Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przebudowa kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie. W pokoju stoi narożnik, 2 komody i biurko. Jedna ściana jest od połowy ścięta (skos) wykonana z płyty kartonowo gipsowej a pod spodem wata

Skomentuj

Załączam poglądowy szkic mojego pokoju:

Skomentuj

Ktoś mógłby się wypowiedzieć ?

Skomentuj

Generalnie z basem jest trudny do rozwiązania problem i polega na tym, że jak już człowiek kupi kolumny które schodzą uczciwie nisko, to się okazuje że w pomieszczeniu powstaje fala stojąca i całe pomieszczenie rezonuje. Jedyna sensowna metoda do pojeździć z kolumnami i miejscem odsłuchowym pół metra w tę czy w inną stronę aż będzie dobrze. Zobacz sobie na youtube kanał "reduktor szumu", tam w którymś odcinku było to przystępnie tłumaczone. Chyba to ten był: https://www.youtube.com/watch?v=PsEMmPYrF8k
          A co do dudnienia, to przyczyna może być jeszcze jedna, mianowicie za wysoko strojona kolumna. Zrób tę "prawie FX200" ravena i zobacz czy dalej masz problem.
          Ni i jeszcze jedna możliwa przyczyna, tzn wzmacniacz który nie ma kontroli nad niskotonowcem, też misiowaty ciągnący się i monotonny bas będzie uszy zatykał. No, jeśli wzmacniacz ma dostatecznie dużo prądu żeby w ogóle głośnikami ruszyć :)
          Generalnie zrób kolumny uczciwie wg projektu i później się zobaczy ile kłopotów ci odpadło.

Skomentuj

Fale się kłaniają, literatury jest dużo.
            Masz pomieszczenie o podstawie kwadratu i słabo umeblowane. To dlatego masz silne fale stojące.
            Żeby mieć pole manewru dobrze jest zbudować suba z możliwością regulacji fazy i f odcięcia [najlepiej dsp], bo sub możesz sobie ustawić w dowolnym miejscu a kolumny mają trzymać stereofonię.

Skomentuj

Witam. Z powodu braku czasu nie zacząłem prac nad tymi kolumnami, ale wreszcie udało się znaleść czas więc zaczynam pracę. Mam jednak kilka pytań
              1.Czy opłaca się montować do kolumny fx200 dwa głośniki GDN, czy lepiej zrezygnować z tego pomysłu i zmontować z dwóch głośników GDN aktywny subwoofer w razie potrzeby ?
              2.Czy wygłuszenie kolumn fx200 jest ułożone tylko na tyle komory, czy również na jej bokach (nie mogę wywnioskować tego z rysunku)?
              Pozdrawiam

PS. nie mogę na rysunku doczytać się szerokości frontu
              Last edited by szalony123; 16.12.2016, 11:49.

Skomentuj

Czaruję...
              X