Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki tonsil focus 240 se

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowi bez przesady.
    Właśnie w ONKYO moduły HDMI i procesory DSP padały z powodu nadmiernej temperatury.
    Lepiej dmuchać na zimne i zapewnić sprzętowi przewiewne miejsce.
    Taniej wyjdzie wyciąć półkę w szafce niż serwisować taki amplituner.

Skomentuj

A jaki kabel byście polecili do połączenia tego suba z amplitunerem?? Potrzebował bym ok.3m
      Do frontów mam kable procab 2 x 2,5 mm2.
      Do speakerów będzie potrzeba ok 13m na stronę wystarczy 1mm??

Skomentuj

PS. jeżeli chodzi o chłodzenie jeszcze to ja nie widzę problemu żeby dokupić np podstawę chłodzącą po amplituner tylko problem jak podpiąć się pod to gniazdo. Bo niezależne zasilanie do chłodzenia będzie raczej uciążliwe żeby włączać i tak już mam tyle pilotów że maskara..

Skomentuj

To miernik w rękę i zobacz na tym złączu z tyłu czy pomiędzy pinem 1 i 2 pojawia się po włączeniu 12V.

Skomentuj

Jak będzie to jaki wariant podłączenia byś sugerował??

Skomentuj

Jeśli masz te 12v to możesz bezpośrednio podłączyć sobie wiatrak na 12V, ewentualnie z jakimś regulatorem albo (bezpieczniej) użyć przekaźnika z cewką 12v do załączenia jakiegokolwiek innego układu.

Skomentuj

Czyli bezpośrednio kablkami trzeba się wlutować w gniazdo jakoś? bo to nie jest usb tylko jakieś wejście chyba stosowane tylko przez onkoyo

Skomentuj

W gniazdo pewnie możesz się wpiąć nawet goldpinami przylutowanymi do kabelka i później tylko jakoś sensownie to zamocować, tylko jaki pinout?

Skomentuj

Pewnie sobie samemu z tym nie poradzę, bo akurat w elektronice nie siedzę...

Skomentuj

http://www.hifi-forum.de/bild/schaltbild1_599178.html
                      Pin 1 to masa, piny 2 i 3 to 12v, wg tego obrazka.
                      Musisz po prostu jakieś eleganckie sztywne druciki (dlatego pisałem o goldpinie) przylutować, wetknąć w odpowiednie piny i zamocować. Sprawdzić miernikiem czy prawdziwe 12v i powinno być OK. tylko pytanie czy rzeczywiście prądu starczy do machania wiatrakiem (w sensie czy za dużym obciążeniem nic nie spalisz) dlatego pisałem o przekaźniku. Możesz tu podłączyć przekaźnik, na styki przekaźnika dać z łądowarki np usb 5v i wiatrak na 5V. Trochę kombinacja, ale powinno się to ładnie dać zapakować do jakiegoś pudełeczka i szlus.

Każdy kiedś od zera zaczynał. Ja się nawet dużo nie rozwinąłem :(

Skomentuj

Być może będzie pasować zwykła wtyczka DB25 tylko trzeba by usunać jeden pin.

Skomentuj

a można byłby wtedy zastosować wiatrak na 12v i spiąć tą wtyczkę z kablem wiatraka?

Skomentuj

Można, ale nie należy przekraczać tego pół ampera poboru, bo coś możesz coś usmażyć. No i wiatrak na 12V przy podaniu mu 12V będzie sie kręcił na full, a tego raczej nie chcesz :) Trzeba wykombinować jakiś regulator. Ja kiedyś coś takiego miałem do obudowy komputerowej, więc pewnie zdobywalne.

Skomentuj

Nie wiem jaki masz plan na zamontowanie tego wentylatora mechanicznie, ale są dostępne w rozmiarze 120x120 i poborze prądu 0,13A np. AAB SUPER SILENT FAN 12.
                              Głośność niecałe 14dB przy prędkości obrotowej 1200obr/min więc nie powinno być go słychać.
                              Sprawdzę później czy da się dopasować wtyk db25 do tego złącza w ampli to dam znać.
                              Last edited by piotreq123; 05.04.2016, 12:56.

Skomentuj

OK dzięki będę wdzięczny

Skomentuj

A więc - złącze db25 nie pasuje - jest dużo większe od złącza w onkyo.
                                  Napięcie pojawia się po włączeniu na pinie 1- i 2+ (u mnie 11.2V).
                                  Chyba najłatwiej wetknąć tam 2 goldpiny i przylutować do nich przewód od wentylatora.
                                  Trzeba tylko jakoś zaizolować żeby zwarcia nie zrobić i zabezpieczyć przed przypadkowym wyciągnięciem.
                                  No i oczywiście pamiętać o poprawnej polaryzacji.
                                  Last edited by piotreq123; 05.04.2016, 16:08.

Skomentuj

A można by było zrobić te piny wsuwane?? I tak pewnie będą w miarę ciasno wchodzić. Wolałbym uniknąć lutowania ich do gniazda

Skomentuj

No o to mi chodzi. 2 goldpiny z przylutowanymi przewodami.

Skomentuj

W takim razie kupuje ten wentylator co podałeś w linku. Idealnie wpasowuje się w wybranie pod amplitunerem. Na wysokość również ma zgodnie z opisem 25mm natomast wysokość blachy dolnej do końca stopy jest 26mm ale mam jeszcze na stopach naklejony 2mm więc powinno być ok. A montaż na taśmę dwustronna montażową tessy i powinno bć ok. Może nawet udałoby sie z tą wtyczką co jest w oryginalne tylko włożyć te piny, a jak nie to coś samemu sklecić..

Skomentuj

Na upartego 2 druty odpowiedniej długości ale to już trochę popelina :flapper:

No i najważniejsze żebyś polaryzacji nie pomylił bo może coś się sfajczyć.
                                          Last edited by piotreq123; 05.04.2016, 20:10.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X