Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ile trzeba wydać na dobrego DAC'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Słyszałem dwa DAC-i Adam_85 (za 2tyś? coś koło tego), jak również słyszałem Lampucerę maxi, grały spoko, tylko zastanawiam się nad jedną rzeczą, dlaczego trzeba wydać 2 tyś. zł. aby usłyszeć jakąś różnicę?

Różnica między moim odtwarzaczem CD a tym samym odtwarzaczem CD + DAC, jak również wyjście z karty muzycznej komputera VS DAC podłaczony do komputera, była słyszalna, ale nigdy bym nie pomyślał że taka różnica musi kosztować 2 tyś. zł.

Mało tego, na samym początku ta różnica była tak słaba że dopiero po odłączeniu DAC-a było ją słychać.

Byłem na odsłuchach kolumn 3way na SBacoustic, te które pokazywał Gokar (zwrotka Lusztiego), wzmacniacz MAP-407. Podłączyłem bezpośrednio mój odtwarzacz CD do Mapa, jakoś to grało, bez szału ale grało. Natomiast różnica jaka była pomiędzy tym podłaczeniem a podłaczeniem przez DAC-a który był na miejscu, była po prostu ogromna i od pierwszych dźwięków kopara opadała.
    Nie wiem czy to była zasługa lepszego sprzętu towarzyszącego, czy też pomieszczenia (choć to pomieszczenie akurat było bardzo słabe do słuchania muzyki), ale różnica pomiędzy tymi DAC-ami opisanymi wcześniej była miażdżąca.

Co to był za DAC?
    To był DAC wbudowany w amplituner Denona.
    Jak to było podłaczone?
    Płyta kręciła się w Sony play Station ( :) ), podłączonym kablem optycznym do Denona, a z Denona poprzez Pre Aut RCA do Mapa.

I szczerze, wolał bym kupić tego Denona i mieć kino domowe + DAC, niż kupować tylko DAC-a który nie daje takiej różnicy jak ten Denon.
    Nie wiem, może tam był jakiś jeszcze efekt dodany, ale po prostu z mdłego dźwięku jaki wychodził z mojego odtwarzacza CD zrobił taki dźwięk że tylko usiąść i słuchać. Inne DAC-i "poprawiały" tylko dźwięk, a ten po prostu dodawał od siebie coś czego inne nie miały.

Wejście USB posiada, nie wiem jednak czy poprzez niego odtwarzał by flaki z kompa, trzeba by poczytać instrukcję.

Pewnie zapytacie jaki to model?
    Jak kupię to pokażę (rzadko występuje na aukcjach, a przyznam szczerze że na niego poluję w dobrej cenie, więc na razie nie zdradzę)
    Jak się dowiem jaki tam siedzi DAC to napiszę, ale na pewno nie kosztuje 2 tyś. zł.
    Mamy po części, podobne zdanie w temacie. Do pewnego progu przetowornika, różnica w detalach, ogólnie w 'graniu' jest znacząco zauważalna.
    Później moim skromnym, amatorskim zdaniem, o ile przetwornik jest dobrze zaaplikowany - resztę robi również sekcja analogowa, która w dużym stopniu według mnie, również kreuje brzmienie tej skrzynki.
    Oczywiście można się doszukiwać oscyloskopowych różnic D/A jak ktoś lubi, wiemy również że znajdą się po prostu spaprane aplikacje - zawsze jakaś egzotyka się znajdzie.

Nie jestem specjalnie podatny na DIYowe WOW gdzie garażowy produkt musi być od razu super (bo tak), gdyż ma piękne i symetryczne PCB, dużo kosztuje i projektuje go ktoś znany w sieci, np. gość zajmujący się od 20 lat audio, który jest audio guru dla społeczności DIY.
    Dlatego też nie uważam iż że za 1000zł nie można wyrwać czegoś fajnego, gotowego, używanego - napewno nie brzmi to tandetnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
      Nie jestem specjalnie podatny na DIYowe WOW gdzie garażowy produkt musi być od razu super (bo tak), gdyż ma piękne i symetryczne PCB, dużo kosztuje i projektuje go ktoś znany w sieci, np. gość zajmujący się od 20 lat audio, który jest audio guru dla społeczności DIY.
      Dlatego też nie uważam iż że za 1000zł nie można wyrwać czegoś fajnego, gotowego, używanego - napewno nie brzmi to tandetnie.
      Zgadzam się z tym. Wszyscy jesteśmy DIYowcami, ale nie można uważać że produkty DIY są lepsze bo je robił audio guru z forum, czasem jest jednak tak że gotowy sprzęt i to za niewielkie pieniądze gra naprawdę dobrze, przykładem jest właśnie wspomniany przez mariana Denon.

