Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór woofera 6''-7'' do kolumn dwudrożnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór woofera 6''-7'' do kolumn dwudrożnych

Porównywałem parametry i charakterystyki głośników nisko-średniotonowych. Swoje poszukiwania ograniczyłem do modeli:
    - Dayton rs180S-8
    - SB Acoustics 17NRXC35
    - Peerless HDS164 nomex

Wszystkie w podobnej cenie i ta sama liga więc pojedynek raczej wyrównany.
    Które z nich polecilibyście do konstrukcji dwudrożnej z Seasem 27TBFC/G?

Z przeprowadzonych symulacji i odczytu charakterystyk tak w skrócie opisałbym te głośniki:
    Dayton - szczegółowy (ze względu na aluminium) i dynamiczny (dobra odpowiedź impulsowa), bas dobrze kontrolowany oraz schodzący w miarę nisko. Niestety wymaga dość niskiego cięcia w okolicach 2kHz co może być niekorzystne dla seasa (choć widziałem projekty z seasem gdzie cięcie było przy 1.6kHz).
    SB Acoustics - bas schodzący nisko, całkiem dobra odpowiedź impulsowa. Można ciąć trochę wyżej nawet 2.5kHz. Mało projektów DIY i opinii w internecie.
    Peerless - bas nie tak niski, można ciąć wysoko w okolicach 3 a nawet 3.5 kHz. Często wykorzystywany w kolumnach dwudrożnych.

Moim zdaniem SB Acoustics oferuje najwięcej. Pełny faradaj w napędzie, wysoka dobroć mechaniczna.

Jest jeszcze wersja Daytona z papierową membraną. http://www.daytonaudio.com/index.php...fer-8-ohm.html
    Last edited by Echo1; 17.02.2016, 16:45.

Skomentuj

Pewnie niewiele jest osób, które miały wszystkie głośniki jednocześnie dlatego zapraszam do swoich subiektywnych opinii na temat chociażby jednego z wymienionych lub innego 6''-7'' głośnika.

Skomentuj

Również wybrał bym SB, ale nie wiem czy z tym Seasem się zgra brzmieniowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Również wybrał bym SB, ale nie wiem czy z tym Seasem się zgra brzmieniowo.
          Dlaczego? Ewentualnie z jaką inną aluminiową kopułką mógłby się zgrać? Mało jest projektów z SB i trochę mnie to martwi.
          Na papierze wygląda bardzo dobrze.
          Last edited by johans23; 18.02.2016, 09:14.

Skomentuj

Bo to dość świeże głośniki, na rynku są dostępne od ok 2-3 lat dla hobbystów. Daytony i Peerlessy są znacznie dłużej.
            17 SBA nie połączysz wyżej niż 2-2,5k. Ja w swoim projekcie mam podział na 2,1kHz. Tam pomiędzy 2 a 4kHz jest paskudna dziura, która w zasadzie uniemożliwia wyższe podziały.
            Last edited by LuSzTi; 18.02.2016, 09:48.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To może lepsza będzie wersja z polipropylenową membraną która ma gładszą charkę?

SB17NRX35

SB17MFC35

Skomentuj

Charka może i lepsza, jak z graniem to nie wiem. Ale ja generalnie nie lubię plastikowych membran.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez johans23 Zobacz posta
                  Dlaczego? Ewentualnie z jaką inną aluminiową kopułką mógłby się zgrać? Mało jest projektów z SB i trochę mnie to martwi.
                  Ja bym zmienił seasa na 29RDC i masz komplet od SB :)
                  http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB29RDC-C000-4/79
                  http://www.audiowitowa.pl/pl/p/SB17NRXC35-8/85

Ten RDC na górze jest bardziej chłodną kopułką. Spokojnie tym, którym seas pasuje, SB też podejdzie.
                  Last edited by dolphin123; 18.02.2016, 10:41.

