Najlepiej usunac, rozwiercic i wstawic kolki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwsze DIY. Zestaw 3 drożny, czy 2,5 na głośnikach STX
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNajlepiej usunac, rozwiercic i wstawic kolki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez seeper Zobacz postaCzyżby wpływały na pracę głośników?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTrzeba sie uczyc robic zgodnie ze sztuka, a nie byle jak Najlepiej zaszpachlowac wkrety i fornir na klej kontaktowy bez hdf...
To nie jest lite drewno żeby stosować 100% stolarskie metody.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaA czy wkręty przypadkiem nie będą zmniejszały klawiszowania?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaA czy wkręty przypadkiem nie będą zmniejszały klawiszowania?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaPrzesadzasz wydaje mi się. Idąc tym tropem to trzeba robić albo zacinane na 45 stopni albo na lamele, albo jeszcze inaczej ? Kto ustawił sztukę sklejania pudła ?
To nie jest lite drewno żeby stosować 100% stolarskie metody.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWcale tez nie trzeba sklejac na 45 stopni, czy stosowac lamelek ( te akurat pomagaja klejeniu, ale nie sa niezbedne )
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKto ustawil sztuke klejenia pudla? Nie jestem stolarzem, ale czytam literature, ucze sie, staram sie robic swoja robote jak najlepiej i wg technik stolarskich, takie zostawianie wkretow w materiale, to wlasnie amatorka.Przepis na obudowę profesjonalną:
1. Zbuduj skrzynię używając wkręty ( jeszcze jest amatorska)
2. Wykręć wkręty i wbij kołki ( już jest pro ) :)
Trochę to jest śmieszne po prostu że nazywasz to amatorką, może nie jest to zabieg typowo stolarski ale nie zmienia niczego.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKolki kosztuja grosze, wzmocnia lepiej obudowe i nie trzeba ich jeszcze szpachlowac.
Zawsze budowałem na wkrętach, teraz mam ściski i mogę budować bez kołków czy wkrętów jednak trwa to o wiele dłużej.
Pod fornir nie widzę sensu wykręcania wkrętów. Jednak pod malowanie jak wspomniał Marios to bym po prostu skleił same płyty bez niczego.
Wszystko zależy co do czego.
Wiesz, zaraz ktoś napisze że robienie zwrotnicy na klepce, panelu podłogowym to amatorka i trzeba wytrawić płytkę żeby było pro.
Na wiórówce będzie bee a na sklejce już będzie super
Osobiście łączę wszystko point to point
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNie będą, a nawet spotengują ten problem.
Tak przy okazji to jeszcze nie widziałem na forum obudowy w którym ktoś zamienił wkręty na kołki :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaAle tak jest zgodnie ze sztuką
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNadal nie rozumiem czemu amatorka Przepis na obudowę profesjonalną:
1. Zbuduj skrzynię używając wkręty ( jeszcze jest amatorska)
2. Wykręć wkręty i wbij kołki ( już jest pro )
Trochę to jest śmieszne po prostu że nazywasz to amatorką, może nie jest to zabieg typowo stolarski ale nie zmienia niczego.
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaZawsze budowałem na wkrętach, teraz mam ściski i mogę budować bez kołków czy wkrętów jednak trwa to o wiele dłużej.
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaPod fornir nie widzę sensu wykręcania wkrętów. Jednak pod malowanie jak wspomniał Marios to bym po prostu skleił same płyty bez niczego.
Wszystko zależy co do czego.
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaWiesz, zaraz ktoś napisze że robienie zwrotnicy na klepce, panelu podłogowym to amatorka i trzeba wytrawić płytkę żeby było pro.
Na wiórówce będzie bee a na sklejce już będzie super
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaTak przy okazji to jeszcze nie widziałem na forum obudowy w którym ktoś zamienił wkręty na kołki
Skomentuj
-
Wkręty na pewno bym usunął.
To czy dał bym kołki czy szpachlował, to już kwestia tego czy by mi się chciało.
Kołki wzmocniły by konstrukcję, nie przeczę, ale inni (w tym również ja) składają obudowy tylko na klej i jakoś im się nie mówi że obudowa będzie słaba.
Sam klej spokojnie wystarczy (chyba że to obudowa estradowa, ale przy takich obudowach stosuje się co innego nić wkręty czy kołki).
A to czy to jest zgodnie ze sztuką stolarską czy nie, to już mnie to nie za bardzo interesuje, liczy się efekt końcowy (nie ma być widoczne po czasie że tam były dziury, wkręty czy kołki).
Miękciejszy kołek może napuchnąć od kleju i będzie go widać pod fornirem (o lakierze już nie wspomnę).
Osobiście nie używam wkrętów ani kołków, a jeśli bym musiał, to na to poszedł by MDF na pewno.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaDlaczego ?
Nie chodzi mi tu o siłę połączenie płyt, tylko o powierzchnię gdzie jest wkręt. Materiały lakiernicze inaczej zachowują się na każdym podłożu, a pomiędzy płytæ mdf. stalą jest ogromna różnca. Taki urok, w lakierowaniu aut jest to podobny problem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMiękciejszy kołek może napuchnąć od kleju i będzie go widać pod fornirem (o lakierze już nie wspomnę).
Zrob raz i porzadnie, tym bardziej, ze to zadna oszczednosc czy dodatkowe koszty. Pozniej juz sie nie poprawi baboli jak wyjda po czasie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie jest. Widziales jak robia obudowy w Avalonie? Nie ma zacinania na 45 stopni. To nie jest zadna koniecznosc, wszystko zalezy od potrzeb.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo zwykla polemika, nie bede odpowiadac.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo tak, zapomnialem, ze robisz kolumny na czas szkoda ze jeszcze zaden producent nie wpadl na taka technologie produkcji.Ale mając gotowe formatki to możesz zbudować całą kolumnę bez robienia przerw, potem możesz ją wstawić do domu na sezonowanie i nie będzie klawiszować. Ja nie sugeruje się tym jak robi Avalon/Sonus Faber czy ktoś jeszcze inny bo taki sposób od zawsze działa.
Większość z nas zbudowała dużo skrzynek i każdy wybrał sobie swoją metodę pracy. Ja nie mówię czy moja lub Twoja jest lepsza bo nie o to mi chodzi.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak dla mnie to mozesz nawet zbijac obudowy gwozdziami, a potem okleic je fornirem na klej biurowy. Rob jak chcesz, ale nie sugeruj, ze tak jest git, bo nie jest.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZnowu polemizujesz. Jest wiele hi endowych producentow, ktorzy nie uzywaja plytek w zwrotnicy. To nie ma zadnego zwiazku tematem w jakim piszemy.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJa tez i troche mnie to smuci, ale nie moj cyrk, nie moje malpy.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA to czy to jest zgodnie ze sztuką stolarską czy nie, to już mnie to nie za bardzo interesuje
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaTaki urok, w lakierowaniu aut jest to podobny problem.Last edited by Rfck; 09.03.2016, 21:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaByć może tak jest, nie znam się na lakierowaniu to nie będę polemizował i się mądrzył, ale możesz zaufać
trzeba unikać tego typu połączeń.
Skomentuj
Skomentuj