Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt BL Horn na Visaton BG 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Z uzywanymi JBL moze byc ten problem, ze glosniki beda zuzyte i nierowne sobie. Wolalbym nowke beymy http://sklep.beyma.pl/index.php?p63,cp-12-n
    You True i nie mam nic przeciwko do Beyma CP-12/N [Quality/Price]
    Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
    Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
    My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

hmmm to już przekracza granicę lowprize . 2/3 ceny fostexów więc nie ma co kombinować . W styczniu kupuje Fostex FT17H i robię U-T wg projektu http://www.audio-creative.nl/project...de-klonwall/3/ podobno projekt trzepie gacie firmowym T900A za 550$ . Tzn głowice zacznę już robić i wszystko co jest niezbyt kosztowne w zakupie . A w styczniu jak ogarnę się z istniejącymi kosztami od razu kupuje fostki . Tylko mam pytanko gdzie tanio Lpady 50W mozna nabyć ?
      Last edited by Natalleos; 23.08.2016, 19:46.

Skomentuj

Ciekawe jakby wypadlo porownanie Beymy do Fostexa. Generalnie Fostexy sa znane i lubiane, tylko te "nieco" drozsze. Co do lpada, to zawsze najlepszy bedzie zmontowany z rezystorow, a nie taki zmienny. Chyba ze sobie zrobisz drabinke...

Skomentuj

Regulacja da mi uniwersalność . Bo jak będzie przemeblowanie to OZ mogą urosnąć do hornów taki jest plan . Prędzej cz później będę mieć porządne B-L horny z 1m2 gardziołkami od roku zagłębiam lekturę prawie codziennie bo zachorowałem na takie paczki . O ile akustyka pomieszczenia pozwoli i WAZ .

Skomentuj

Panowie, nie chcę już zakładać nowego tematu, żeby nie śmiecić. Finalnie porzuciłem projekt horna i postanowiłem spróbować zaprojektować coś samemu. Czy moglibyście jako doświadczeni konstruktorzy rzucić okiem na to co udało mi się stworzyć i napisać czy jest sens to budować?
            Konstrukcja klasyczna dwudrożna bass-reflex na głośnikach Visatona W 170 S i SC 10 N.
            Obudowa o pojemności 30 litrów i strojona na 45 Hz.

Częstotliwość i impedancja:

Faza:

Zwrotnica:

Skomentuj

Oczywiście warto 2Way niż Horn
              Bezpieczny podział 3500hz dla SC10N
              Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
              Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
              My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
                Finalnie porzuciłem projekt horna i postanowiłem spróbować
                Kupiłeś już głośniki ?!

Skomentuj

Jeszcze nie. Ale rozumiem, że masz lepszą propozycję? :)

Skomentuj

Jeszcze nie. Ale rozumiem, że masz lepszą propozycję?
                    Na pewno nie SC10N. W170 nie jest zły, dobry na basie ale średnica już trochę gorzej. Zdecydowanie lepiej jest dobrać lepszy wysokotonowy niż midwoofer w przypadku budżetowej konstrukcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Na pewno nie SC10N. W170 nie jest zły, dobry na basie ale średnica już trochę gorzej. Zdecydowanie lepiej jest dobrać lepszy wysokotonowy niż midwoofer w przypadku budżetowej konstrukcji.
                      Czyli może jednak lepiej wrócić do STX W.18.200.8.MCX z PCX'em? PCX będzie lepszy?
                      I jeszcze jedno pytanie, jaka jest najbardziej pożądana charakterystyka impedancji zestawu? Im bardziej płaska tym lepiej?

Skąd można zdobyć charakterystyki przetworników to BoxSim'a? Tylko własny pomiar?
                      Last edited by Beatliner; 25.08.2016, 13:30.

Skomentuj

Skąd można zdobyć charakterystyki przetworników to BoxSim'a? Tylko własny pomiar?
                        Tak.

Jaki masz budżet ? Nie wolisz zrobić klona któregoś z forumowych projektów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                          Tak.

Jaki masz budżet ? Nie wolisz zrobić klona któregoś z forumowych projektów ?
                          Na razie nie chcę ładować nie wiadomo ile kasy. Chcę zrobić coś taniego, a jak wyjdzie dobrze to wtedy zrobię coś lepszego. Dlatego tak jak pisałem wcześniej myślałem nad dwudrożnymi STX'ami Pawła S. lub LuSzTi'ego.

