Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak najtańsze diy na początek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak najtańsze diy na początek

no właśnie... poprzednie pomysły niestety poupadały ze względu na rotacje życiowe. no i chciałbym zrobić coś max taniego(ale też bez przesady), żeby dało się na tym posłuchać muzyki bez krwawienia z gałek z ocznych z powodu tragicznej jakości, ale też - przede wszystkim - chodzi o to, żebym miał coś na próbę, czy będę w stanie zbudować cokolwiek sam, żeby trzymało się to kupy. ze względu na brak prac manualnych jakiegokolwiek rodzaju w ostatnim czasu trochę podupadłem, jeśli chodzi o zdolności manualne, a szkoda mi po prostu pieniędzy na kupno jakichś drogich głośników na eksperymenty... mam oczywiście świadomość tego, że w takiej sytuacji do słuchania muzyki lepiej by było kupić coś gotowego, no ale jednak chciałbym coś poskładać sam, bez wkładania w to jakichś dużych pieniędzy... jak jeszcze jakiś dłuższy czas temu interesowałem się tematem, to "na topie" były klony totem mite, jako tania i w miarę przyzwoita opcja. coś się zmieniło, czy to dalej będzie sensowna opcja? zestaw głośników do tego można kupić za jakieś 300 zł, i fajnie by było, gdyby udało mi się w takim budżecie z tym zamknąć - mam oczywiście świadomość tego, że trzeba też kupić materiał na obudowy, do tego zwrotnica, kable, terminale, wytłumienie...
    Last edited by siewcu; 04.09.2016, 10:52.

"Totem Mite" - warto spróbować i będziesz zadowolony 100%
    Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.
    Jestem przeciwnikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Cyfrowych.
    My Amplituner - Sherwood RV-7050R

Skomentuj

jednak poczekam na odpowiedź od kogoś kompetentnego, kto w swoich postach zawiera coś więcej niż idiotyczne "oceny" w dziale z gotowymi konstrukcjami i posty bez jakiegokolwiek poparcia.

Skomentuj

Z tanich za dużego wyboru nie masz, za 300zł lub taniej może byś dostał jakieś gotowce z Niemiec, jak koniecznie musi to być DIY, to na forum jest projekt z 14SCX, głośniki (14SCX z innymi TW) miałem i za tą cenę nie ma co narzekać.

Skomentuj

Chyba że chcesz coś co będzie twoim głównym zestawem na długie lata . Budżet może trochę wyższy ale konstrukcja prosta jak budowa cepa . Polecam moje kolumny na seasie fa22rcz . Opis jest tu na forum

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
            Chyba że chcesz coś co będzie twoim głównym zestawem na długie lata . Budżet może trochę wyższy ale konstrukcja prosta jak budowa cepa . Polecam moje kolumny na seasie fa22rcz . Opis jest tu na forum
            z tym "trochę" to Cię mocno poniosło, co prawda nie określiłem, że sztywno 300 zł jest granicą nieprzekraczalną, ale skoro taka kwota się pojawiła z informacją, że chciałbym się w mniej więcej takim budżecie zmieścić, to nie uważasz, że kwota 4 razy wyższa jest przegięciem i to ostrym?

Skomentuj

Według mnie nie warto robić bardzo taniego diy. Diy powinno być kompromisem między ceną a jakością, tyle że właśnie od ceny która przynosi korzyści względem marketowego chłamu. Dorzuć trochę grosza i spróbuj forumowe FX-200. Nie wiem jak teraz, z głośnikami, na pewno niektóre otrzymały nowe ceny (nie wiem czy korzystniejsze czy nie) a niektóre pewnie nie są już dostępne. Tak czy inaczej wariant 3 jest najtańszy. Z tym, że zwrotka to kolejne koszta, pewnie jej nie uwzględniłeś, przetworniki w cenie ok 400zł

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Kolejnym projektem godnym polecenia jest:

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Tutaj w kosztach ze zwrotkami na pewno się zmieścisz

Jak robić to dobrze i żeby grało

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                Z tanich za dużego wyboru nie masz, za 300zł lub taniej może byś dostał jakieś gotowce z Niemiec, jak koniecznie musi to być DIY, to na forum jest projekt z 14SCX, głośniki (14SCX z innymi TW) miałem i za tą cenę nie ma co narzekać.
                ja wiem, że gotowe bym dorwał jakieś, ale chodzi o diy, żeby nauczyć się tego w miarę tanio i dowiedzieć się, czy w ogóle mi to wyjdzie w choć trochę sensowny sposób. coś na zasadzie próby przed podejściem do tematu na poważnie...

Skomentuj

Jakie masz narzędzia i możliwości warsztatowe ?
                  Jaki masz plan na wykończenie ? Fornir ?
                  Lutowałeś kiedyś ?
                  W jakim pokoju będziesz odsluchiwał kolumn ?

