Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki tonsil focus 240 se

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki tonsil focus 240 se

Witam mam zestaw kolumn tonsila focus 240 SE i poszukuje amplitunera/wmacniacza. Trafia mi się używka onkoyo TX-SR577 w idealnym stanie.
    Co sądzicie o takim połączeniu??

Witaj.
    Zależy czego oczekujesz ?
    Chcesz stereo czy potrzebujesz zestawu do kina?
    Ten amplituner jest dość dobrze wykonany.
    Jak będzie grał ? Tego nikt Ci nie powie.
    Ten sam wzmacniacz na różnych kolumnach będzie grał inaczej.
    Jeśli możesz to zaproś właściciela ze sprzętem na ciastko i posłuchaj na znanym sobie repertuarze jak on gra i czy Cię to zadowala.

Skomentuj

Mam podłączony amlituner ONKYO pod klon Totem Staff i zgrana z nich para, mysle wiec ze i Twoje Focusy zagraja poprawnie.

Skomentuj

Ok. Mam już amplituner TX-SR577 i zestaw focus 240 SE tak już wcześniej wspominałem. W zestawie mam subwoofer aktywny. Jak optymalnie podłączyć ten zestaw? Subwoofer do amplitunera i do sybwoofera czołowe, natomiast speakery do wzmacniacza?

Skomentuj

Napisz co chcesz podłączyć bo z tego co piszesz to masz amplituner , wzmacniacz , focusy , jakieś speakery i subwoofer .

Skomentuj

Zestaw kina tonsil:
            podłogowe focus 240 se
            speakery
            centralny
            subwoofer aktywny
            +
            amplituner onkyo

Amplituner ma wyjścia na 6ohm, natomiast podłogówki focusa są na 8ohm. Speakery i centralny 6ohm

Skomentuj

Subwoofer podpisane do preout sub a resztę do dedykowanych im gniazd głośnikowych.

Skomentuj

A nie można podłogówek podłączyć do subwoofera a speakery i centralny normalnie do amplitunera??

Skomentuj

Ale dlaczego chcesz kolumny frontowe podłączyć przez suba?
                  Przecież masz wyjście w tym amplitunerze na suba i na fronty.

Skomentuj

A nie ma znaczenia ze frontowe mam 8ohm, a wyjścia wzmacniacza mam na 6ohm ?? Pewnie jest ciszej
                    http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino...owego/TX-SR577

Skomentuj

W specyfikacji jest podane 100W/8Ohm dla frontow, więc trochę mniej.

Skomentuj

Nie ma czegoś takiego jak wyjścia wzmacniacza na 6 ohm. Po prostu producent musi podać moc dla kolumn o danej impedancji i tu podaje dla 6 ohmów.
                        Ale co do drugiego masz rację - bo maksymalna moc na 8ohmach dla tego wzmacniacza to 90W, a dla 6 ohmów 100W. Dane z manuala.

Skomentuj

Producent tak podaje, bo przyjęło się że kolumny do KD mają 6 łomów. A te 8 łomowe będą Łatwiejszym obciążeniem.

Skomentuj

A czy jest jakaś możliwość żeby zastosować chlodzenie pod amplitunerem. Myślałem o takim z zasilania usb ale amplituer nie ma wyjścia usb

Skomentuj

A po chcesz to dodatkowo chłodzić? W szafce jakiejś zamknąłeś?

Skomentuj

Nie jest zamknięty ale u góry jest półka. Ale pytam czy w ogóle jest jakiś sposób żeby podłączyć wiatrak?

Skomentuj

Jest tam z tyłu gniazdo oznaczone "Universal port" i obok niego napisane 12V 0.5A - tu można spróbować.

Skomentuj

A jest jakaś przejsciówka z takiego gniazda na usb np ??

Skomentuj

No musisz jakoś napięcie do 5V obniżyć. Więc albo stabilizator albo jakaś mała przetwornica obniżająca na 5V.
                                      Tyle że 0,5A to nie za wiele prądu i trzeba uważać co tam się podłącza żeby nie przegiąć bo coś się skopci.
                                      Można by tam dać przekaźnik, który będzie załączał zasilanie z jakiegoś zewnętrznego zasilacza czy nawet ładowarki od telefonu na te Twoje wiatraki usb.

Ja mam TX-SR508 wsadzony w szafkę rtv - ma od góry chyba z 15mm luzu i to jeszcze jak mu stopki odkręciłem.
                                      Trochę ciepły jest rzeczywiście ale poza tym nic się nie dzieje więc nie wiem po co chcesz to koniecznie chłodzić.

Skomentuj

Nie podłączaj żadnego wentylatora bo jest nie potrzebny.U mnie na amplitunerze stoi cd i jest jakies 20 mm luzu i jest ok. Wiec nie kombinuj podłączaj jak ma byc i pałaj sie muzyką. Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X