Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przebudowa kolumn

Witam
    Tytułem wstępu muszę stwierdzić, że moja wiedza jest mocno ograniczona. Jakiś czas temu postanowiłem zbudować sobie kolumny głośnikowe w systemie 2.0 a podzespołach firmy STX. Z dźwięku jestem w miare zadowolony, lecz estetyka pozostawia wiele do rzyczenia ( spartaczona robota przez tapicera i źle naklejony fornir). Planuję zbudować sobie nowy zestaw, lecz nasuwa się pytanie co najlepiej z tych podzespołów złożyć (podzespoły podam niżej) ? Potrzebowałbym eksperta który pomorze mi w wybraniu najlepszego sytemu dla mnie (uwzględniając pokój i przetworniki). Rownież chciałbym uzyskać pomoc od kogoś w dziedzinie dobrania litrarzu(robiłem to na amatorskim programie i nie wiem czy jest to dobrze zrobione), materiału, rodzaju obudowy itp. Głównie używam głośników do słuchania muzyki, ale także w późniejszym czasie do oglądania filmów. Chciałbym żeby bas było mocno czuć, ale żeby nie ogłuszał i żeby głowa nie bolała, a górne pasma mają być czyste bez żadnych zniekształceń.
    Przetrowniki:
    2x http://stx.pl/t-10-200-8-pc.html
    2x http://stx.pl/m-11-100-8-mc.html
    4x http://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html

Amplituner:
    JVC RX 6001R

Proszę o pomoc i z góry dziękuje

Napisz coś o pomieszczeniu.
    Nie wspomniałeś nic o budżecie.
    Ciężko będzie coś sensownego zrobić z tych przetworników bez pomiarów. W Twoim przypadku najlepiej było by skorzystać z gotowego projektu ale niestety nie ma takiego na ten zestaw głośników.
    Jak byś sprzedał wysokotonowe i sredniotonowe oraz jedną pare niskotonowych to jest na forum projekt kolumn trzydrożnych kolumn na tym głośniku niskotonowym. http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985
    Last edited by Adzik94; 22.07.2016, 13:53.

Skomentuj

Pomieszczenie ma 14m2 jest prostokątem i jedną dłuższą ściane ma ściętą. Na drugiej dłuższej ścianie chciałbym powiesić telewizor i koło niego będą stały głośniki. Budżet myślę że 1000zł. Chciałbym uzyskać jakiś sensowny zestaw z tych głośników ponieważ ciężko będzie sprzedać używane głośniki. Myślę czy nie lepiej rozbić to na system 4.1. Jeżeli istnieje potrzeba mogę wysłać zdjęcia dla pomocy. Mieszkam w województwie zachodnipomorskiem pod Szczeciniem, w razie potrzeby mogę także udostępnić sprzęt do pomiarów :)
      Last edited by szalony123; 22.07.2016, 14:21.

Skomentuj

Sensownego 4.1 z tego nie zrobisz. Wspomniałeś coś o jakości grania. Projekt który pokazałem wykorzysta parę Twoich głośników. Jeśli sprzedaż pozostałe to może uda Ci się kupić głośniki do tego projektu lub zwrócą się częściowo koszty. Poza tym ominie Cie koszt projektowania zwrotnicy.
        Kolejna sprawa to amplituner. Jak zarobisz taki projekt to wymień ampli na wzmacniacz i bedziesz miał fajny i dobrze grajacy zestaw.

Skomentuj

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Bardzo mnie interesuje Budowa projektu od zera wraz z pomocą rozumiem że nie jest to możliwe ?

Skomentuj

Masz sprzęt pomiarowy?
            Możesz spróbować zrobić coś z tych głośników.
            O ile woofery to fajne głośniki to średniak i wysokotonowiec to już najniższa półka. Żebyś na górę miał PCX to już co innego. Ten Twoj wysokotonowy potrafi skrzeczeć. W projekcie Ravena jest wspólna zwrotnica dla PC i PCX czyli nawet Twoja wysokotonówka podejdzie. Brakuje tylko sredniotonowego.
            Co do kwestii Twoich głośników to jeszcze jest problem bo masz zbyt cichy średniak. 88dB gdzie woofer ma 90dB a jak zechcesz połączyć dwa woofery równolegle to wyjdzie Ci sekcja niskotonowa 93dB.
            W takim wypadku 5dB różnicy będzie bardzo zauważalne.
            Last edited by Adzik94; 23.07.2016, 10:45.

Skomentuj

Dlatego właśnie trafiłem na to forum i do takich ekspertów jak Pan. Tak jak mówiłem moja wiedza jest mocno ograniczona, a młodziany zapał był na tyle wysoki że za bardzo w temat się nie zaglębiałem wybierająć przetworniki. Już jest jakiś punkt odniesienia. Trzeba wymienić środek. Chciałbym raczej żeby przetworniki były z jednej firmy czyli STX. Da radę coś sensownego dobrać do góry i dołu który już mam ? Sprzętu pomiarowego nie mam. Widziałem na forum że można samodzielnie zbudować taki sprzęt, lecz do wykonania pomiarów jest potrzebny zapewne dobrej jakości mikrofon i z tym może być problem.

