Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt BL Horn na Visaton BG 20

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt BL Horn na Visaton BG 20

Witam.

Mam pytanie czy ktoś z Was miał do czynienia z tym projektem na Visaton BG 20?

Przeglądając Wasze konstrukcje na forum często długo zbierałem szczękę z podłogi i jestem pod wielkim wrażeniem. Na prawdę szacun Panowie!
    Pomyślałem, że sam też spróbuję swoich sił i chciałbym sobie zbudować jakieś niedrogie kolumny podłogowe do pokoju ok 25m2.
    Początkowo zastanawiałem się nad jednym z dwudrożnych projektów LuSzTi'ego lub Pawła S opartych na STX'ach W.18.200.8.MCX lub WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X i STX T.10.200.8.PCX.
    Wczoraj natomiast trafiłem na powyższy projekt. Problem polega na tym, że większość dokumentacji jaką znalazłem jest w języku niemieckim i niewiele albo raczej nic z tego nie rozumiem.
    Może mógłby ktoś z Szanownych Kolegów rzucić na to okiem i ocenić czy to ma szanse w miarę sensownie zagrać (oczywiście biorąc pod uwagę, że jest to budżetowa konstrukcja).
    Patrząc na charakterystykę tego przetwornika wiem, że na pewno trzeba by było uzupełnić górę jakimś dodatkowym wysokotonowcem ale tą kwestię na razie pomijam.
    Jeśli chodzi o moje preferencje dźwiękowe dodam, że przesłuchałem sporo kolumn z racji tego, że na codzień je sprzedaje i najbardziej odpowiada mi dźwięk Tannoy'a Revolution DC6T SE lub Audium Comp 5. Nie lubię dominującego basu (wolę jak jest wtedy kiedy ma być) i bardzo cenię sobie przestrzenność i szczegółowość. Problem polega na tym, że niestety na razie nie stać mnie na taki zakup stąd pojawił się pomysł zbudowania czegoś samemu.
    Będę wdzięczny za odpowiedzi czy ta konstrukcja ma rację bytu czy lepiej zostać przy projekcie LuSzTi'ego lub Pawła S.

Teoretycznie projekt prosty jak budowa cepa . Choć ja bym próbował wpakować tam monacora SPX-200WP . W twoją sygnaturę brzmieniową wpisują się moje seasy w OZ . Tylko minimalnie brak im 18khz+ ale to koszt 1600 za cały projekt . Ja tam będę kombinował supertweeter w przyszłym roku.
    Last edited by Natalleos; 22.08.2016, 12:05.

Skomentuj

Mam ten glosnik i spedzilem juz sporo czasu na symulacji obudowy do niego. To dosc wredny przetwornik, ktory wymaga bardzo duzej obudowy, aby osiagnac wyrownane i rozciagniete pasmo. Jesli nie slyszales tego glosnika, to powiem Ci, ze jego dzwiek raczej nie jest wysokich lotow i najlepiej jest wyciac tubke oraz dolozyc wysokotonowego, papierowego Visatona, tak jak jest to zrobione w paru projektach Klang + Ton. Tam masz gotowe projekty do skopiowania.

Skomentuj

Nie na temat...
        Pogromco Znasz jakiś tani pomysł na supertweetery 18khz+ z tłumikiem L ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
          Nie na temat...
          Pogromco Znasz jakiś tani pomysł na supertweetery 18khz+ z tłumikiem L ?
          Ale do czego?

Skomentuj

do wsparcia na górze moich http://diyaudio.pl/showthread.php/27...encyjnej-Seasa

Skomentuj

Jak ma byc tanio to jakis bullet tweeter, ale to ciecie bedzie Ci trudno zrealizowac. Pewnie chcesz dodac jakis mikro kondensator i lpad. Generalnie od 18khz to juz praktycznie nic nie slychac ale nawet jak odetniesz taki tweeter malym kondem to on bedzie gral duzo nizej niz 18khz.

Skomentuj

A co do tematu to z Hornami i F-R ciężko coś zaoszczędzić żeby to brzmiało jak trzeba ... kompromis od razu słychać zanim kupiłem swoje przetworniki spędziłem rok na czytaniu o F-R po forach i rzadko zdarzały się przetworniki które by były dobre w każdym aspekcie ale wtedy kwota jest za nie 4rocyfrowa . FA22RCZ są jednym z takich wyjątków i strzałem w stopę Seasa bo podobno brzmią lepiej niż Seas exotic F8 za bagatela 3800 za szt . Oczywiście jeżeli jest się świadomym tego że przetworniki F-R są obarczone od urodzenia pewnymi niedogodnościami wynikającymi i ich charakteru

- - - - - aktualizacja - - - - -

no właśnie jaki byś polecił tani bullet tak by chapnął 18-25 khz w miarę równym pasmem . Lpadem będę potem dociągał pomiar w sweetspocie mi wychodzi kondzio około 1uf od 18khz

Skomentuj

Natalleos, patrzyłem na Twoje dzieło i opis brzmienia. Taki głośniczek pewnie trafiłby w mój gust tylko ta cena... :(
                  Dzięki za info odnośnie tego Monacora (chodziło Ci pewnie o SP200X?). Popatrzę co można na nim zrobić.
                  Najgorsze jest to, że kiedyś czytałem trochę o hornach i jakoś tak się uparłem na ten typ konstrukcji bo nigdy tego nie słyszałem.