DACi jak widzę są chyba teraz bardzo popularne i stąd mnogość produktów na rynku. Doczytałem gdzieś że niedrogie DACi chińskiej firmy SMSL za niewielkie pieniądze brzmią bardzo dobrze. Wiele z osób z forum zapewne nie słyszało większości takiego sprzętu ale twierdzi że się nie da kupić za tyle i tyle dobrego sprzętu.

Nikt tu nie mówi o Hajendzie tylko o dobrym brzmieniu Hi-FI więc wydawać od razu 3-4 tysiaki na samego daca to chyba przerost formy nad treścią.
      Poza tym jak wiemy gra CAŁY SPRZĘT, a nie jego poszczególne elementy. Chyba nie każdy ma w domu kolumny pokroju revelatorów czy accutonów, więc wywalanie 4k na daca podczas gdy reszta sprzętu jest raczej ze średniej półki to chyba nie ma sensu.

Skomentuj

Panowie, nic tylko pogratulować :) Nie słychać różnic lub nie ma wielkich różnic to po co przepłacać, też chciałbym wrócić do tamtych czasów.

Też kiedyś myślałem, że kupię sobie firmowy DAC oraz preamp i to za grube tysiące aby po jakimś czasie stwierdzić, że jest to niesamowita kupa. Szkoda tylko straconych pieniędzy, ponieważ było tego naprawdę sporo od wzmacniaczy przez przedwzmacniacze i kończąc właśnie na przetwornikach cyfrowo analogowych. Miałem też wiele amplitunerów i to z kościami R-2R (między innymi PCM1704), które potem rozkręciłem dla samych kości, ponieważ były droższe niż sam amplituner. No i teraz jest żal, że do takich wniosków dochodzi się latami i to po długich godzinach odsłuchów.

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
          kup soekrisa od lusztiego i będziesz miał od razu SPDIF ;p bez dodatkowych układzików bo jest w soekrisie ... a po I2S jak będziesz odczuwał potrzebę podłączysz sobie np malinkę czy inne ustrojstwo z którego bez komputera sobie puścisz muzę (np z pena wsadzonego do malinki)
          Już mam pcb i AD od .3lite to nie ma co zmienić koncepcji.
          Ogółem doczytałem że po optyku i tak maksymalnie wyciągnę 96k, to mi już obojętne czym będę robił konwersję z SPDIF, DIR9001 wystarczy w zupełności.

Skomentuj

@.3lite - moze masz po prostu ma specyficzne wymagania, a swiat sie myli co do Hi-Fi i gotowców
            Albo, słuchałeś złego sprzętu ;-p

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie no. W ramach sprostowania, bo napewno nie chce tu kłótni koledzy.
            Nie mam na mysli nikogo z tego tematu, cytat z garazem wzialem z watku jakiegos na AS

Nie mam tymbardziej zatrzezen Kondrad do twojego projektu, co jak co ale tobie nie mozna nic zarzucic i napewno akurat twoj DAC jest najwyzszej jakosci, z checia bym kiedys porownal sobie - bo nie sluchalem DAC DIY.

Pisze ogolnie, gdyz frustruja mnie glupie tematy na forach. Ze cos za 1000zl nie moze grac.
            Zazwyczaj pisza to osoby, ktore czegos za 1k nie sprobuja bo przeciez to grac nie moze, zas nie stac ich na sprzet zalozmy pre-'hi end' za 6k+ albo wiecej.
            Z kolei zas na forach znajduja cos DIY, na ultra fajnych kompnentach za 1-2kzl i mysla ze calkowicie oszukaly system.