Skomentuj

Widzę, że SB na razie wygrywa. Nawiązując do tematu znalazłem fajne porównanie wooferów http://www.zaphaudio.com/6.5test/.
                    SB17NRX35 jest chwalone za bardzo niskie zniekształcenia harmoniczne oraz solidną budowę spotykaną w dużo droższych konstrukcjach. Autor opisuje, że wymaga trochę większej uwagi przy projektowaniu zwrotnicy
                    (zapewne chodzi o podbicie od 4kHz). Co ciekawe zaleca go do obudowy zamkniętej :???: Warto zwrócić uwagę, że pomierzone parametry T-S odbiegają od tych z dokumentacji (np. Qts = 0.47 przy 0.34 z dokumentacji czy fs = 40Hz przy 32Hz (trochę lipa)).

Skomentuj

Warto zwrócić uwagę, że pomierzone parametry T-S odbiegają od tych z dokumentacji
                      Różnica między parametrami zmierzonymi a tymi w karcie katalogowej to norma. Nawet najdroższe Scan-Speaki tak mają.

Skomentuj

No i kwestia czy wygrzane czy nie, czy ciepłe czy zimne.

Skomentuj

Jeżeli Zaphaudio można wierzyć to ich pomiary wywracają cały projekt do góry nogami. Wychodzi, że SB rzeczywiście jest do obudowy zamkniętej :???: Może ktoś z forum pomierzył jaka jest optymalna pojemność i typ obudowy oraz (gdy bass-reflex) strojenie portu dla tego głośnika?

Skomentuj

Może ktoś z forum pomierzył jaka jest optymalna pojemność i typ obudowy oraz (gdy bass-reflex) strojenie portu dla tego głośnika?
                            Taka, jaka dla Ciebie bedzie grac najprzyjemniej. Sam musisz dojsc do konfiguracji jaka Tobie przypadnie do gustu.

Skomentuj

Chwalą SB17 też tu http://audiotransducers.com/pl/18cm/...7nrxc35-8.html
                              ale ja chyba skusiłbym się na
                              http://audiotransducers.com/pl/sbaco...17nac35-8.html
                              jesli projekt miałby powstać od zera....

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                http://audiotransducers.com/pl/sbaco...17nac35-8.html
                                jesli projekt miałby powstać od zera....
                                Troels już wystrugał kolumny na tych głośnikach w wersji 4om
                                http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-NAC.htm
                                Last edited by Echo1; 20.02.2016, 14:28.

Skomentuj

Mam 3W z dwoma takimi aluminiakami na dole. Na basie dużo fajniejsze niż papierowe. Na średnicy niestety nie wiem, bo u mnie miały grać typowo na basie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                    Troels już wystrugał kolumny na tych głośnikach w wersji 4om
                                    http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-NAC.htm
                                    Wyrzeźbił, fakt, ale zwrotka nie jest opublikowana z wartościami elementów, więc w zasadzie projekt do robienia od zera.

Troels zrobił jakies kombinacje z wyrównaniem czasowym za pomocą dodatkowej płyty na niskośrednim, a filtry i tak 4 rzad akustycznie i 3 rząd elektrycznie.
                                    Mam wrazenie, że ta dodatkowa płyta jest zbyteczna skoro w filtrach i tak wysokie rzędy są stosowane.

Skomentuj

głośnik też jest filtrem

Pobaw się symulatorem to zobaczysz że ta dodatkowa płyta ułatwia zestrojenie zwrotki
                                      Last edited by Echo1; 21.02.2016, 12:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                        Wyrzeźbił, fakt, ale zwrotka nie jest opublikowana z wartościami elementów, więc w zasadzie projekt do robienia od zera
                                        Na projekt od zera nie jestem jeszcze gotowy :( Jeszcze w zeszłym tygodniu myślałem, że budowa kolumn to żadna głębsza filozofia.
                                        Ale choćbym przeczytał 1000 postów i 5 książek to bez praktyki się nie obędzie. Dlatego do treningu wybiorę udokumentowany projekt.

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                        Pobaw się symulatorem to zobaczysz że ta dodatkowa płyta ułatwia zestrojenie zwrotki
                                        W jakim symulatorze można uwzględnić dodatkową płytę?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X