Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc !! Budowa kolumn dookólnych, trójdrożnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zastanawiam sie czy materiał z ktorego jest wykonany " reflektor " ma znaczenie. Raczej stosowane jest drewo i chyba stalowa kula. Czy wykonanie tego elementu z np masy solnrej nie wplynie na dzwiek?

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Arek M Zobacz posta
      No muszę przyznać, że z początku jest to bardzo irytujące jak wydawało by się fajny pomysł jest przez Was bombardowany no ale w końcu wiecie lepiej macie doświadczenie więc i tak zrobię. Zmontuję te fontany a jak się trafi Bella Luna u koleżanki to na pewno się w tym temacie do Was odezwę. Dzięki za pomoc
      Niestety to jest najsensowniejsze wyjście z sytuacji przy założeniu kolumn dookólnych. Bo moim zdaniem jeszcze sensowniejsze jest odpuszczenie sobie takich kolumn i budowa klasycznej konstrukcji ale to moje zdanie.

Pomysł nie jest bombardowany co raczej uświadamiamy Ci skalę projektu i problemów. Każdy zaczynał kiedyś z poziomu 0. Problem polega na skali wymagań obecnych początkujących.
      Jak ja i wielu innych tutaj, zaczynałem z DIY ponad 15 lat temu, to sie cieszyłem jak dziecko ze zrobienia głośników które nie miały żadnej zwrotnicy (bo poco skoro plastikową 20tke marki 888 można puścić pełnym pasmem a gwizdek piezo działa bez zwrotnicy). Wiedzy było 0 ale wymagania tez niewielkie i wszystko było git.
      Teraz ludzie mający 0 pojęcia o kolumnach, wpadają na świetny pomysł zrobienia czegoś samemu ale są skażeni już tym, że najpierw poszedł np na audioshow lub gdzieś do salonu i posłuchał i naoglądał się jakiś duevali , sonnus faberów itp hi endowych sprzętów. No i mają ambicje na zrobienie czegoś podobnie wyglądającego i grającego. Myślą, że przecież to nie musi być takie trudne i zrobią to samo za ułamek kwoty bo producent złodziej ma 80% marży na produkcie.

Niestety to jest trudne. Osoba początkująca nie ogarnia skali problemów związanych ze zrobieniem hi endowych kolumn. To nie są po prostu jakieś głośniki w jakieś obudowie z jakąś tam zwrotnicą. Do takiego poziomu dochodzi się latami, nie pierwszą, drugą, czy trzecią konstrukcją. A czasem nie dojdzie sie nigdy bo niektóre procesy wykonawcze są poza zasięgiem przeciętnego majsterkowicza. Co prawda obecnie dostęp do zaawansowanych technologii obróbki jest dużo łatwiejszy, jednak sa to nadal technologie drogie i niekiedy nie ma ekonomicznego sensu kopiować pewnych projektów.

Skomentuj

Kapitulacja? Ja sprawdzę pewnie wnioskow zbytnich nie bedzie ale sprawdzę.

Skomentuj

Nie ma co sprawdzać. To co Yoshi 80 napisał to szczera prawda.

Skomentuj

Przecież nie twierdzę że Yoshi 80 nie ma racji. Traktuję to jak zabawę, coś co sprawia mi przyjemność a jak się uda uzyskać przy okazji pozytywny efekt to czemu nie?

Skomentuj

Czaruję...
            X