Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt BL Horn na Visaton BG 20
Collapse
X
-
hmmm to już przekracza granicę lowprize . 2/3 ceny fostexów więc nie ma co kombinować . W styczniu kupuje Fostex FT17H i robię U-T wg projektu http://www.audio-creative.nl/project...de-klonwall/3/ podobno projekt trzepie gacie firmowym T900A za 550$ . Tzn głowice zacznę już robić i wszystko co jest niezbyt kosztowne w zakupie . A w styczniu jak ogarnę się z istniejącymi kosztami od razu kupuje fostki . Tylko mam pytanko gdzie tanio Lpady 50W mozna nabyć ?Last edited by Natalleos; 23.08.2016, 19:46.
Skomentuj
-
Regulacja da mi uniwersalność . Bo jak będzie przemeblowanie to OZ mogą urosnąć do hornów taki jest plan . Prędzej cz później będę mieć porządne B-L horny z 1m2 gardziołkami od roku zagłębiam lekturę prawie codziennie bo zachorowałem na takie paczki . O ile akustyka pomieszczenia pozwoli i WAZ .
Skomentuj
-
Panowie, nie chcę już zakładać nowego tematu, żeby nie śmiecić. Finalnie porzuciłem projekt horna i postanowiłem spróbować zaprojektować coś samemu. Czy moglibyście jako doświadczeni konstruktorzy rzucić okiem na to co udało mi się stworzyć i napisać czy jest sens to budować?
Konstrukcja klasyczna dwudrożna bass-reflex na głośnikach Visatona W 170 S i SC 10 N.
Obudowa o pojemności 30 litrów i strojona na 45 Hz.
Częstotliwość i impedancja:
Faza:
Zwrotnica:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postaFinalnie porzuciłem projekt horna i postanowiłem spróbować
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postaJeszcze nie. Ale rozumiem, że masz lepszą propozycję?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNa pewno nie SC10N. W170 nie jest zły, dobry na basie ale średnica już trochę gorzej. Zdecydowanie lepiej jest dobrać lepszy wysokotonowy niż midwoofer w przypadku budżetowej konstrukcji.
I jeszcze jedno pytanie, jaka jest najbardziej pożądana charakterystyka impedancji zestawu? Im bardziej płaska tym lepiej?
Skąd można zdobyć charakterystyki przetworników to BoxSim'a? Tylko własny pomiar?Last edited by Beatliner; 25.08.2016, 13:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postaSkąd można zdobyć charakterystyki przetworników to BoxSim'a? Tylko własny pomiar?
Jaki masz budżet ? Nie wolisz zrobić klona któregoś z forumowych projektów ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaTak.
Jaki masz budżet ? Nie wolisz zrobić klona któregoś z forumowych projektów ?
Fajnie natomiast też byłoby zrobić coś samemu od podstaw, a nie tylko klonować dlatego zacząłem zabawę z BoxSim'em i tymi Visatonami bo mogę sobie je zasymulować, zaprojektować zwrotnicę i widzę jak to mniej więcej mogłoby wyglądać w rzeczywistości. Tylko nie do końca wiem jaka jest najbardziej pożądana ch-ka impedancji zestawu. Myśląc po "laikowemu" powinna być jak najbardziej liniowa tak jak ch-ka częstotliwości ale nie do końca wiem czy moje myślenie jest poprawne.
Skomentuj
-
Najważniejsze w charakterystyce impedancji jest to, żeby nie spadała mocno poniżej nominalnej bo można uszkodzić wzmacniacz.
Kiedyś miałem taką zwrotnicę z kalkulatora i miał dość znaczy spadek i mój wzmacniacz włączał zabezpieczenie i koniec grania.
Wzrost impedancji w miejscu podziału to normalne zjawisko i świadczy o tym że filtr działa.
Na pierwszą konstrukcję polecam mimo wszystko budowę klona. Jak Ci się spodoba to możesz zacząć studiować pomiary i bawić się dalej.
Zabawa w Boxsimie oczywiście na plus, możesz poćwiczyć różne układy filtrów i zobaczyć jak to działa.
