Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY - raczkowanie. Dylemat co wybrać.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY - raczkowanie. Dylemat co wybrać.

Witam kolegów.
    Od jakiegoś czasu przeglądam forum i jestem pełen podziwu dla waszej wiedzy i umiejetności, z dziedziny elektroniki, akustyki jaki i stolarstwa itd.
    W moje głowie pojawił się pomysł by zbudować coś samemu na podstawie materiałów które udostępniacie.
    Może rzucam sie z motyką na ksieżyc ale jak nie spróbuje to bede sie z tym męczyć.
    Na chwilę obecną posiadam Monitor Audio BX2 + Denon x1000.
    Pisałem juz z jednym z kolegów obecnym na tym forum i dzięki za wyjaśnienie interesujących mnie treści.

Prosze Was o wsparcie. Bo nie wiem którą drogą pójść. Do wyboru mam 3 projekty 2 way kolumn podłogowych:
    1. http://diyaudio.pl/showthread.php/22...ecor-TW030WA07
    2. http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi ale z BR z przodu
    3. http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Proszę o radę który z projektów pozwoli mi uzyskać na Denonie lepszą podstawę basową przy nie dużych obciążeniach- mieszkam w bloku i nie lubie zbyt głosnej muzyki, bardziej stawiam na detaliczności przy małym natężeniu dźwięku..
    Zależy mi na klarowności dźwięku ale przy podkoloryzowanych skrajach.

Słucham Polskiego klasycznego rocka i muzyki elektronicznej typu Prodigy, Tiesto, ale i ostatnio Sam Smith często trafia na track listę. Głownie to radio internetowe/ tidal.
    Budżet to 1000 - 1200zł.

Proszę o poradę i wsparcie, z góry dziękuję.

Przykro mi, ale żaden z wymienionych projektów nie zagra zdecydowanie lepiej niż BX2.
    BX2 to nie żaden szczyt marzeń, żeby nie było, ale wydając 1.200zł chciało by się mieć coś dobrego. Niestety te projekty są nadal budżetowe (no może oprócz Founteka z Wavecorem).

Za 1000zł skompletujesz komplet głosników SBacoustic (17RNX + 29RDC) + zwrotnice (trzeba tylko poczekać na projekt). Uwierz mi że wtedy to będzie naprawdę przeskok jakościowy.

Za 200zł może i nie złożysz ładnej obudowy, ale wolał bym słuchać SBacoustic w surowym MDF-ie niż te projekty podane wyżej w wypasionej obudowie.
    Last edited by marian; 22.01.2016, 10:49.

Skomentuj

Za 1200 to electrino pogoni bx2.

Skomentuj

W tym budżecie z gotowych projektów jedynie Fountek + Wavecor lub projekt na AWX15 + Wavecor.

Skomentuj

Nie słyszałem żadnego projektu, a od czegoś trzeba zacząć.
          Niestety jestem totalnym amatorem, wiem że nauka kosztuje.
          Ale czułbym wewnętrzną dumę mając w domu "swoje dziecko" , a z upływem czasu i odłożeniu monet w skarbonce pokusić się o zamianę głośników w starej budzie na seasy i pod to zwrotnica..

Skomentuj

Founteka z wavecorem jeszcze nie słuchałem ale wavecora mam i tu bym uważał na elektronikę towarzyszącą aby nie klulo na skraju pasma szczególnie w muzyce rockowej której też słucham. Jest jeszcze popularny seas który w muzyce rockowej się sprawdza bez problemu. 3sm bym na pewno sobie darował ale masz jeszcze projekt forumowy z daytonem rs180. Fgx miałem okazję porównać bezpośrednio u siebie i wysokie nie były tak ładne jak na seasie mimo że głośniki w sensie zestaw ładnie średnica gra. A żeby nie było wavecor zaczął grać lub też przestał denerwować bo zmianie ips w iampie na cfp i teraz mogę powiedzieć że daje dużo przyjemności z słuchania

