklamane parametry uzywajac SW, ale jak juz mierzysz to, zrob to w poziomie, zeby moc bez problemu zamontowac na kopulce glosnika, dodatkowa mase ruchoma.

Skomentuj

mikrofon w przypadku takiego pomiaru powinien być metr od głośnika czy maksymalizować odległość aby zbliżyć się do oległości odsłuchu? Dodatkowo rozumiem że taki pomiar najelpiej wykonać na zewnątrz aby uniknąć odbicia fali od sufitu i podłogi?

Skomentuj

Ale pomiarow parametrow T-S glosnika nie robi sie mikrofonem. Mikrofonem mierzysz tylko pasmo czestotliwosci.

Skomentuj

ale czy do zaprojektowania/weryfikacji obudowy jaka powinna być zastosowana wystarczą mi pomiary T-S?

Skomentuj

Do zaprojektowania obudowy do glosnika, potrzebujesz tylko parametrow TS. Nie trzeba niczego mierzyc mikrofonem.

Skomentuj

dziękuję za informację, w weekend postaram sie sklecić Jig'a
                                    mam jeszcze jedno pytanie, czy pomiary powinienem robić już z podłączonym transformatorem redukującym impedancję z 30ohm na docelowe 8ohm?
                                    Last edited by sebasbox; 16.09.2016, 14:56.

Skomentuj

Dobre pytanie. Moze najpierw zrob bez trafo.

Skomentuj

Na chwilę obecną zakupiłem następujące głośniki:
                                        Tesla ARO942 30ohm - tu wymagane zastosowanie transformatora zeby sprowadzić głośnik do 8ohm
                                        Isophon P1834/25 4ohm na średnicę
                                        Isophon HM10 na wysokie (głośnik został mi polecony, ale docelowo chciałbym jakąś wstęgę, raal z P24 na tę chwilę jest poza zasięgiem) - tu także wymagany transformator?
                                        Kto Ciebie namówił na ten złom?

Mam nadzieję, że jesteś zamożnym podatnikiem i stać Cię na szastanie pieniędzy.

Uważam, że w bardzo dużych pomieszczeniach nie jest lekko otrzymać "przestrzeń" w przekazie audio tylko z dwóch kolumn. Ja bym rozmyślał w kierunku SA-CD lub innych wielokanałowych systemach. Czyli minimum cztery pełnopasmowe kolumny z basem o powierzchni 0,5mq każda

Ale jak uważasz, że uda Ci się zrobić z tych starych części coś co gra i będzie się Tobie podobało, to ja trzymam kciuki.
                                        Last edited by slawek213; 16.09.2016, 19:55.

Skomentuj

Z tego muzeum mozna wycisnac bardzo duzo, ale to ciezki temat, nawet dla dosc zaawansowanych osob. Mialem te Isophony, wiem co potrafia :) Tesli nie slyszalem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X