Wiecie o co mi chodzi, mam problem z wyrazeniem opinii i moze zle wyszlo
            Jestem za DIY, jak zawsze - u mnie glownie kolumny.... DAC moze, jak mi ktos z wyjsciem RCA da posluchac heh.
            Last edited by tomekk_; 14.09.2016, 16:02.

Skomentuj

@.3lite - moze masz po prostu ma specyficzne wymagania, a swiat sie myli co do Hi-Fi i gotowców
              Kolega 3lite pisze o realiach. W sprzęcie fabrycznym jest taka bańka zwana marketingiem i jest bardzo duża :) Jak sobie uświadomisz jak jest budowany sprzęt, a przy okazji ile kosztują podzespoły, a ile cała reszta, wtedy się okazuje, że na kluczowe podezspoły nie ma budżetu. Do tego trzeba zrobić różne segmenty cenowe bo to jest biznes w czystej postaci.. i nagle okazuje się skąd tyle tego za przeproszeniem "g**na" na rynku (często drogiego). Nie wierze w dobry fabryczny dac, nawet używany w kwocie 1000zł. Nie ma takich, chyba że jakiś na potwierdzenie reguły :-D Ogólnie sprzęt fabryczny - używany często wymaga renowacji, nowy to marketingowy bełkot.

Dużo różnego sprzętu słuchałem, dużo sprzętu sam przerzuciłem, mam nie małe porównanie i ciężko mi się czyta niektóre wpisy.. ale pocieszam się jednym, że też tak kiedyś miałem :-D To jest jak przejechać się dobrym samochodem, ciężko później wrócić do "zwykłego auta". Trzeba zagryźć zęby i po prostu jeździć :-] Rozumiem, że można mieć takie podejście, ale nie ściemniajmy, że fabryczne daci za 1000zł "grają".
              Last edited by Adam_85; 14.09.2016, 16:07.

Skomentuj

Możliwe, ale tak właśnie się przejechałem na tych papkach Hi-Fi :)

Ja nie wątpię, że może istnieć taki DAC, który po prostu gra i do tego jest w dobrej cenie. Tylko takiego DAC'a nie znajdziemy w marketingowych papkach, ponieważ nie wygląda, nie ma lampy, nie ma miliona tranzystorów, nie jest produkowany masowo, ale po prostu gra jak należy. Może ktoś znalazł świętego Graala, a jak tak jest, to proszę się podzielić i na pewno posłuchamy w większym gronie osób :)

Nie no. W ramach sprostowania, bo napewno nie chce tu kłótni koledzy.
                Nie mam na mysli nikogo z tego tematu, cytat z garazem wzialem z watku jakiegos na AS
                Bez spiny :) Po prostu sobie porozmawiamy i może do czegoś dojdziemy.

Nie mam tymbardziej zatrzezen Kondrad do twojego projektu, co jak co ale tobie nie mozna nic zarzucic i napewno akurat twoj DAC jest najwyzszej jakosci, z checia bym kiedys porownal sobie - bo nie sluchalem DAC DIY.
                Ja wiem, że to nie chodzi o mój projekt, ale właśnie moje dalsze rozwinięcie w kierunku elektroniki wynikło z tego, że zawiodłem się na firmowym sprzęcie :) Powiem szczerze, że po prostu szkoda mi tych pieniędzy i dzisiaj wolałbym to władować w nowe projekty. Przynajmniej wiedza zostaje.

