Jak w temacie. Przyzwoite brzmienie, bez bajerów.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ile trzeba wydać na dobrego DAC'a
Collapse
X
-
jak dobrze to nie da się tego zrobić za 40-50 funtów im prędzej się z tym pogodzisz tym więcej zaoszczędzisz cennego czasu i ciągle brakujących pieniędzy do rzeczy:
- takie dostępne minimum to Amanero + Soekris dam 1021 R-2R + obudowa i już bajka kręci się koło 1900zł
- takie dostępne optimum to Amaneto + "Nowy Dac" by .3lite na AD1865 + obudowa i już bajka kręci się koło 1900zł (jest jeden warunek sukcesu składasz Dac tak jak .3lite przykazał a nie z tego co masz w szufladzie bo wyjdzie kupa)
Aleee jak znajdziesz dac-a który będzie kosztował 40-50 funtów i zagra tak jak wyżej wymienione to ci za tego dac-a zapłacę i skrzynkę piwa kupię :)
Skomentuj
-
Używka Aune X1S - osobiście kupiłem nowy.
– układ DAC: ESS Sabre ES9018K2M
– odbiornik USB: XMOS
– dynamika: 126 dB
– zniekształcenia harmoniczne (THD+N): -110 dB (dla 1 kHz)
– zniekształcenia intermodulacyjne (IMD+N): -110dB (dla 19 i 20 kHz)
– przesłuch międzykanałowy: -112 dB
– odpowiedź częstotliwościowa: +/- 0,1 dB (dla 20 Hz – 20 kHz)
– napięcie wyjściowe: 2,1 Vrms (dla 0 dB)
– wymiary: 145 x 45 x 171 mm
– waga netto: ok. 2 kg
Parametry wejść sygnału (maksymalne):
– USB: 32 Bit / 384 Khz / DSD128 (DOP)
– COAXIAL: 24 Bit / 192 Khz
– OPTICAL: 24 Bit / 192 Khz
Moc wyjściowa wzmacniacza słuchawkowego:
– 16 Ohm = 1,55 W
– 32 Ohm = 1,2 W
– 50 Ohm = 1 W
– 300 Ohm = 200 mW
– 600 Ohm = 100 mW
Źródło: http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-...acza-aune-x1s/
Ma bdb opinie, świetnie wykonany. Dla mnie extra.
Żeby odczuć sensowną różnice, myśle że trzeba by wyłożyć pare k na coś lepszego.
Przyczym mówię tu prędzej o brzmieniu, w detalach i dynamice już to jest wysoki poziom.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaJa mówię o używce. Nowy ten Beresford kosztował 1200 zł.
Nie mam zamiaru bawić się w składanie czegokolwiek bo z DIY to interesuje mnie strona głośnikowa.
- - - - - aktualizacja - - - - -
DacMagic 100 Cambridge Audio ?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaMiałem dacmagica nie tego co prawda, za używanego dostałem 600zl a mam teraz amanero plus dac Taza & 3lite
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaDAC .3lite na AD i pozamiatane
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaNie polecam gotowcow, duzo sie placi, a malo dostaje(w kontekscie brzmienia), ale kazdy robi wg swojego uznania.
Póki co jak widzę na DAC'a trzeba wydać min. 2.5k
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaJakie wnioski :)?
Trochę duży koszt a i jeszcze większy jakby go ktoś zrobił i zapakował w ładną obudowę.
Wiem, natomaist nie mam czasu się bawić. Kolumny robię już ponad rok..
Póki co jak widzę na DAC'a trzeba wydać min. 2.5k
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaUżywka Aune X1S - osobiście kupiłem nowy.
http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-...a-aune-t1-mk2/
Skomentuj
-
no ja jak do tej pory (miałem troche zabawek pożyczonych gotowych i trochę diy) ... to jak na razie najfajniejszy wydaje mi się Soekris DAM1021 (choć ciągle mam go bezposrednio na trafku) .. ale do tego trzeba zrobić jakiś zasilacz.. obudowę.. i jakieś wejście, u mnie do soekrisa wpięta jest malinka i taki układ podoba mi się najbardziej ....taki gdzie do grania nie muszę używać komputera ;p
Daca .3lite na AD jeszcze nie słyszałem, mam zaklepane porównanie i jak mi się spodoba to go przygarnę... bo też dzięki wejściu I2S jest bardzo uniwersalną "zabawką"
:)
podsumowując ... raczej ciężko ...bardzo ciężko się w 1k pln zmiescic (chyba ze jakieś używki)
Skomentuj
-
Ja wczoraj cały wieczór straciłem na to by znaleźć jakiś sposób na konwersję SPDIF na Toslinku, na i2s.
