Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton Audio UM18-22 - Jaki litraż i strojenie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton Audio UM18-22 - Jaki litraż i strojenie?

Witam!

Mam taki problem z policzeniem paczki pod ten głośnik, chce go robić w budowie bassreflex szczelinowy i problem jest taki że nie wiem jaki dać litraż i strojenie. Głośnik ma grać jak subwoofer w kinie domowym (Mam taki plan, żeby zbudować sobie na 18ste urodziny kino domowe właśnie na tym głośniku.) Oczekuję od niego takiego mocnego głębokiego bassu, żeby był ten dreszczyk emocji podczas oglądania filmu akcji. Podrzucam link do strony producenta z tym modelem głośnika: http://www.daytonaudio.com/index.php...ms-per-co.html

Chce ten głośnik ponieważ ma niską częstotliwość rezonansową co raczej przydaje się w kinie domowym no i jest duży na zawieszeniu gumowym co według mnie powinno rozwiązać ten bass w kinie domowym. Obudowy liczę w programie WinISD 0.44 (mogę zrobić w jakimś innym tylko polećcie mi jakiś inny program do liczenia) Więc zamiar był taki żeby stroić go na 20 hz przy 190 litrach ale patrząc na wykresy wygląda to naprawdę źle, jest spore podbicie bassu ( https://diyaudio.pl/i/27521/58e95611...1468155482.jpg ). Co proponujecie? Jak stroić taki głosnik i ile litrów mu dać żeby to naprawdę zagrało dobrze?

Teraz tak patrzę, że ludzie robią też obudowy zamknięte do tych głośników. Przerzuciłem sie na program WinISD 0.7 i zrobiłem porównanie (https://diyaudio.pl/i/27521/3f2271b6...1468158261.jpg) Niebieska linia to Closed a zielona to BR strojony na 10 hz. Sam nie wiem już jak to stroić. Co polecicie? Z jednej strony Closed byłby rozsądny ale miałby spadek 2dB w porównaniu do BR szczelinowego.

Skomentuj

Wiesz co, do tego głośnika to już myślę, że warto się pobawić w zrobienie paru obudów testowych i posłuchanie jak to gra. Kawał dość drogiego głośnika, zrób jednego klozeta i jednego BRa o większej niż z symulacji wynika objętości (tak żeby można było ją ograniczyć np butelką wody albo czymś) i posłuchaj jak ci się podoba. Dylemat jest klasyczny, BR zejdzie niżej i będzie wolniejszy i większy, closed wyjdzie mniejsza z wyższym zejściem za to pewnie będzie więcej zróżnicowania.
      Zrób te 230 litrów które proponuje producent i zobacz cl czy BR. Możesz jeszcze spróbować tego większego BRa zrobić (ależ to kobyła będzie - w domu ci się zmieści?) Tylko przy takich gabarytach to już wypadałoby solidnie usztywnić całość.
      Masz czym to napędzić?

Skomentuj

Na stronie producenta sa podane proponowane obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          Zrób te 230 litrów które proponuje producent i zobacz cl czy BR
          Możesz mi pokazać gdzie dokładnie piszę? ja nie widzę nic takiego, wychodzi na to że czas do okulisty. :biggrin:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
          Masz czym to napędzić?
          pomysł był taki żeby z Amplitunera puścić sygnał SUBOUT do końcówki mocy T.AMP TA2400 - Po drobnych modyfikacjach tzn. Wstawić inne wentylatory wypuszczające gorące powietrze i doprowadzić do nich oddzielne zasilanie na wentylatory. Dlaczego TA2400? Bo ma te 1200 wat w 4 ohmach (liczmy margines błędu, powiedzmy 950-1000wat) Wystarczałby spokojnie mi się wydaję. Widziałem fajny panel aktywny na subwoofery.pl - PA 600 GOLIATH Ale problem w nim jest taki że pracuje przy 8ohmach i gra w zakresie 28-150hz co jest strasznie kiepską opcją pod te kino (szczególnie że ten subwoofer będzie strojony gdzieś tak 20-21hz) nie zagra tych niższych pasm.

I tak, taka modyfikacja działa, kolega przerabiał ale TA1400, wstawił wentylatory BE QUIET! i dał oddzielne zasilanie 12v. Koniec jest podpięty pod 4xSTX 12.2.500 na gumie (32.500.8) A końcówka jest dosłownie letnia.

Skomentuj

Do takiego głośnika przydała by się dobra elektronika.
            T.amp 2400 jest ok jako końcówka, ale do niej przydał by się dobry filtr, nawet lepszy od tego: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...t-by-raven1985

...z korekcją niskich częstotliwości, a taka by się przydała gdybyś chciał mieć obudowę zamkniętą.

W jakim pomieszczeniu ma grać ten sub?

Zamieszczone przez berni09 Zobacz posta
            Widziałem fajny panel aktywny na subwoofery.pl - PA 600 GOLIATH Ale problem w nim jest taki że pracuje przy 8ohmach i gra w zakresie 28-150hz co jest strasznie kiepską opcją pod te kino (szczególnie że ten subwoofer będzie strojony gdzieś tak 20-21hz) nie zagra tych niższych pasm.
            Z tego co się dowiedziałem, to w tych panelach jest zastosowany subsonic na stałe, ale działa poniżej 16Hz gdzie już na parwdę te częstotliwości są już zbędne.