Pisze ogolnie, gdyz frustruja mnie glupie tematy na forach. Ze cos za 1000zl nie moze grac.
                Zazwyczaj pisza to osoby, ktore czegos za 1k nie sprobuja bo przeciez to grac nie moze, zas nie stac ich na sprzet zalozmy pre-'hi end' za 6k+ albo wiecej.
                Z kolei zas na forach znajduja cos DIY, na ultra fajnych kompnentach za 1-2kzl i mysla ze calkowicie oszukaly system.
                Działa tu też autosugestia zarówno w kwestii DIY jak i firmowego sprzętu, ponieważ wydałem pieniądze, to i musi grać :) Nie chcę się też czepiać, ale według artykułów naukowych, które miałem okazje przeczytać, to większość tych DIY projektów (np. niektóre DAC'i z AS) jest po prostu źle zaprojektowana. Może się wydawać, że PCB to tylko zbiór połączeń, ale właśnie takie rzeczy wpływają na granie całego przetwornika. To już temat rzeka i generalnie jest to chodzenie po cienkim lodzie, ponieważ rzadko kto przyjmuje konstruktywną krytykę i lepiej się po prostu nie odzywać.
                Last edited by .3lite; 14.09.2016, 16:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Ja wiem, że to nie chodzi o mój projekt, ale właśnie moje dalsze rozwinięcie w kierunku elektroniki wynikło z tego, że zawiodłem się na firmowym sprzęcie Powiem szczerze, że po prostu szkoda mi tych pieniędzy i dzisiaj wolałbym to władować w nowe projekty. Przynajmniej wiedza zostaje.
                  Gdybym miał tyle kasy żeby przeznaczyć na Twojego DAC'a to chętnie bym go sobie kupił tj. złozonego, kompletnego w obudowie, gotowego do działania.
                  Jednak nie będę siedział i się zamartwiał tylko szukam jakiejś alternatywy bo nie mam sprzętu HI-END.

Jakoś nie chce mi się wierzyć że inżynierowie z branży audio siedzący w temacie kilkadziesiąt lat, dobre znane marki nie potrafia/nie chcą wyprodukować dobrego sprzętu za normalne pieniądze. Mówię tu raczej o starszych konstrukcjach gdzie jeszcze nie było całej masówki produkowanej w chinach.

.3lite, może zbuduj swój egzemplarz, opraw w ładną obudowę i wyślij miłym panom z jakiejś redakcji do posłuchania .

Działa tu też autosugestia zarówno w kwestii DIY jak i firmowego sprzętu, ponieważ wydałem pieniądze, to i musi grać Nie chcę się też czepiać, ale według artykułów naukowych, które miałem okazje przeczytać, to większość tych DIY projektów (np. niektóre DAC'i z AS) jest po prostu źle zaprojektowana. Może się wydawać, że PCB to tylko zbiór połączeń, ale właśnie takie rzeczy wpływają na granie całego przetwornika. To już temat rzeka i generalnie jest to chodzenie po cienkim lodzie, ponieważ rzadko kto przyjmuje konstruktywną krytykę i lepiej się po prostu nie odzywać.
                  W większości tak, jednak wydaje mi się że dla nas jak coś nie gra to nie gra i nie ważne ile kosztowało.
                  Jakie projekty masz na myśli mówiąc że są źle zaprojektowane ? Chodzi o firmowy sprzęt ? Możesz podać jakiś konkretny przykład ?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Wkrótce bede swojego CA Streamera v1 gonił na rzecz DIY - DAC .3lite :P
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                      Doczytałem gdzieś że niedrogie DACi chińskiej firmy SMSL za niewielkie pieniądze brzmią bardzo dobrze.
                      Ludzie wypisują różne dziwne rzeczy :)
                      Nie są takie złe , jednak za te pieniądze można mieć znacznie lepszy

Skomentuj

Gdybym miał tyle kasy żeby przeznaczyć na Twojego DAC'a to chętnie bym go sobie kupił tj. złozonego, kompletnego w obudowie, gotowego do działania.
                        Jednak nie będę siedział i się zamartwiał tylko szukam jakiejś alternatywy bo nie mam sprzętu HI-END.
                        No i to jest problem, ponieważ czuję się jakbym tu wszedł zareklamować DAC i wy najwidoczniej tak to odbieracie. Aby była jasność - ja ogólnie bronię dobrze zrobione DIY i tego się trzymajmy. Nie bez powodu nigdy nie napisałem, że mój DAC jest taki i owaki. Tym bardziej nigdzie nic nie napisałem o dźwięku. Nie bez powodu omijam takie rzeczy, ponieważ jako projektant jestem nieobiektywny. Spokojnie czekam na recenzje od ludzi.