Bo nie chcę się*ładować w wynalazki USB typu "amarena", tylko sobie w cywilizowany sposób z głównego interfejsu wysłać optykiem sygnał do DAC .3lite.
Pewnie skończy się na module z DIR9001 z chin, bo cenowo wychodzi bardzo dobrze.
Zna ktoś jakieś inne sposoby na konwersję SPDIF - I2S? Bo kupowanie czegoś na usb, by to wywalić po sprawdzeniu daca do szuflady, trochę bez sensu.
Skomentuj
-
Słyszałem dwa DAC-i Adam_85 (za 2tyś? coś koło tego), jak również słyszałem Lampucerę maxi, grały spoko, tylko zastanawiam się nad jedną rzeczą, dlaczego trzeba wydać 2 tyś. zł. aby usłyszeć jakąś różnicę?
Różnica między moim odtwarzaczem CD a tym samym odtwarzaczem CD + DAC, jak również wyjście z karty muzycznej komputera VS DAC podłaczony do komputera, była słyszalna, ale nigdy bym nie pomyślał że taka różnica musi kosztować 2 tyś. zł.
Mało tego, na samym początku ta różnica była tak słaba że dopiero po odłączeniu DAC-a było ją słychać.
Byłem na odsłuchach kolumn 3way na SBacoustic, te które pokazywał Gokar (zwrotka Lusztiego), wzmacniacz MAP-407. Podłączyłem bezpośrednio mój odtwarzacz CD do Mapa, jakoś to grało, bez szału ale grało. Natomiast różnica jaka była pomiędzy tym podłaczeniem a podłaczeniem przez DAC-a który był na miejscu, była po prostu ogromna i od pierwszych dźwięków kopara opadała.
Nie wiem czy to była zasługa lepszego sprzętu towarzyszącego, czy też pomieszczenia (choć to pomieszczenie akurat było bardzo słabe do słuchania muzyki), ale różnica pomiędzy tymi DAC-ami opisanymi wcześniej była miażdżąca.
Co to był za DAC?
To był DAC wbudowany w amplituner Denona.
Jak to było podłaczone?
Płyta kręciła się w Sony play Station ( :) ), podłączonym kablem optycznym do Denona, a z Denona poprzez Pre Aut RCA do Mapa.
I szczerze, wolał bym kupić tego Denona i mieć kino domowe + DAC, niż kupować tylko DAC-a który nie daje takiej różnicy jak ten Denon.
Nie wiem, może tam był jakiś jeszcze efekt dodany, ale po prostu z mdłego dźwięku jaki wychodził z mojego odtwarzacza CD zrobił taki dźwięk że tylko usiąść i słuchać. Inne DAC-i "poprawiały" tylko dźwięk, a ten po prostu dodawał od siebie coś czego inne nie miały.
Wejście USB posiada, nie wiem jednak czy poprzez niego odtwarzał by flaki z kompa, trzeba by poczytać instrukcję.
Pewnie zapytacie jaki to model?
Jak kupię to pokażę (rzadko występuje na aukcjach, a przyznam szczerze że na niego poluję w dobrej cenie, więc na razie nie zdradzę)
Jak się dowiem jaki tam siedzi DAC to napiszę, ale na pewno nie kosztuje 2 tyś. zł.Last edited by marian; 14.09.2016, 09:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaDacMagic 100 Cambridge Audio ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
Zna ktoś jakieś inne sposoby na konwersję SPDIF - I2S? Bo kupowanie czegoś na usb, by to wywalić po sprawdzeniu daca do szuflady, trochę bez sensu.
Skomentuj
Skomentuj