Skomentuj

z narzędziami nie jest najlepiej, wyrzynarka(na szczęście tnie prosto), wiertarka - dlatego o frezowaniu pod głośniki nie myślę, jeśli mi nikt nie pożyczy frezarki... możliwości warsztatowe - jedno pomieszczenie gospodarcze w budynku, spokojnie zmieściłbym się tam gdybym miał do pocięcia cały arkusz płyty z marketu. plany na wykończenie - nie ma, może fornir, może jakieś próby lakierowania, na pewno nie koc. lutować lutowałem, z tym problemów nie ma. a pokój? no cóż, warunki różne jak się trafi albo mój 14 m2, albo drugi 18 m2.

Skomentuj

Powiem tak: Jak ja zaczynałem ponad 10 lat temu zabawę w DIY to były trochę inne czasy.
                      Teraz jest mnóstwo projektów do skopiowania, poprawiła się znacznie jakość wykonania i użyte głośniki.
                      Można teraz się dużo więcej dowiedzieć i nie trzeba zaczynać prawie od zera.

Polecałbym Ci dozbierać mimo wszystko trochę kasy i zrobić sobie na początek niedrogie, podłogowe 2-way.
                      To się tak mówi ale wszystko się sumuje i wydatek na same głośniki akurat warto przemyśleć bo sama kwota
                      za obudowy, fornir, zwrotnice itd. będzie bardzo porównywalna dla zestawu głośników słabej jakości i średniej.

Może najpierw zdecyduj sobie co byś chciał zbudować i zacznij od obudowy, będziesz sobie spokojnie budował a głośniki dokupisz jak dozbierasz trochę kasy.

Do budowy skrzynek najbardziej przydatna będzie wkrętarka, lub jeśli masz ściski stolarskie lub dużo obciążenia możesz zrobić obudowy bez wkrętów co ułatwi
                      późniejszą obróbkę. Poza tym przyda się szlifierka lub krążek szlifierski na wiertarkę. ( od biedy to i ręcznie da się wyszlifować).

Może przejrzyj sobie dział gotowych konstrukcji i pokaż co CI się podoba.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                      ja wiem, że gotowe bym dorwał jakieś, ale chodzi o diy, żeby nauczyć się tego w miarę tanio i dowiedzieć się, czy w ogóle mi to wyjdzie w choć trochę sensowny sposób. coś na zasadzie próby przed podejściem do tematu na poważnie...
                      Czego się obawiasz w zasadzie ? robienie dla próby to szkoda kasy którą mógłbyś dołożyć do gotowych kolumn.
                      Jeśli masz gotowy projekt to wystarczy gotowe formatki zamówić w markecie, posklejać/poskręcać i wykończyć.

Zwrotnicę też powinieneś bez problemu polutować.

Skomentuj

"Totem Mite" - tutaj masz kopie http://www.audiostereo.pl/totem-mite...age__st__3330#
                        Jestem zwolennikiem Wzmacniaczy i Amplitunerów Analogowych albo Analogowo-Cyfrowych.

Skomentuj

z narzędziami nie jest najlepiej, wyrzynarka(na szczęście tnie prosto), wiertarka - dlatego o frezowaniu pod głośniki nie myślę, jeśli mi nikt nie pożyczy frezarki... możliwości warsztatowe - jedno pomieszczenie gospodarcze w budynku, spokojnie zmieściłbym się tam gdybym miał do pocięcia cały arkusz płyty z marketu. plany na wykończenie - nie ma, może fornir, może jakieś próby lakierowania, na pewno nie koc. lutować lutowałem, z tym problemów nie ma. a pokój? no cóż, warunki różne jak się trafi albo mój 14 m2, albo drugi 18 m2.
                          Jak chcesz sam ciąć najtańszym kosztem, to raczej lepsza byłaby pilarka, przy odrobinie samozaparcia można to wyciąć z użyciem listewki i ścisków (ja tak robiłem).
                          Co do frezowania, może masz kogoś w pobliżu?

Skomentuj

Widzę, że jesteś z Wrocka.

Płyty mdf pocięte kupowałem tu: http://www.meblar-system.pl/pl.
                            Wadą jest to, że kupuje się całą dużą płytę (2800 x 2070).

Pocięcie to 30zł niezależnie od ilości cięć.
                            To co zostanie możesz sobie zabrać i następnym razem wykorzystać.
                            Możesz też przywieźć własną płytę to potną za 30zł.

Co do projektu to mam za mało doświadczenia aby doradzać.
                            Ja zacząłem od klona Totem Sttaf a teraz robię 3 way (Seas, Fountek, Wavecor) wg projektu Ravena..