Skomentuj

Home theater/stereo recommended alignments:
              • Sealed (home theater/music): 4 cubic ft. (net internal, not including driver) for an f3 of 27 Hz, f10 of 18 Hz with a Qtc of 0.7
              • Sealed (music): 7 cubic ft. (net internal, not including driver) for an f3 of 26 Hz, f10 of 15.8 Hz with a Qtc of 0.76
              • Vented (home theater): 8 cubic ft. (net internal, not including driver or vent) tuned to 20 Hz, with 3 flared vents 4" diameter by 28.5" long, for an f3 of 18 Hz
              • Vented (infra-sub): 12 cubic ft. (net internal, not including driver or vent) tuned to 15.5, with 3 flared vents 4" diameter by 32" long, for an f3 of 15 Hz
              • Infinite Baffle: Approved (reaction force cancellation recommended)

Tylko sobie przelicz pojemnosc na nasze litry.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Z tego co się dowiedziałem, to w tych panelach jest zastosowany subsonic na stałe, ale działa poniżej 16Hz gdzie już na parwdę te częstotliwości są już zbędne.
                Co nie zmienia faktu że nadal jest to wersja 8OHM :(

W jakim pomieszczeniu ma grać ten sub?
                45mkw salon + kuchnia + korytarz połączony, ale raczej skupiałbym się na tym co będzie w salonie. Jestem świadom że przy oglądaniu filmu będzie wszystko się trząść.

Sam salon ma 45mkw chciałem zaznaczyć.

Skomentuj

Co nie zmienia faktu że nadal jest to wersja 8OHM
                  Bo pewnie w mostku.
                  Tak samo T.amp 2400, 2000W ma przy 8 ohmach w mostku.

45mkw salon + kuchnia + korytarz połączony, ale raczej skupiałbym się na tym co będzie w salonie. Jestem świadom że przy oglądaniu filmu będzie wszystko się trząść.
                  I tu polecał bym dwa mniejsze suby.
                  Przy otwartym salonie może być problem z basem w miejscu odsłuchu, a z tak duzym subem nie poszalejesz w kwesti ustawienia.

no chyba ze już go kupiłeś...

Skomentuj

Ja chciałbym w tym T.ampie przełączyć go na trym Parallel.

no chyba ze już go kupiłeś...
                    Nic jeszcze nie kupiłem, dopiero to są plany które na pewno w przyszłym roku zrealizuje.

Skomentuj

Ja chciałbym w tym T.ampie przełączyć go na trym Parallel.
                      A to akurat nie potrzebne.
                      Gdyby Dayton miał cewki po 4 ohmy to wtedy tak.
                      W tym przypadku (cewki po 2 ohmy) łączysz je szeregowo i wpinasz pod jedno wyjście w końcówce. Czy ustawisz stereo czy parallel nie ma tu znaczenia.

Skomentuj

Jakby taki sub się zachowywał w pokoju np. około 20mkw? Byłby bass wszędzie tylko nie w pokoju, co nie? Zastanawiam się jakby taka 18stka zagrała w takim pokoju ponieważ mam STX OIOM w obudowie bassreflex szczelinowy na przetwornikach STX 32.500.8 4 sztuki i driver STX D800 no i przy końcówce mocy T.amp TA1400 jest miazga w pokoju. Jak taka 18stka na gumie by się zachowywała?

Kolumny zrobione pod głośne słuchanie ze sporą ilością bassu, żeby nie było zaraz hejtów że to nie gra i w ogole. :biggrin:

Skomentuj

Jakby taki sub się zachowywał w pokoju np. około 20mkw? Byłby bass wszędzie tylko nie w pokoju, co nie?
                          Nie prawda, to są mity z czapki wyjęte.
                          Tu się kłania długość fali, a ta nie jest zależna od wielkości głosnika tylko częstotliwości jakie ten głośnik odtwarza.

żeby nie było zaraz hejtów że to nie gra i w ogole
                          Hejt może być na pisanie bas przez dwa "s".

Skomentuj

Jeszcze jest opcja budowy subwoofera (bo tylko w subwooferze leży problem, resztę spokojnie sobie sam ogarnę, mam stolarza, lakiernika, paczki umiem dobrze policzyć) Dayton Audio RSS460HO - 4 18'' (http://www.daytonaudio.com/index.php/rss460ho-4.html). Tutaj jest o tyle fajna sytuacja że to jest o jedną klasę niżej niż Seria Ultimax Daytona (Głównie mam na myśli tą wersję UM18-22) Kosztują mniej więcej tyle samo a paczka wyszłaby całkiem przyjemna (https://diyaudio.pl/i/27521/a56a445a...1468260172.jpg) i Bassreflexy nie są aż tak przesadzone jak w UM18-22 bo tam wychodziły mi bassreflexy po 3-4 metry długości co jest według mnie trochę przesadą a chciałbym mieć bassreflex na całej szerokości subwoofera (dajmy że to jest około 50cm) (https://diyaudio.pl/i/27521/9e11c728...1468260327.jpg) I według mnie wygląda to lepiej niż w wersji UM18-22. Co sądzisz?

Hejt może być na pisanie bas przez dwa "s".
                            Zapamiętam!

Skomentuj

Jak taka 18stka na gumie by się zachowywała?
                              taka 18ska była by słabsza od czterech STXów
                              18" to 1200cm2 a 4x12" to 4x491cm2=1964cm2 i do tego dochodzi większa wytrzymałość mocowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                                taka 18ska była by słabsza od czterech STXów
                                Może i nawet lepiej gdyby była słabsza bo z tych STXów przy nutach typu Czarny rap czy jakiś deephouse jest tyle basu że czasem ja sam nie wyrabiam.

a powiem, że lubię dużą ilość basu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X