.3lite, może zbuduj swój egzemplarz, opraw w ładną obudowę i wyślij miłym panom z jakiejś redakcji do posłuchania .
                        Czuję tutaj jakieś wrogie nastawienie. W każdym wypadku po pierwsze robię to hobbystycznie, a po drugie nie interesuje mnie zdanie Pacuły i innych tego typu osobników. Mam kilku zaufanych znajomych, którzy są obiektywni i po prostu wolę im wysłać projekt do oceny. Jak mi napiszą wprost, że spieprzyłem i nie podoba im się dźwięk to robię co innego, takie życie.

Jakoś nie chce mi się wierzyć że inżynierowie z branży audio siedzący w temacie kilkadziesiąt lat, dobre znane marki nie potrafia/nie chcą wyprodukować dobrego sprzętu za normalne pieniądze. Mówię tu raczej o starszych konstrukcjach gdzie jeszcze nie było całej masówki produkowanej w chinach.
                        Pewnie potrafią oraz chcą, ale nie mogą z powodu ograniczeń budżetowych i wymaganej papki marketingowej jak 32-bitowy DAC w odtwarzaczu CD :)

W większości tak, jednak wydaje mi się że dla nas jak coś nie gra to nie gra i nie ważne ile kosztowało.
                        Jakie projekty masz na myśli mówiąc że są źle zaprojektowane ? Chodzi o firmowy sprzęt ? Możesz podać jakiś konkretny przykład ?
                        Miałem na myśli projekty DIY, które czasami mi ludzie podrzucają do oceny. DIY nie oznacza od razu, że projekt jest dobry czy nawet lepszy od jakiegoś firmowego urządzenia za podobne pieniądze, ale odwrotnie też to działa. Takie rzeczy trzeba oceniać indywidualnie a nie ogólnie, ponieważ po jednej i drugiej stronie mogą być dobre produkty.
                        Last edited by .3lite; 14.09.2016, 18:31.

Skomentuj

No i to jest problem, ponieważ czuję się jakbym tu wszedł zareklamować DAC i wy najwidoczniej tak to odbieracie. Aby była jasność - ja ogólnie bronię dobrze zrobione DIY i tego się trzymajmy. Nie bez powodu nigdy nie napisałem, że mój DAC jest taki i owaki. Tym bardziej nigdzie nic nie napisałem o dźwięku. Nie bez powodu omijam takie rzeczy, ponieważ jako projektant jestem nieobiektywny. Spokojnie czekam na recenzje od ludzi.
                          Nie słyszałem niestety Twojego DAC'a ale czytam opinie forumowiczów, a oni są dla mnie bardziej rzetelni niż ekipa z gazety która ma opłacone artykuły.
                          Na tej podstawie twierdzę że Twój DAC jest bardzo dobrym sprzętem. Nie znam się na elektronice żeby ocenić coś więcej, ale widziałem w Twoim temacie jak to wszystko świetnie wygląda.

Czuję tutaj jakieś wrogie nastawienie. W każdym wypadku po pierwsze robię to hobbystycznie, a po drugie nie interesuje mnie zdanie Pacuły i innych tego typu osobników. Mam kilku zaufanych znajomych, którzy są obiektywni i po prostu wolę im wysłać projekt do oceny. Jak mi napiszą wprost, że spieprzyłem i nie podoba im się dźwięk to robię co innego, takie życie.
                          Nic z tych rzeczy, być może źle mnie odebrałeś lub ja nie do końca dobrze to napisałem. Chodziło mi o to że skoro nawet średni sprzęt potrafi w gazetach mieć świetną notę to ciekaw jestem jakby odebrali Twoje urządzenie, czy ważny byłby dla nich konstruktor czy po prostu samo brzmienie sprzętu.

Miałem na myśli projekty DIY, które czasami mi ludzie podrzucają do oceny. DIY nie oznacza od razu, że projekt jest dobry czy nawet lepszy od jakiegoś firmowego urządzenia za podobne pieniądze, ale odwrotnie też to działa. Takie rzeczy trzeba oceniać indywidualnie a nie ogólnie, ponieważ po jednej i drugiej stronie mogą być dobre produkty.
                          Rozumiem.

