Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diy kit do bardzo dużego salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromca mitów dzięki za wskazówki. Kierując się tym co napisałeś zrobiłem test Siemensów Ruf lsp 22c (akurat dziś przyjechały) i chyba coś zaczyna z tego wychodzić (pomiar ustawiony od 500hz więc nie wiem dlaczego coś pokazuje na wykresie przed tą wartością). Przy okazji udało się potwierdzić że głośniki chyba dobrze sparowane. Głośniki wrzcone w karton po warzywach wiec nie ma cudów...
    Nie wiem natomiast o co chodzi z API (zkładka Device&signal) tj. jak przestawię na Direct sound to głośniki, o których mowa powyżej ciągną równo do 16Khz a jak jest na MME to tak jak widać na wykresie. Musze jeszcze przestudiować jednak instrukcję od holmimpulse...

Skomentuj

Ustaw mikrofon jakies 70-100cm na osi glosnika. Upewnij sie, ze nie ma w poblizu duzych powierzchni odbijajacych. Ustaw tak glosnik/kolumne aby miala najwiecej miejsca wokół siebie. Zrob pomiar pelnym pasmem. W typowym pokoju, z odleglosci 70cm, powinienes zlapac bramke okolo 5ms, czyli pomiar od 200hz.

Sa w sieci tutoriale po polsku, jak zalozyc bramke i jak poslugiwac sie tym programem.

Skomentuj

W weekend dalsze pomiary, na razie cały czas czytam, jest ciekawy temat (ale dłuuugi) na diyaudio.com w zakresie pomiarów założony przez twórcę holmimpulse.
        Z tego co mi się wydaje w pomiarze który jest widoczny w moim poprzednim poście górka na 50Hz pomimo ustawienia "measurement signal" od 500Hz spowodowana była prawdopodobnie przez wiatrak komputera lub wzmacniacza, które stały za mikrofonem (źle przygotowany pokój do testów). Wynikałoby z tego, że pomimo, że program puszcza sygnał od częstotliwości 500Hz to mikrofon zbiera (a jednocześnie program rejestruje to co zbiera mikrofon) od samego początku...

Skomentuj

Jestem w trakcie pomiarów i w przypadku szerokopasmowych isophonów P1834 wszystko wydaję sie być ok (4 zmierzone głośniki mają praktycznie identyczne wykresy). Głośniki są 4 ohm.
          Problem pojawia się w przypadku Tesli ARO942, bo właściwie od 60hz do ponad 2Khz wykres jest zbliżony do Isophona P1834....?
          Martwi mnie to z uwagi że tesla jest 30ohm co za tym idzie, wydaje mi się że kształt wykresu może i jest ok, ale czy nie powinien być on znacznie poniżej wykresu Isophona, z uwagi na dużą impedancję??? Tesla podłączona bez żadnego transformatora a co za tym idzie powinna być znacznie cichsza.
          Dodam że głośniki testowane w identycznych warunkach. Wykres dla obu głośników jako "Frequency response smoothing" (1/10 octave smoothing).

Skomentuj

Nie mogę edytować już poprzedniego posta. Mam jeszcze dodatkowe pytanie, jak mierzę wysokotonówkę (G3Si) to wychodzą mi dziwne rzeczy. Sygnał ustawiam od 1,5Khz i raz otrzymuje takie wyniki jak na pierwszym printscreenie a raz tak jak na drugim.
            Drugi wydaje się być bardziej rzeczywisty ale dlaczego nie jest w ogóle poszarpany?

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
              Jestem w trakcie pomiarów i w przypadku szerokopasmowych isophonów P1834 wszystko wydaję sie być ok (4 zmierzone głośniki mają praktycznie identyczne wykresy). Głośniki są 4 ohm.
              Problem pojawia się w przypadku Tesli ARO942, bo właściwie od 60hz do ponad 2Khz wykres jest zbliżony do Isophona P1834....?
              Martwi mnie to z uwagi że tesla jest 30ohm co za tym idzie, wydaje mi się że kształt wykresu może i jest ok, ale czy nie powinien być on znacznie poniżej wykresu Isophona, z uwagi na dużą impedancję??? Tesla podłączona bez żadnego transformatora a co za tym idzie powinna być znacznie cichsza.
              Dodam że głośniki testowane w identycznych warunkach. Wykres dla obu głośników jako "Frequency response smoothing" (1/10 octave smoothing).
              Bo te Isophony maja slabiutka efektywnosc. Maly naped, duza membrana, to nie jest glosnik szerokopasmowy.

