Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt BL Horn na Visaton BG 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BG20 to glosnik, z ktorego mozna troche wycisnac. Wymaga co prawda bardzo duzej obudowy ale za 75zl mysle, ze warto sprobowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Wymaga co prawda bardzo duzej obudowy
      No to jest ból :( Jestem mu w stanie dać jakieś 55-60 litrów ze strojeniem na ok. 45 Hz ale widzę, że chętnie by przyjął więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Między 7 kHz a 9 kHz masz coś nie tak z fazą, suma jest niżej niż sama wysokotonówka. BG20 ma przy tej częstotliwości szczotę na harce, trzeba by to mocniej wyciąć
        Tyle mi się udało zrobić bez kosmicznego rozbudowywania zwrotnicy:

Skomentuj

Ja również uważam że cięcie szeroko-pasmówki tak nisko mija się z celem, wycinasz to co najlepsze i rzucasz na tweeter.
          Wtedy ani to basu ani tego co najlepsze tj. średnicy w szerokim zakresie z punktowego źródła dźwięku.

Skomentuj

OK, trochę posiedziałem na tym i chyba lepiej się już nie da :) Podział na ok 9000 Hz. Minimalnie przy 10000 Hz faza się rozjeżdża ale myślę, że będzie to niezauważalne.

Skomentuj

NIe wygląda to dobrze, pokaż schemat elektryczny. Impedancja nie wygląda dobrze w miejscu podziału.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                NIe wygląda to dobrze, pokaż schemat elektryczny. Impedancja nie wygląda dobrze w miejscu podziału.
                Dałem korektor impedancji bo inaczej w okolicach 2100 Hz sięgała wykresu częstotliwości.

Skomentuj

Przepraszam, wywaliłem ten zbędny "korektor impedancji". Zwrotnica wygląda tak:

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
                    OK, trochę posiedziałem na tym i chyba lepiej się już nie da :) Podział na ok 9000 Hz. Minimalnie przy 10000 Hz faza się rozjeżdża ale myślę, że będzie to niezauważalne.
                    Kolego, nie w te strone :) Pracuj nad polaczeniem glosnikow od okolo 500hz w gore, powiedzmy w zakresie 500-1000hz. Daj grac glosnikowi szerokopasmowemu tam gdzie bedzie robil dobra robote. Poza tym z BG20 trzeba wyciac stozek, wiec juz nie bedzie szerokopasmowy, tylko midbasowy.

Skomentuj

Po co stosować głośnik szerokopasmowy jak cięcie masz przy 2khz? To bez sensu.
                      Poza tym z BG20 trzeba wyciac stozek, wiec juz nie bedzie szerokopasmowy, tylko midbasowy.
                      Pogubiłem się :)

Pracuj nad polaczeniem glosnikow od okolo 500hz w gore, powiedzmy w zakresie 500-1000hz.
                      Tylko wtedy to już będzie konstrukcja na FRS5X wspomagana BG20, a ja bym chyba wolał jednak odwrotnie.

Skomentuj

Tak z nudów - obudowa mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

Skomentuj

Tak z nudów - obudowa mogłaby wyglądać mniej więcej tak:
                          Od razu nasuwa mi się Heco Aleva

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
                            Od razu nasuwa mi się Heco Aleva
                            Bardziej Solo 100 :)

Skomentuj

Tylko wtedy to już będzie konstrukcja na FRS5X wspomagana BG20, a ja bym chyba wolał jednak odwrotnie.
                              A dlaczego chcialbys, zeby bylo gorzej? BG20 to glosnik stosowany do kolumn naglosnieniowych, instrumentalnych, gdzie jakosc dzwieku nie jest priorytetem. Oczywiscie mozna go uzyc do odtwarzania dzwieku domowego, ale on jest w tym cienki. Teraz sa trzy mozliwosci.
                              1, to grac solo, bez wspomagania ( najgorsza opcja )
                              2, to grac ze wspomaganiem wysokiego pasma. Tutaj trzeba wyciac whizzer, zalozyc dobry glosnik wysokotonowy i calosc polaczyc jak w typowym rozwiazaniu midwoofer+tweeter.
                              3, dolozyc drugi, mniejszy glosnik szerokopasmowy, ktorego jakosc srednich tonow oraz wysokich bedzie lepsza od BG20, ale z racji swojej wielkosci, jego mozliwosci basowe i niskiej srednicy beda mizerne.

Wlasnie w tym trzecim rozwiazniu, chodzi o to, aby kazdy z glosnikow pracowal w swoim pasmie optymalnym. Dolozenie szerokopasmowca i ciecie powyzej 2000hz czy gdzies wyzej, to po prostu rozwiazanie bez sensu. Tworzy sie niepotrzebnie problem podzialu pasma, w najczulszym dla ucha miejscu. Dlatego uzywa sie podzialow niskich ( ktore zaleza od mozliwosci szerokopasmowca ), w ktorych duzy BG20, przerobiony na midbas, odtworzy ladnie bas i nada masy srednim tonom, a resza zajmie sie maly glosnik szerokopasmowy. Podobne rozwiazanie jest np w Visaton Stella, przy czym podzial jest dosc niski, a do tego nachylenie filtra lagodne.

