Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny STX

Witam Wszystkich!

Może się najpierw przedstawię.. Nazywam się Michał, mam 13 lat, a audio zaraził mnie Tata.. Jak w temacie, zastanawiam się nad budową kolumn opartych na przetwornikach Stx'a. Mój pokój to 25m2. Aktualnie mam Tagi Intone 2.1 z dodatkowym subwooferem aktywnym właśnie na stx'ie. Jak chyba większość osób w moim wieku, lubię bardziej basowe brzmienie. Chociaż to nie oznacza że pozostała część pasma mnie nie interesuje. Myślałem nad konstrukcją 3 drożną, dwa przetworniki niskotonowe (20cm), jeden średnio tonowy(18cm albo 16cm) , i jeden sopran. Całość zasilana wzmakiem Yamahy 100W na kanał. Oczywiście nie nowym tylko raczej jakąś starszą konstrukcją. Budżet? Nie więcej niż 2000zł na całość. Kable to najprawdopodobniej Procaby LS25 lub LS40 ( LS40 to już chyba lekka przesada). Na zejściu mi bardzo nie zależy bo suba już mam który mi je zapewni, chociaż około 35-40hz byłoby jak najbardziej mile widziane. Oczywiście konstrukcja bass reflex. Ma ktoś jakiś projekt albo link do projektu?
    Z góry dziękuję,
    Pozdrawiam

Cześć!
    Fajnie że się zainteresowałeś DIY audio w tak młodym wieku.
    Z tego co piszesz to przychodzi mi na myśl konstrukcja FX-200 na STX. Jest na naszym formu pod nazwą New FX-200.
    Do tego poszukaj Yamahy z serii AX. Np. AX-700.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
      Cześć!
      Fajnie że się zainteresowałeś DIY audio w tak młodym wieku.
      Z tego co piszesz to przychodzi mi na myśl konstrukcja FX-200 na STX. Jest na naszym formu pod nazwą New FX-200.
      Do tego poszukaj Yamahy z serii AX. Np. AX-700.
      Dzięki za odpowiedź, z chęcią popatrzę, a jak już się zdecyduje to napewno założę wątek o relacji z budowy. :)

Skomentuj

W tej kwocie masz l22 fw146 i hds tweeter od ravena.

Skomentuj

Witam.
          Ja popre kolegę Adzik94 bo sam ten projekt zrobiłem i jestem w trakcie zabawy z wytłumieniem. Stoją w salonie około 25m2 i może ja za basem aż tak nie przepadam ale jest go wystarczająco. Dźwięku ci nie opiszę bo dla mnie kolumny grają dobrze albo gorzej.
          Budżet 2000 to już nie mało i śmiało możesz pokusić się o coś jeszcze lepszego chyba,. że w tą kwotę jeszcze wchodzi wzmacniacz.

Skomentuj

Przecież napisał że Budżet 2000zł to na całość wzmacniacz +kolumny+okablowanie

Skomentuj

Ok umknęło mi. Czyli FX 200 może być naprawdę dobrym wyborem. Ale niech autor sam zdecyduje, a może jeszcze ktoś z większym doświadczeniem w diy coś innego zaproponuje.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

chciales wersje na 2x GDN, wiec zobacz to

http://diyaudio.pl/showthread.php/26...FX-400-TL-quot

tylko ze tam pogromca pisal ze chyba jednak nie mialo to wiekszego sensu (doczytaj, bo nie pamietam)

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi, z chęcią zobaczę te tematy i wybiorę co mi pasuje. Dokładnie, ale mój budżet to teraz 3000zł wiec chyba na coś takiego się zdecyduje

Pozdrawiam
                  Michał

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Hejka super ze doloczyles, na sam poczatek spoko konstrukcja jak dla poczatkujacego, z tym ze nie wiem czego oczekujesz, masz subwoofer kolumny Taga , proponowal bym polociec cos w stylu seas usher lub cos podobnego

Skomentuj

Jak się nad tym zastanowiłem to chyba zostane przy aktualnym zestawie, ze względu na to, że wątpię aby te stx'y zagrały lepiej niż moje tagi.. Od tygodnia buduje analizator widma (elektronika także się interesuje). Moduł analizatora mam, oparty na Atmedze, z 100ma ledami sterowanymi PWM'EM. Ale jeszcze musze dorobić dwa mierniki sygnału (Vu Meter) na bargraphach opartych na układach LM3914N. No i oczywiście obudowa. Gotowy projekt zamierzam zamieścić na forum w dziale gotowe konstrukcje.