Fajnie natomiast też byłoby zrobić coś samemu od podstaw, a nie tylko klonować dlatego zacząłem zabawę z BoxSim'em i tymi Visatonami bo mogę sobie je zasymulować, zaprojektować zwrotnicę i widzę jak to mniej więcej mogłoby wyglądać w rzeczywistości. Tylko nie do końca wiem jaka jest najbardziej pożądana ch-ka impedancji zestawu. Myśląc po "laikowemu" powinna być jak najbardziej liniowa tak jak ch-ka częstotliwości ale nie do końca wiem czy moje myślenie jest poprawne.

Skomentuj

Najważniejsze w charakterystyce impedancji jest to, żeby nie spadała mocno poniżej nominalnej bo można uszkodzić wzmacniacz.
                            Kiedyś miałem taką zwrotnicę z kalkulatora i miał dość znaczy spadek i mój wzmacniacz włączał zabezpieczenie i koniec grania.
                            Wzrost impedancji w miejscu podziału to normalne zjawisko i świadczy o tym że filtr działa.

Na pierwszą konstrukcję polecam mimo wszystko budowę klona. Jak Ci się spodoba to możesz zacząć studiować pomiary i bawić się dalej.
                            Zabawa w Boxsimie oczywiście na plus, możesz poćwiczyć różne układy filtrów i zobaczyć jak to działa.

Skomentuj

Szanowny kolego. Z kolumnami FR a w szczególności BLH jest tak, że albo się ich dźwięk kocha albo nienawidzi – jak mawiają jedni lub gdy się ich raz posłucha to człowiek przepadł i nie ma już powrotu – jak mawiają drudzy. Zatem zanim zdecydujesz się na budowę takich kolumn dobrze byłoby abyś posłuchał kilku konstrukcji. Z tego co piszesz o rodzaju preferowanego dźwięku kolumny BLH wpisują się w to znakomicie jednakże ogólnie wiadomo, że posiadają swoje ograniczenia w postaci problemów na skrajach pasma, podbarwień, nierównomierności charakterystyki itd. Rekompensują te niedostatki cudowną przestrzenią, znakomitą stereofonią i namacalnością przekazu. Ad rem :
                              1. Moim zdaniem budowa kolumn wg. projektu z +Klang und Ton+ w oparciu o głośnik Visaton BG20 jest ryzykowna z uwagi na deklarowne parametry (wysokie Qts) choć sama częstotliwość Fr 42Hz jest zachęcająca
                              2. W mojej opinii nie obejdzie się bez dostawki w postaci głośnika wysokotonowego
                              3. 25m2 to chyba minimalna powierzchnia pomieszczenia dla kolumn opartych na 8 calowych głośnikach FR biorąc pod uwagę fakt ogromnej wrażliwości kolumn BLH na ustawienie w pomieszczeniu
                              4. Jeśli wolno mi coś doradzić to proponowałbym zainteresowaniem się obudowami dedykowanymi przez producentów głośników (np. Fostex) lub obudowami zaprojektowanymi przez autorytety tego działu konstrukcji dla odpowiednich głośników ( z nurtu budżetowego polecam zainteresowanie się konstrukcjami firmy węgierskiej Sonido)
                              5. Zwracam także uwagę, że żadna konstrukcja BLH nie gra od razu lecz wymaga niezwykle cierpliwej pracy przy lokalizowaniu i wykonywaniu wytłumienia
                              6. Oglądając preferowane przez kolegę konstrukcje jestem zdania, że oczekiwanych wrażeń szczególnie w zakresie basu żadna konstrukcja BLH raczej nie dostarczy
                              Pozdrawiam, a gdyby się okazało, ze potrzebne jest tłumaczenie z niemieckiego to służę pomocą

Skomentuj

Kolego "his master's voice" dziękuję za odpowiedź. Sporo czytałem o back loaded hornach i w zupełności się z Tobą zgadzam. Dlatego na razie ich temat zawieszam bo tak jak napisałeś muszę najpierw posłuchać tego typu konstrukcji zanim zdecyduję się na budowę.