Skomentuj
-
Szanowny kolego. Z kolumnami FR a w szczególności BLH jest tak, że albo się ich dźwięk kocha albo nienawidzi – jak mawiają jedni lub gdy się ich raz posłucha to człowiek przepadł i nie ma już powrotu – jak mawiają drudzy. Zatem zanim zdecydujesz się na budowę takich kolumn dobrze byłoby abyś posłuchał kilku konstrukcji. Z tego co piszesz o rodzaju preferowanego dźwięku kolumny BLH wpisują się w to znakomicie jednakże ogólnie wiadomo, że posiadają swoje ograniczenia w postaci problemów na skrajach pasma, podbarwień, nierównomierności charakterystyki itd. Rekompensują te niedostatki cudowną przestrzenią, znakomitą stereofonią i namacalnością przekazu. Ad rem :
1. Moim zdaniem budowa kolumn wg. projektu z +Klang und Ton+ w oparciu o głośnik Visaton BG20 jest ryzykowna z uwagi na deklarowne parametry (wysokie Qts) choć sama częstotliwość Fr 42Hz jest zachęcająca
2. W mojej opinii nie obejdzie się bez dostawki w postaci głośnika wysokotonowego
3. 25m2 to chyba minimalna powierzchnia pomieszczenia dla kolumn opartych na 8 calowych głośnikach FR biorąc pod uwagę fakt ogromnej wrażliwości kolumn BLH na ustawienie w pomieszczeniu
4. Jeśli wolno mi coś doradzić to proponowałbym zainteresowaniem się obudowami dedykowanymi przez producentów głośników (np. Fostex) lub obudowami zaprojektowanymi przez autorytety tego działu konstrukcji dla odpowiednich głośników ( z nurtu budżetowego polecam zainteresowanie się konstrukcjami firmy węgierskiej Sonido)
5. Zwracam także uwagę, że żadna konstrukcja BLH nie gra od razu lecz wymaga niezwykle cierpliwej pracy przy lokalizowaniu i wykonywaniu wytłumienia
6. Oglądając preferowane przez kolegę konstrukcje jestem zdania, że oczekiwanych wrażeń szczególnie w zakresie basu żadna konstrukcja BLH raczej nie dostarczy
Pozdrawiam, a gdyby się okazało, ze potrzebne jest tłumaczenie z niemieckiego to służę pomocą
Skomentuj
-
Kolego "his master's voice" dziękuję za odpowiedź. Sporo czytałem o back loaded hornach i w zupełności się z Tobą zgadzam. Dlatego na razie ich temat zawieszam bo tak jak napisałeś muszę najpierw posłuchać tego typu konstrukcji zanim zdecyduję się na budowę.
Ad. 1
Jest projekt K+T z serii cheap tricks CT285, którym się interesowałem i mimo Qts na poziomie 0.44 symulacje wychodzą całkiem fajnie.
Odtworzyłem w BoxSimie zwrotnicę z wersji "2 Wege" na podstawie zamieszczonego wykazu elementów z FRS5X jako wysokotonowcem, po czym minimalnie pozmieniałem wartości niektórych elementów, żeby troszkę jeszcze wyrównać pasmo i poprawić zgranie fazowe i wyszło takie o to coś:
Ad. 2
j.w.
Ad. 3
właśnie tego się też obawiałem
Ad. 4
dziękuję za informację o Sonido nie słyszałem
Ad. 5
przypuszczam, że jest na pewno trudniej niż przy BR, to fakt
Ad. 6
dlatego na razie raczej BR
Dziękuję za wszystkie informacje. Co do tłumaczenia to raczej nie będę zawracał głowy... no chyba, że mnie bardzo przyciśnie :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPo co stosować głośnik szerokopasmowy jak cięcie masz przy 2khz? To bez sensu.
Bez urazy ale w czym to przeszkadza? Oba są szerokopasmowe. Jeśli ktoś stwierdził, że razem mogą zagrać w miarę fajnie to w czym problem?Last edited by Beatliner; 27.08.2016, 08:50.
Skomentuj
-
Takie rozwiazanie ma sens wtedy, gdy glosnik szerokopasmowy pracuje w jak najszerszym dla niego pasmie, a nie jako glosnik wysokotonowy, bo jako glosnik wysokotonowy jest po prostu gorszy od typowej kopulki. Natomiast jego zaleta jest mozliwosc stosowania niskiego ciecia, co daje nam bardziej punktowe zrodlo dzwieku, a punkt ciecia nie przebiega w krytycznym dla naszego sluchu miejscu.
Nie patrz tak krytycznie na projekty K+T bo tam tez jest duzo glupot i projektow robionych od czapy, aby tylko zaklepac strony w gazecie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Beatliner Zobacz postaAd. 1
Jest projekt K+T z serii cheap tricks CT285, którym się interesowałem i mimo Qts na poziomie 0.44 symulacje wychodzą całkiem fajnie.
Odtworzyłem w BoxSimie zwrotnicę z wersji "2 Wege" na podstawie zamieszczonego wykazu elementów z FRS5X jako wysokotonowcem, po czym minimalnie pozmieniałem wartości niektórych elementów, żeby troszkę jeszcze wyrównać pasmo i poprawić zgranie fazowe i wyszło takie o to coś:Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie patrz tak krytycznie na projekty K+T bo tam tez jest duzo glupot i projektow robionych od czapy, aby tylko zaklepac strony w gazecie.
Jeszcze na chwilę wróciłem do tego BG 20 bo na Olx'ie jakiś gość sprzedaje nowe po 75 zł / szt., a ciekawi mnie jak to gra z tym wyciętym lejkiem i ze wspomaganiem na górze. Za tą kasę to chyba można spróbować. A nóż mi się spodoba :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMiędzy 7 kHz a 9 kHz masz coś nie tak z fazą, suma jest niżej niż sama wysokotonówka. BG20 ma przy tej częstotliwości szczotę na harce, trzeba by to mocniej wyciąć
Skomentuj
Skomentuj