Może zapytam tak:

Jakie DAC'i przewinęły Ci się przez ręce i których wyjątkowo nie polecasz/polecasz ? Rozumiem Twoje zaangażowanie w DIY, mam je również jednak na polu głośnikowym bo w elektronice jestem za cienki. Czy słyszałeś jakiegoś DACA który po prostu grał dobrze czy na prawdę tak ciężko teraz o dobry sprzęt ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                          Ludzie wypisują różne dziwne rzeczy
                          Nie są takie złe , jednak za te pieniądze można mieć znacznie lepszy
                          TO ja wiem, komu wierzyć ? Niewiadomo :) Bo nawet jeśli opinia jest rzetelna to jednemu to gra innemu nie.
                          Co np. można mieć ? 75 funtów kosztuje nowy SMSL Sanskrit 1955.

Skomentuj

Ogółem nie przewalam się tu za długo, dla mnie zawsze się wszystko odnosiło do interfejsów studyjnych. Hi-fi traktowałem jak by nie istniało.
                            Miałem styczność pewnie z 1/4 modeli interfejsów jakie były na rynku przez ostatnie 10 lat (od lexi aplha, do firefaców). Niejednokrotnie w imię zasady że jak nie rozbebeszysz, nawet jak nie twoje, to znaczy że nie robiłeś przy tym ^^
                            Zawsze wszystko szło w stronę zasady że im lepiej dopracowany układ, tym lepiej to się zachowywało.
                            Trochę szerzej też patrzyłem na urządzenia, bo nie patrzy się tylko jak coś gra, tylko jak stabilnie pracuje z niskimi buforami, jakie ma opóźnienia, przesłuchy, funkcjonalność dsp, czy jak zachowuje się przedwzmacniacz mikrofonowy, czy podbarwia, kiedy szumi tak że do niczego się nie nada. Same DAC są znacznie prostszymi układami, więc chyba bardziej się je drąży, nie ma specjalnie "tanich chińskich interfejsów".

Dlatego liczę że dla .3lite, będzie dla mnie upgradem, jakim był i-AMP. Bo jeden i drugi nie są robione po to by zrobić dobrze księgowemu, tylko by było zgodnie z zasadami sztuki.
                            Tym bardziej doceniam, że ktoś poświęca chore ilości godzin, by coś opracować i daje to wszystkim za darmo. Nie widzę sensu wymagania od autora by bronił swojego układu, sam się obroni jeśli jest dobry.
                            Tyle że nie jest to takie łatwe, bo w przeciwieństwie do większości "zlutuj to sam" to jest jakie jest i samo się nie poskłada.

Skomentuj

Mi również nie chce się wierzyć że nie da rady kupić dobrze grającego DAC-a za 1.000zł.

Ja tutaj widzę że temat zszedł na inny tor, ponieważ proponowane, "wychwalane" są DAC-i z przedziału Hi-Endu, a w tym temacie nie o takie chyba chodzi?

Czytając ten temat odnoszę wrażenie, że jak se nie zrobisz DAC-a z części za 2 tyś. zł. to on nie zagra.
                              A ile taki DAC kosztował by w sklepie?
                              Kogo na to stać?

A jak już mowa o cenach, .3lite, ile kosztują części do Twojego DAC-a?
                              Last edited by marian; 15.09.2016, 09:13.

Skomentuj

Wątek o dacu, ostatnie moje posty, opisuję co gdzie i za ile. Ogółem chyba w 1,5k się zmieszczę z duperelami i bez obudowy.
                                Mnie wyszło trochę więcej, bo nie miałem fluxu, pęsety pomiarowej do SMD, chwytaka podciśnieniowego. Czy innych przydasiów.

Skomentuj

Mi również nie chce się wierzyć że nie da rady kupić dobrze grającego DAC-a za 1.000zł.

Ja tutaj widzę że temat zszedł na inny tor, ponieważ proponowane, "wychwalane" są DAC-i z przedziału Hi-Endu, a w tym temacie nie o takie chyba chodzi?