Skomentuj

Czy zagra lepiej trudno powiedzieć ale w budżecie powinno sie zmieścić http://diyaudio.pl/showthread.php/25...kt-by-Yoshi_80

Skomentuj

Około 1100PLN to komplet głośników do metalowgo Zapha. Też ładnie zagra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Czy zagra lepiej trudno powiedzieć ale w budżecie powinno sie zmieścić http://diyaudio.pl/showthread.php/25...kt-by-Yoshi_80
                  Bocian dziś podłacza te kolumny u siebie w domu, więc za parę dni mogę zdać relacje

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Przykro mi, ale żaden z wymienionych projektów nie zagra zdecydowanie lepiej niż BX2.
                    BX2 to nie żaden szczyt marzeń, żeby nie było, ale wydając 1.200zł chciało by się mieć coś dobrego. Niestety te projekty są nadal budżetowe (no może oprócz Founteka z Wavecorem).
                    To dla mnie duże zaskoczenie, gdyż myślałem że moje BX2 za które w salonie zapłaciłem 1000zł to nic szczególnego i powiedzmy 400-500 zł to marża producenta za logo, więc wydając podobną kwotę na DIY finalnie otrzymuje się więcej - lepszą jakość.

Teraz została podburzona moja koncepcja...:blink:

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
                      powiedzmy 400-500 zł to marża producenta za logo,
                      Tylko ze producent ma te przetworniki za ulamek ceny detalicznej. Jesli w detalu glosnik kosztuje powiedzmy 250zl, producent w Chinach wykona go za grosze. Dlatego w diy oplaca sie isc w jak najdrozsze glosniki, a nie jak najtansze, bo gotowe produkty moga okazac sie czesto wcale nie gorsze, do tego co sami zrobimy za tysiaka.

Skomentuj

Fountek 168 +Vawecor 07 gra nieźle, brakuje jedynie basu. Zestaw detaliczny, duzo wysokich, dobra średnica. Tyle moge powiedzieć. Z basem jest kłopot, no chyba że w miedzyczasie producent coś poprawił w tym głosniku ( ma wg mnie zbyt twarde zawieszenie, no i mój egzemplarz miał wyższe fs (65Hz) niż to co podaje producent).

Skomentuj

Kilka tanich projektów słuchałem IMO najbardziej na basie pasował mi AWX15, jako całość Fountek i Wavecor.

Skomentuj

Również zaczynam przygodę z DIY jeśli chodzi o kolumny. Kiedyś próbowałem sił w elektronice, złożyłem jakiegoś daca na usb. Ale na tym się skończyło. Temat ciekawy, sam jestem na etapie szukania pierwszego projektu. Również podłogówki 2 drożne (może 2,5). Co do cen przetworników to nie wiem co siedzi w BX2, ale takie AA Phoebe III ma Seasa za 150PLN oraz Visatona za 130PLN, a cena kolumn pod 3000. Może znacie jakiś projekt na wzór tych kolumn?

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
                              Proszę o radę który z projektów pozwoli mi uzyskać na Denonie lepszą podstawę basową przy nie dużych obciążeniach- mieszkam w bloku i nie lubie zbyt głosnej muzyki, bardziej stawiam na detaliczności przy małym natężeniu dźwięku..
                              Zależy mi na klarowności dźwięku ale przy podkoloryzowanych skrajach.
                              Może pomyślisz nad koncepcją dwudrożnego układu z 8 calowym basowcem i kopułką. Większy głośnik pozwoliłby przy cichym graniu uzyskać więcej basu, a wycofanie średnich tonów poprzez odpowiednie dopracowanie zwrotnicy, przy jednoczesnym podniesieniu charakterystyki wysokich tonów spełniłoby Twoje oczekiwania co do podbicia skrajów pasma. Tu przykład takiego układu z kopułką w WG na głośnikach Visatona. Może coś w tym stylu, o ile trochę szerszy front kolumny nie jest problemem.

Skomentuj

Czaruję...
                              X