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
              Nie mogę edytować już poprzedniego posta. Mam jeszcze dodatkowe pytanie, jak mierzę wysokotonówkę (G3Si) to wychodzą mi dziwne rzeczy. Sygnał ustawiam od 1,5Khz i raz otrzymuje takie wyniki jak na pierwszym printscreenie a raz tak jak na drugim.
              Drugi wydaje się być bardziej rzeczywisty ale dlaczego nie jest w ogóle poszarpany?
              Kazdy z nich jest nieprawidlowy.

Skomentuj

Efektywność isophonów jest raczej bardzo wysoka, nie mogę teraz znaleźć na necie specyfikacji dokładnej ale z tego co pamiętam to było to 98dB. Zresztą porównując na wprost z wysokotonowym G3Si to cały czas miałem obawy czy wstęga nie gra za cicho w porównaniu do P1834, a G3Si ma 99dB. Zakładam że popełniam gdzieś błąd przy pomiarach... i stąd takie kwiatki. Jutro przetestuje jeszcze raz, bo teraz tak się zastanawiam czy na pewno testowałem na tych samym poziomach głośności...
                Pogromca a wiesz może z czego może z czego mogą wynikać błędne pomiary G3Si?
                Last edited by sebasbox; 30.04.2017, 21:25.

Skomentuj

Mialem kiedys te isophony, nawet mierzylem i efektywnosc byla przecietna, napewno nie taka jak zielonych sab z najmocniejszymi alnico. 98-99 dB to pobozne zyczenie :)

Dlaczego masz bledne pomiary? Nie wiem, trzeba eliminowac po kolei wszystkie mozliwosci.

Skomentuj

Te isophony miałeś na alnico? Znalazłem pomiary na niemieckim forum z których wynika że mają efektywność wynosi ponad 95dB (http://www.syraha.de/foren/thread.ph...nge&idx=24762&)
                    Co do pomiarów zrobię je jeszcze, bo tak jak pisałem nie jestem pewny czy poziomy głośności na karcie były ustawione tak samo dla Tesli i Iosphona.

Skomentuj

Skończył się sezon biegowy więc znowu można wiecej czasu poświęcić na zabawę z głośnikami
                      Mam prośbę, o weryfikację zwrotnicy, którą "zaprojektowałem". Jest to 4way a do tego moja pierwsza zwrotnica więc mam prośbę o weryfikację a zarazem o konstruktywną krytykę.
                      Teslę zmierzę jeszcze raz w większej desce bo coś za cicho jest w przedziale ca. 40Hz. Pewnie z G3Si postąpię podobnie (górka na końcu pasma).

Skomentuj

Jeszcze trochę zmieniłem i uprościłem.
                        Czy to ma ręce i nogi?

Skomentuj

Nie odpowiem Ci czy to ma ręce i nogi, ale upewniłbym się czy przebieg impedancji widzianej z wejścia zwrotnicy jest odpowiedni. Poza tym 580 uF wydaje mi się podejrzanie dużą wartością. P.S. Ja się nie znam za bardzo na zwrotnicach, przynajmniej jeżeli chodzi o aspekt praktyczny.

Skomentuj

Czemu taki niski podzial basu? Wyplujesz tego P1834, to glosnik z mikro ceweczka. Tesla powinna grac spokojnie do 200hz. Powyzej 9khz fazy Ci sie rozjezdzaja.

Skomentuj

Tesle ciąłem nisko tj. na 120Hz bo wydawało mi sie, że tak być powinno. Lepszego wytłumaczenia nie mam:) Isophony grają od 66hz więc dlatego myslałem, że 120 będzie już odpowiednią watością. Spróbuje przerobić tak jak piszesz na ca. 200.
                              G3Si byl mierzony ze zwrotnicą II-go rzędu od 5,5khz (pewnie z tego wynika problem z fazą), bo bez zwrotnicy jak puszczałem w Holmie sygnał od 1,5 kHz to pomiary nie wychodziły. A bałem się puścić wstęgę od np 300 Hz, bo obawiałem się uszkodzenia.
                              Tak czy inaczej zrobie ponowne pomiary G3Si zobaczymy co wyjdzie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X