Czytając ten temat odnoszę wrażenie, że jak se nie zrobisz DAC-a z części za 2 tyś. zł. to on nie zagra.
                                  Sam mialem fabrycznego daca za okolo 2k, raczej z dobrymi recenzjami.. no i bylo slabo.. sluchalem tez innych wynalazkow i lepiej nie bylo. Nie chodzi o to w jakiej polce postawisz przetwornik, a czy jestes zadowolony z dzwieku, ktory uzyskujesz. Jak ktos jest zadowolony z budzetowych dacow za 1-2kzl to przeciez nikt mu nic nie powie, ja po prostu nie bylem, a szczegolnie majac porownanie.

Skomentuj

Nic z tych rzeczy, być może źle mnie odebrałeś lub ja nie do końca dobrze to napisałem. Chodziło mi o to że skoro nawet średni sprzęt potrafi w gazetach mieć świetną notę to ciekaw jestem jakby odebrali Twoje urządzenie, czy ważny byłby dla nich konstruktor czy po prostu samo brzmienie sprzętu.
                                    W takim wypadku źle zrozumiałem. Ludzie mają różne preferencje i na pewno nie każdemu się spodoba :)

Jakie DAC'i przewinęły Ci się przez ręce i których wyjątkowo nie polecasz/polecasz ? Rozumiem Twoje zaangażowanie w DIY, mam je również jednak na polu głośnikowym bo w elektronice jestem za cienki. Czy słyszałeś jakiegoś DACA który po prostu grał dobrze czy na prawdę tak ciężko teraz o dobry sprzęt ?
                                    Szczerze mówiąc to nie widzę sensu wymieniać sprzęt, który przez lata się przewinął, ale jest takie przysłowie, które mówi o tym, że z gówna bata nie ukręcisz. Chodzi oczywiście o pewne kości DAC jak np. AD1955. Jest ich kilka, ale nie chcę wymieniać innych, ponieważ jeszcze ludzie się obrażą i będzie, że się czepiam :) Z drugiej strony aplikacja samej kości jest niezwykle ważna i to właśnie zła aplikacja może doprowadzić do tego, że kość pomimo dobrej opinii, gra po prostu źle.

Nie słyszałem masowo produkowanego produktu, który by po prostu grał dobrze, tj. tak, że chciałbym sobie go zatrzymać do kolekcji. Z drugiej strony czy Soekris to produkt masowo produkowany? Jeśli tak, to w swoim pułapie cenowym (około 1000 PLN) jest chyba najlepszym wyborem.

Mam też kilka starych odtwarzaczy CD (mają po 20-30 lat), które spokojnie można zaliczyć pod temat DAC i moim zdaniem ogólnie są fajne, ale jednak wolę przesyłać dźwięk cyfrowo do mojego DAC'a.

A jak już mowa o cenach, .3lite, ile kosztują części do Twojego DAC-a?
                                    Zobacz sobie w temat. Tam wszystko jest opisane. Różnie to wychodzi i zależy gdzie kupujesz części.

Skomentuj

Przesłuchałem w swoim życiu co najmniej kilkanaście różnych DACów, od zwykłych kości delta-sigma jak WM8740, AD1955, AK4399, AK4490, po kości drabinkowe R-2R jak PCM1702, PCM1704, AD1865, Soekris DAM1021.
                                      Słuchałem zestawów sklepowych za grubą kasę i tańszych, oraz konstrukcji DIY. I pierwszy wniosek jaki mam - kości delta-sigma może i są super w pomiarach ale jednak w graniu to z nimi słabo. Jednak z racji, że kości R-2R są dużo droższe w produkcji (poprzez konieczność laserowego trymowania rezystorów w drabince) odchodzą one niestety w zapomnienie. Dla przykładu na dziś Analog Devices ma tylko jedną kość DAC typu R-2R i jest ona dedykowana do rozwiązań wojskowych oraz kosmicznych, i jak się można domyślić nie ma interfejsu audio.
                                      Drugi mój wniosek - nie każde DIY z forum gra dobrze, słyszałem DACa Ravena na AD1955 i było tak sobie (choć to wina samych kości, wybitnie mi nie podchodzą te kostki), słyszałem ostatnie dwa przetworniki znanego i cenionego konstruktora z AS i jeden zagrał słabo w porównaniu do fabrycznego Soekrisa, a drugi mimo kultowych kości R-2R zagrał może i lepiej od tych na kościach delta-sigma, ale jednak w mojej (i nie tylko mojej) ocenie gorzej od Soekrisa oraz przetwornika na AD1865 kolegi .3lite. Abstrahując od tego, że "kultowy" DAC sam z siebie szumiał niemiłosiernie oraz przy przełączaniu piosenek o różnych f próbkowania strzelał w głośniki tak, że aż zacząłem się o nie bać. Co akurat po wydaniu ponad 2kzł na jego zbudowanie wygląda bardzo słabo.