Ad. 1
                                Jest projekt K+T z serii cheap tricks CT285, którym się interesowałem i mimo Qts na poziomie 0.44 symulacje wychodzą całkiem fajnie.
                                Odtworzyłem w BoxSimie zwrotnicę z wersji "2 Wege" na podstawie zamieszczonego wykazu elementów z FRS5X jako wysokotonowcem, po czym minimalnie pozmieniałem wartości niektórych elementów, żeby troszkę jeszcze wyrównać pasmo i poprawić zgranie fazowe i wyszło takie o to coś:

Ad. 2
                                j.w.

Ad. 3
                                właśnie tego się też obawiałem

Ad. 4
                                dziękuję za informację o Sonido nie słyszałem

Ad. 5
                                przypuszczam, że jest na pewno trudniej niż przy BR, to fakt

Ad. 6
                                dlatego na razie raczej BR

Dziękuję za wszystkie informacje. Co do tłumaczenia to raczej nie będę zawracał głowy... no chyba, że mnie bardzo przyciśnie :)

Skomentuj

Po co stosować głośnik szerokopasmowy jak cięcie masz przy 2khz? To bez sensu.

Skomentuj

Po co stosować głośnik szerokopasmowy jak cięcie masz przy 2khz? To bez sensu.
                                    Tak było w projekcie K+T, tego nie zmieniałem. BG 20 ma sporą górkę przy jakichś 3100 Hz, więc pewnie dlatego jest tak cięty.
                                    Bez urazy ale w czym to przeszkadza? Oba są szerokopasmowe. Jeśli ktoś stwierdził, że razem mogą zagrać w miarę fajnie to w czym problem?
                                    Last edited by Beatliner; 27.08.2016, 08:50.

Skomentuj

Takie rozwiazanie ma sens wtedy, gdy glosnik szerokopasmowy pracuje w jak najszerszym dla niego pasmie, a nie jako glosnik wysokotonowy, bo jako glosnik wysokotonowy jest po prostu gorszy od typowej kopulki. Natomiast jego zaleta jest mozliwosc stosowania niskiego ciecia, co daje nam bardziej punktowe zrodlo dzwieku, a punkt ciecia nie przebiega w krytycznym dla naszego sluchu miejscu.
                                      Nie patrz tak krytycznie na projekty K+T bo tam tez jest duzo glupot i projektow robionych od czapy, aby tylko zaklepac strony w gazecie.

Skomentuj

Ad. 1
                                        Jest projekt K+T z serii cheap tricks CT285, którym się interesowałem i mimo Qts na poziomie 0.44 symulacje wychodzą całkiem fajnie.
                                        Odtworzyłem w BoxSimie zwrotnicę z wersji "2 Wege" na podstawie zamieszczonego wykazu elementów z FRS5X jako wysokotonowcem, po czym minimalnie pozmieniałem wartości niektórych elementów, żeby troszkę jeszcze wyrównać pasmo i poprawić zgranie fazowe i wyszło takie o to coś:
                                        Między 7 kHz a 9 kHz masz coś nie tak z fazą, suma jest niżej niż sama wysokotonówka. BG20 ma przy tej częstotliwości szczotę na harce, trzeba by to mocniej wyciąć :)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie patrz tak krytycznie na projekty K+T bo tam tez jest duzo glupot i projektow robionych od czapy, aby tylko zaklepac strony w gazecie.
                                          Spokojnie, nie jestem zapatrzony w K+T, po prostu luźno rzuciłem temat w nawiązaniu do wcześniejszego postu kolegi "his master's voice" :)
                                          Jeszcze na chwilę wróciłem do tego BG 20 bo na Olx'ie jakiś gość sprzedaje nowe po 75 zł / szt., a ciekawi mnie jak to gra z tym wyciętym lejkiem i ze wspomaganiem na górze. Za tą kasę to chyba można spróbować. A nóż mi się spodoba :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          Między 7 kHz a 9 kHz masz coś nie tak z fazą, suma jest niżej niż sama wysokotonówka. BG20 ma przy tej częstotliwości szczotę na harce, trzeba by to mocniej wyciąć
                                          Faktycznie, dzięki za zwrócenie uwagi :) A Ty co myślisz na temat tej konstrukcji? Wiesz, pierwotnie miałem robić Twój projekt na STX'ach

Skomentuj

Czaruję...
                                          X