Skomentuj

Po pierwsze nie Pan. Na forum jesteśmy kolegami.
                Głośnik średniotonowy z STX http://stx.pl/m-15-150-8-mcx.html podejdzie pod projekt Ravena.
                Możesz spróbować zrobić sam zwrotnicę a na początek za punkt odniesienia możesz skorzystać z ww projektu.
                Jeśli chodzi o system pomiarowy to jest sporo tematów na forum. Możesz mieć problem z mikrofonem bo wkładki Panasonic W61A sa już niedostępne.
                Poza tym do projektowania zwrotnicy będziesz potrzebował sporej ilości cewek, kondensatorów i reżyserów o różnych wartościach.

Skomentuj

To temat przetworników i zwrotnicy powiedzmy że mamy zamknięty. Cieszyłbym się bardzo jeżeli udałoby się w jakiś sposób wykonać pomiary głośników dzięki czemu mógłbym skonstruować zwrotnicę dedykowaną (nie wiem czy dobrze rozumiem). Kolejnym pytaniem jest to jaki system nagłośnieniowy mogę z tego zrobić ? Co będzie najlepsze ? 2.0, 2.1, 4.0, 4.1 ?

Skomentuj

Dobrze rozumiesz. Do czego chcesz używać zestawu i czego oczekujesz?
                    Na początek zrób 2.0. Później będziesz mógł rozbudować zestaw.

Skomentuj

Tak teraz czytałem materiał od Ravena który mi poleciałeś i za dużo z tego nie rozumiem ;D Zestaw ma mi służyć do słuchania muzyki (powiedzmy że wszystkich gatunków), ale także do wzbudzenia emocji podczas maratonu filmowego. Chcę aby uczucie było porównywalne z kinem (bas trzęsący wnętrznościami, ale nie ogłuszający)

Tak poza tym końcówka która posiadam jest w miarę ok czy muszę liczyć się z wymianą ?
                      Last edited by szalony123; 23.07.2016, 17:08.

Skomentuj

Temat który poleciłem jest odświeżeniem zwrotnicy Irka. Ogólnie to ten projekt jak odświeżeniem dlatego, że zmieniły się nieco głośniki STX i Irkowa zwrotnica już nie bardzo pasowała. Ty masz nowe wersje głośników więc dlatego poleciłem ten temat.
                        Dla Ciebie jest opcja 4) PC i PCX z tego tematu. Brakuje Ci tylko średniotonowego.
                        Jeśli zestaw ma służyć do słuchania muzyki to w zupełności wystarczy jak zrobisz kolumny 3 drożne tak jak w temacie. Jeśli chodzi o kino to W przyszłości będziesz mógł sobie rozbudować zestaw o kolumny tylne i subwoofer jeśli będzie taka potrzeba. Zbuduj i sprawdź czy będzie Tobie pasować.

Skomentuj

Powracając do projektu Ravena rozumiem że gdm to średniotonowy, gdn to niskotonowy, a pc to moja kopułka ? Czyli temat zwrotnicy definitywnie zakmnięty. Średniotonowy do wymiany na mcx, a reszta pozostaje bez zmian. Odkładamy na bok 2 głośniki niskotonowe i tworzymy kolumny 3 drożne zgadza się ? Czy mógłbym zrobić jakiś sensowny subb z 2 głośników niskotonowych ponieważ aktualnie mam kolumny 3.5 drożne ? Teraz narzucają się kolejne pytania. Jakie skrzynki zbudować ? Wykorzystać gotowy projekt czy dokładnie w jakiś sposób wyliczyć to z pomocą eksperta (patrz Ciebie) ?
                          Last edited by szalony123; 23.07.2016, 22:43.

Skomentuj

Dobrze rozumiesz. Obudowy zrób według projektu. Tzn musisz zachować objętości obudowy oraz wymiary frontu i rozmieszczenie głośników. Jest to istotne żeby nie zmienić warunków w którym była projektowana zwrotnica.
                            Nie jestem ekspertem.

Skomentuj

Czy z dwóch głośników niskotonkwych które mi zostaną mogę złożyć jakiegoś sensownego subba ?

Skomentuj

Jest sporo subów na tych głośnikach tylko że po jednej sztuce. Zwiększ obudowę dla dwa razy i br 2 razy zepnij je równolegle to będziesz miał zysk efektywności i dodatkowo uzyskasz impedancje 4 ohm co pozwoli łatwiej dobrać wzmacniacz.
                                Miałem jakiś czas temu suba na jednej sztuce tylko w starszej wersji czyli SCX i fajnie grał.

Skomentuj

Możesz podesłać link do jakiegoś sensownego projektu ?

Skomentuj

Poszukaj wpisując starą nazwe przetwornika GDN 22-140-8 SCX.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie aktualny mój zestaw ma taką wadę, że jeżeli podzielimy pokój na 2 części to w tej w której stoją głośniki bas jest słaby ( porównując - podobny mam w samochodzie na oryginalnych głośnikach ), a w drugiej części bas jest świetny, mocny i poruszający ciałem. Jest to wina złej budowy głośników czy może pomieszczenia ? Jest ktoś mi w stanie wyjaśnij to zjawisko ? Chciałbym żeby nie było jakiejkolwiek różnicy.

Skomentuj

To jest kwestia akustyki pomieszczenia i ustawienia kolumn. Masz gołe ściany i podłogę?

Skomentuj

Czaruję...