Pogromca mitow, o wycinaniu tubki czytałem i faktycznie wiele osób tak robi dlatego myślałem, żeby dorobić nadstawkę do tej obudowy z tweeterem.
                  Myślisz, że po takich modyfikacjach mogłoby być w miarę ok? Tak jak wspomniałem cudów nie wymagam bo to nie ten budżet.
                  Przeglądnę sobie to forum Klang + Ton, może coś tam wynajdę, tylko czemu znowu po niemiecku

Póki co znalazłem jeszcze dwa podobne projekty na tym Visatonie:

Skomentuj

Właśnie nie SP200x on jest inny od spx-200-wp ma gorsze warunki . Klepnij jakąś budę próbną z 80L i odcinaj objętość wrzucając woreczki z piaskiem na początku. Może mu będzie dobrze w closed . Dobry bas z horna to około 1m2 gardziołka to będzie w okolicy 35hz (jak dobrze pamiętam) . Fullrange to to droga zabawa zawsze była . Ten monacor jeszcze podobno gra dobrze w dipolu .http://www.monacor.pl/product/show/9042/SPX-200WP

Skomentuj

Zamieszczone przez Beatliner Zobacz posta
                      Póki co znalazłem jeszcze dwa podobne projekty na tym Visatonie:
                      Odpusc, to jest kicha.

no właśnie jaki byś polecił tani bullet tak by chapnął 18-25 khz w miarę równym pasmem . Lpadem będę potem dociągał pomiar w sweetspocie mi wychodzi kondzio około 1uf od 18khz
                      W jakiej kwocie chcialbys sie zamknac? Generalnie mozna by bylo wziac pod uwage rowniez nieduze glosniki wstegowe, ktorych efektywnosc bedzie wystarczajaca, moze nawet uda sie cos spasowac bez lpada. Najtansze firmowe bullety to minimum 200zl za sztuke, moze byc spokojnie cos z Beymy.

Skomentuj

OK, dzięki za odpowiedzi. Czyli reasumując - nie pchać się w tego horna.
                        A ew. próbować wsadzać tego Visatona w B-R czy ogólnie odpuścić ten przetwornik?
                        Myślę jeszcze też nad tym Monacorem, a jak nie to pewnie wrócę do pierwotnego pomysłu czyli STX'y.
                        Tak czy inaczej dzięki za pomoc.

Skomentuj

Ogólnie liczyłem na jakiś pomysł w stylu cheap trick nie jest to wcale takie szerokie pasmo . Dużo producentów kończy pomiary na 20khz mimo że widać że charka leci prosto jak drut do końca pomiaru . I może by spoko zagarnęła do 25khz

Skomentuj

Jak ma byc tanio, to ATP 50 lub ATP 80 z tonsila/eminence. Pomiary koncza sie przy 20khz z uwagi na czestotliwosc probkowania. Przy 48khz dale nie poleci, trzeba 96khz, zeby miec pomiar wyzszych czestotliwosci.

Skomentuj

Kiedyś na forum była moda na ARZhorn. Poszukaj na forum znajdziesz sporo tematów i projektów od umberto. Nie wiem tylko czy ARZ6608 jest jeszcze gdzieś dostępne. Sam głośnik kosztował wtedy 30zł

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                Kiedyś na forum była moda na ARZhorn.
                                Dobrze, ze juz minela :)

Skomentuj

Znalazłem Beyma i nie drogie:
                                  1 - http://sklep.beyma.pl/index.php?p95,8ag-1n
                                  2 - http://sklep.beyma.pl/index.php?p94,8ag-n

Warto poszukać - Audax HT210A2 ale mniej za 50euro

Znalazłem ale zagranicą Goldwood i GRS:
                                  1 - http://www.parts-express.com/goldwoo...izzer--290-379
                                  2 - http://www.parts-express.com/grs-8fr...-51fw--292-430
                                  Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                                  Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                                  My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Z braku laku ten goldwood to by jeszcze coś z nim zrobił ale to tez nie szał na wsi . Ogólnie odpuść rok i dozbieraj do Seasów będziesz miał paczki na kilka-kilkanaście lat . Albo wal w 2drogi jakiś fajny projekt z forum .

Pogromco

na alledrogo szwęda się jakiś bullet ultra od JBL seria ES LC1 L810 L830 po 75 złocisza sztuka gdzieś kiedyś udało mi się wyszabrować na necie charkę tego gwizdka i była ciekawa chyba do 35khz . Ogólnie jak nie ogarnę tego uczciwie i po taniości (250 zł max za parę wraz z całą resztą ) idę na całość i robię tak jak się należy czyli Fostex FT17H Lpad i kondzio 1uf jak wszyscy stosują do tego DIY w sam raz mam parkę EVO AIO .

Skomentuj

Z braku laku ten goldwood to by jeszcze coś z nim zrobił ale to tez nie szał na wsi . Ogólnie odpuść rok i dozbieraj do Seasów będziesz miał paczki na kilka-kilkanaście lat . Albo wal w 2drogi jakiś fajny projekt z forum .

Pogromco

na alledrogo szwęda się jakiś bullet ultra od JBL seria ES LC1 L810 L830 po 75 złocisza sztuka gdzieś kiedyś udało mi się wyszabrować na necie charkę tego gwizdka i była ciekawa chyba do 35khz . Ogólnie jak nie ogarnę tego uczciwie i po taniości (250 zł max za parę wraz z całą resztą ) idę na całość i robię tak jak się należy czyli Fostex FT17H Lpad i kondzio 1uf jak wszyscy stosują do tego DIY w sam raz mam parkę EVO AIO .
                                      Tylko uważaj - Fostex FT17H
                                      http://www.diyaudio.com/forums/multi...s-my-ears.html
                                      Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
                                      Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
                                      My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

Z uzywanymi JBL moze byc ten problem, ze glosniki beda zuzyte i nierowne sobie. Wolalbym nowke beymy http://sklep.beyma.pl/index.php?p63,cp-12-n

Skomentuj

Czaruję...
                                        X