Skomentuj

zapomniałem niestety napisać, że jest mały szkopuł - chodzi o kolumny podstawkowe... podłogowe niestety w grę nie wchodzą, a to mocno utrudnia zadanie. a dlaczego nie chcę wydawać kasy? bo więcej niezbyt mogę przeznaczyć. odłożenie 1000 zł na głośniki zajęłoby mi sporo czasu, a 1500 proporcjonalnie więcej. mam świadomość tego, że za takie pieniądze za wiele nie uzyskam, ale... faktem jest co prawda, że budy i zwrotnice i tak musiałbym kupić przy droższych głośnikach, ale:
                              -nie byłoby mnie stać na zapłacenie komuś, kto mnie poprowadzi za rękę ze wszystkim,
                              -nie będę w stanie zrobić ŻADNYCH pomiarów,
                              -mało jest projektów głośników podstawkowych w obudowie zamkniętej, więc trzeba by komuś za projekt zapłacić w takiej opcji - a na to już w ogóle nie będzie pieniędzy.
                              dlatego, kierując się głównie ostatnim ale, padła taka a nie inna decyzja. na kolumny takie jak bym chciał jeszcze długo mnie nie będzie stać z kilku względów(choć tu chodzi bardziej o dziwne wymagania, które ciężko połączyć), plus trzeba mieć je czym napędzić - do małych coś się w domu znajdzie, z dużymi mógłby być problem. i wtedy kolejna kasa... jeśli się nie da zrobić nic sensownego, to na siłę nie będę kombinować, lub zrobię coś absolutnie po taniości - konstrukcja typu buda ze starych szafek + głośniki po kilkanaście zł sztuka(tak jak niektórzy tu kiedyś kupowali i okazywały się być względnie do przyjęcia), do tego zwrotnica prawie na pałę. jeśli by padło na tę opcję, to jeśli coś by z tego było to poszedłbym dalej w temat, jeśli nie... wtedy zostaje kupno gotowca. no ale temat jest cały czas otwarty, jeśli uda mi się znaleźć coś względnie dobrego w takim budżecie, to może zrobię sobie takie małe wyzwanie w postaci budowy kolumn diy... choć po drodze jeszcze stoi wzmacniacz słuchawkowy i mało skomplikowany dac, aby tylko mieć coś lepszego niż kiepska karta dźwiękowa w laptopie.

Skomentuj

No to w takim razie monitory. Powiedz ile kasy możesz przeznaczyć maksymalnie ?
                                Zawsze możesz olać wykończenie i zostawić w stanie surowym.
                                Zatem potrzebujesz:

1. MDF
                                2. Elementy na zwrotnicę
                                3. Głośniki
                                4. Dodatki takie jak wytłumienie, terminale, okablowanie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie byłoby mnie stać na zapłacenie komuś, kto mnie poprowadzi za rękę ze wszystkim,
                                Przecież po to jest forum. Założysz temat w dziale "w budowie" i tam będziesz pytał odnośnie swojej konstrukcji na bierząco.
                                -nie będę w stanie zrobić ŻADNYCH pomiarów,
                                Nie musisz jak wybierzesz gotowy projekt.

-mało jest projektów głośników podstawkowych w obudowie zamkniętej, więc trzeba by komuś za projekt zapłacić w takiej opcji - a na to już w ogóle nie będzie pieniędzy.
                                Dlaczego muszą być w obudowie zamkniętej ? Można przecież zmienić litraż gotowego projektu i zmienić obudowę na zamkniętą, nie ma z tym żadnego problemu. Wystarczy zachować proporcje frontu i rozmieszczenie głośników.
                                Last edited by Rfck; 05.09.2016, 00:25.

Skomentuj

budżet maksymalny - ciężko określić, bo i tak to raczej etapowa robota - najpierw budy, potem głośniki, ciut później reszta elementów. a za dużo nie wydam, bo mam też inne wydatki... dlaczego obudowa zamknięta? to może zabrzmi śmiesznie przy założeniach budżetowych, ale bas z obudowy zamkniętej dużo bardziej mi odpowiada niż przy BR - choć w tym przypadku basu raczej nie będzie...

Skomentuj

Albo STX http://stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-gdn-1...k-schemat.html
                                    2x W.15.140.8.MCX + 2x T.10.200.8.PC = 180zl
                                    ---------------------------------------------
                                    T.10.200.8.PC > T.STX.4.1.200.8.F.P.PC > GDWK-10-200-8-PJ [Symbol/model]
                                    W.15.140.8.MCX > WM.STX.5.1.140.8.F.S.MC.X > GDN-14-140-8-SCX > gdn-14-100-8-sk [Nie jestem tego pewny]
                                    ---------------------------------------------
                                    A reszta 120zl na elementy i obudowy

Skomentuj

a gdyby zwiększyć budżet do np 700 zł na same głośniki, dałoby radę coś zrobić?

Skomentuj

Możesz spokojnie sklonować np. Visaton CLOU 2Way [Przetworniki ~400/500zl + Elementy i Obudowy ~200zl]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X