Na dzień dzisiejszy po zabawach w kilka już urządzeń zostawiłem sobie dwa DACi, Soekrisa właśnie oraz przetwornik kolegi .3lite
                                      Te oferują najwięcej, brzmieniowo jednak w mojej ocenie i w moim systemie lepiej wypada DAC .3lite'a, ma pełniejszą średnicę i jest bardziej muzykalny, Soekris jest ciut bardziej agresywny i ma bardziej zwarty bas.
                                      Więc dużo w wyborze będzie zależeć od reszty toru audio jaki się posiada.
                                      Nie bywałą zaletą Soekrisa jest to, że od strzała obsługuje wejścia SPDIF oraz Toslink, wystarczy podpiąć sobie odbiorniki. Do tego ma obsługę I2S i do tego prosty selektor, oraz cyfrową regulację głośności, która w moich próbach wypadało znacznie lepiej niż drabinka Khozmo. No i obsługuje DSD i ciężkie formaty. Więc to takie rozwiązanie na lata.
                                      Dac .3lite'a ma za to wbudowany dobry zasilacz (Soekris w teorii pracuje na samym trafku, ale jednak zasilanie warto dorobić lepsze) i jest mądrze zrobiony bo na starej jakby nie patrzeć kości obsługuje gęste formaty, choć nie tak gęste jak Soekris.
                                      Oba mają niewątpliwą zaletę - nie potrzebuję master clock'a i mają separację I2S, dzięki czemu można bez paniki i negatywnych skutków podpiąć urządzenia typu RaspberryPi i zrobić sobie łatwo i szybko player sieciowy :)
                                      Nikogo do niczego nie namawiam (zwłaszcza, że mój Soekris już sprzedany, dlatego też czekałem z opinią), opisuję jedynie swoje doświadczenia.
                                      Last edited by LuSzTi; 15.09.2016, 12:33.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czy ktoś z szanownych kolegów miał możliwość posłuchania daców za większe pieniądze ? tj 10k i więcej ?
                                        Czy takie produkty są już dopracowane konstrukcyjnie/brzmieniowo i można byc pewnym że kupuje się sprzęt godny czy to tylko marketing w stylu srebrnych ultra szybkich bezpieczników i audio voodoo ?

Temat posta jest: Ile trzeba wydać na dobrego DAC'a, zatem ILE ? i czy da się go po prostu kupić.

Skomentuj

Czy ktoś z szanownych kolegów miał możliwość posłuchania daców za większe pieniądze ? tj 10k i więcej ?
                                          Czy takie produkty są już dopracowane konstrukcyjnie/brzmieniowo i można byc pewnym że kupuje się sprzęt godny czy to tylko marketing w stylu srebrnych ultra szybkich bezpieczników i audio voodoo ?

Temat posta jest: Ile trzeba wydać na dobrego DAC'a, zatem ILE ? i czy da się go po prostu kupić.
                                          - tak słuchałem DAC powyżej 10k i był kiepskie
                                          - nie masz pewności, marketing marka robi swoje
                                          - muszę być niegrzeczny czy potrafisz czytać ze zrozumieniem, sorry ale chyba nie potrafisz, dobrego Dac za małą kasę musisz złożyć samemu i wybrać np. to co polecił LuSzTi
                                          za 2tyś. nawet w używce nie kupisz nic komercyjnego co będzie DOBRE bo o bardzo dobrym możesz zapomnieć
                                          jeżeli moja wypowiedź Cię uraziła Przepraszam, jeżeli pomogłem to proszę bardzo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X