Skomentuj

Pierwszej opcji nie biorę pod uwagę chyba, że zanim wytnę lejek i zrobię zwrotnicę to z czystej ciekawości wrzucę go w pudło i zobaczę jak gra sam.
                                Natomiast właśnie ten drugi punkt chciałbym zrealizować. Przy czym nie do końca wiem jak wygląda ch-ka po wycięciu lejka. Obstawiam, że zrobi się mniej krzykliwie ale głośnik dalej pociągnie do tych 9000 Hz w miarę liniowo tylko już nie tak kierunkowo. Resztą pasma czyli powyżej 9000 Hz miał się zająć FRS5X który posłużyłby tu jako wysokotonowy ale w takim razie może jakaś kopółka np. DT94?
                                Nie chcę ciąć tego BG tak nisko chociażby dlatego, że FRS5X ma 5W mocy, więc jakbym go puścił od np. 400 Hz to miałbym wielkie słabiutkie kolumny z mocnym basem, a wydaje mi się, że takie połączenie jest bez sensu. Rozumiem do czego zmierzasz ale żeby to zrobić dobrze to trzeba by wziąć jakiś sensowniejszy szerokopasmowy głośnik i uzupełnić go zwykłym wooferem na dole tylko wtedy znowu góra by cierpiała i tak w kółko. Tym sposobem lepiej było by zrobić 2 drożną konstrukcję na jakimś innym przetworniku ale ja jestem jakiś dziwny i się uparłem na tego BG bo mnie ciekawi jak gra :)
                                Dziękuję kolego za wszystkie rady i przepraszam bo wiem, że jestem "trudnym dzieckiem" :)
                                Kolega Rfck pisał wcześniej:
                                uważam że cięcie szeroko-pasmówki tak nisko mija się z celem, wycinasz to co najlepsze i rzucasz na tweeter
                                i dlatego tak to zrobiłem.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Czemu mam wrażenie że Cube Audio F180 to W.18.180.8.FCX z dofastrygowaną tubką ? http://stx.pl/w-18-180-8-fcx.html

http://alto-hojttaler.dk/?wpsc-produ...dtoneenhed-180

Skomentuj

2, to grac ze wspomaganiem wysokiego pasma. Tutaj trzeba wyciac whizzer, zalozyc dobry glosnik wysokotonowy i calosc polaczyc jak w typowym rozwiazaniu midwoofer+tweeter.
                                    To jest najlepsza opcja.
                                    Ale po co ładować tam ten FRS ? przecież to zabawkowy głośniczek z małą efektywnością i mocą.
                                    Ja bym zrobił tak: wyciął tubkę z BG20, do tego dorzucił dobrą kopułkę i zapomniał o tym FRS'ie.

Jeśli jednak mają grać ze sobą i ten FRS ma dobre wysokie tony to można zrobić taki niski podział jak radzi PM.
                                    Last edited by Rfck; 28.08.2016, 19:21.

Skomentuj

Ja Ci nie mowie, zebys cial przy 400hz, tylko pisze ze mozesz sprobowac znalesc optymalny punkt podzialu miedzy 500-1000hz, po to zeby wyeliminowac pasmo, w ktorym BG jest juz kiepski. To ze glosnik siega do 10khz, nie znaczy ze nalezy go tak sluchac. Powtorze, ze BG20 jest glosnikiem do instrumentow, kolumn do wokali, czy kolumn gitarowych. To nie jest Sonido, ktore puszcza sie pelnym pasmem i gra muzyka. Po wycieciu stozka, jego maksymalny punkt podzialu nie powinien byc dalej niz 2-3khz.

Nie chcę ciąć tego BG tak nisko chociażby dlatego, że FRS5X ma 5W mocy, więc jakbym go puścił od np. 400 Hz to miałbym wielkie słabiutkie kolumny z mocnym basem, a wydaje mi się, że takie połączenie jest bez sensu. Rozumiem do czego zmierzasz ale żeby to zrobić dobrze to trzeba by wziąć jakiś sensowniejszy szerokopasmowy głośnik i uzupełnić go zwykłym wooferem na dole tylko wtedy znowu góra by cierpiała i tak w kółko. Tym sposobem lepiej było by zrobić 2 drożną konstrukcję na jakimś innym przetworniku ale ja jestem jakiś dziwny i się uparłem na tego BG bo mnie ciekawi jak gra
                                      Spoko, baw sie, sprobuj sam i sie przekonasz gdzie lezy dobry dzwiek :)

Skomentuj

Jeśli masz odpowiednią kartę możesz pobawić się wtyczką do foobara z aktywną zwrotnicą i możesz sobie prowizorycznie pociąć oba głośniki i zobaczyć który gra lepiej dane pasmo. Zobaczysz czy bardziej Ci leży średnica z BG20 czy z FRSa bo na górze to wiadomo że nie ma sensu z BG20.

Skomentuj

Tylko z drugiej strony po co używać BG20 jako midwoofer ?
                                          Bo jako midwoofer jest juz calkiem wporzo :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X