Pozdrawiam
                      Michał

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał M. Zobacz posta
                        chyba zostane przy aktualnym zestawie, ze względu na to, że wątpię aby te stx'y zagrały lepiej niż moje tagi..
                        oj bo sie zdziwisz!

nie zagraja tak konturowo, ale jakosciowo bedzie roznica

Skomentuj

Wiesz co ja jade na Totem Sttafie "klonie" moze napisze egoistycznie ale te kolumienki mnie zaskakuja,nie obrazcie sie bo glosniki to Tonsil ( niektorzy na to zle oddzialywoja) , mam tez dwie i pol drogi na stx i od poczatku mnie nie zaskoczyly niczm szczegolnym, bass schodzi ale trzeba obudowe dobrze tlumic , spran "metaliczny" tak mi czegos brakowalo, tym bardziej ze jestem uczulony na pewien rejestr. To sa moje doswiadczenia, ale jak chcesz miec porzadne kolumny to polecam gorna polke typu ushet lub seas, bedziesz pan zadowolony :-)

Skomentuj

napisz jakie to dokladnie 2,5 drogi?
                            wiele tez zalezy od osoby ktora robila zwrotnice

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                            jak chcesz miec porzadne kolumny to polecam gorna polke typu ushet lub seas
                            zaktualizuj dane - usher juz niedostepny! :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              oj bo sie zdziwisz!

nie zagraja tak konturowo, ale jakosciowo bedzie roznica
                              Hmm, czy ja wiem? Nie będę stawał się być mądrzejszy, chociaż z chęcią bym posłuchał jakby wypadły tagi w porównaniu do stx'ów. Chociaż myślę że w przypadku mojego budżetu można by wydać dość sporo na same przetworniki... Na początku myślałem o najniższych modelach stxa, ale chyba mógłbym się posunąć o krok dalej. Ale jak jest z stx'em teraz? Mam suba napędzanego wzmacniaczem 60w. Litraż obudowy to 35l. Przetwornik to STX (dokładnie to chyba 5 letni) membrana z włókna szklanego i w moim pokoju basu jest na tyle dużo , że nie potrzeba mi niczego więcej. A mój tata po zbudowaniu subwoofera na tym samym projekcie, po podłączeniu wzmacniacza (100w) do stxa (100w) basu było dużo, dopóki głośnik nie dostawał więcej niż 60w. Wtedy już było słychać uderzanie stojanu o cewkę (jeżeli nie pomyliłem nazw). Tak więc nie wiem jak z jakością stxa teraz , ale na pierwszy rzut oka wygląda to średnio moim zdaniem

Pozdrawiam

Skomentuj

Wiesz Pawle Stx na Awx zwrotnica dedykowana i orginalna pod fx 300/z modyfikacja, co do usherow to moje takie sugestie, chodzi o wyzsza polke czyli, to co zagra lepiej jiz stx( bez obrazy)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał M. Zobacz posta
                                  Na początku myślałem o najniższych modelach stxa, ale chyba mógłbym się posunąć o krok dalej. Ale jak jest z stx'em teraz?
                                  a to bardzo dobre pytanie
                                  stx dawniej i stx dzisiaj to zupelnie inna bajka. obecna srednia polka, czyli modele MCX graja tak, ze 10 la temu to bylby ich topowy model!
                                  tak wiec nie oceniaj marki z pryzmatu caloksztaltu

najwyzsze modele niektore nadal warto. niektore juz sa zbyt drogie w porownaniu do tego co oferuja :/
                                  tak wiec ja bym bral prawie wylacznie (poza AWXem 10") polke srednia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    a to bardzo dobre pytanie
                                    stx dawniej i stx dzisiaj to zupelnie inna bajka. obecna srednia polka, czyli modele MCX graja tak, ze 10 la temu to bylby ich topowy model!
                                    tak wiec nie oceniaj marki z pryzmatu caloksztaltu

najwyzsze modele niektore nadal warto. niektore juz sa zbyt drogie w porownaniu do tego co oferuja :/
                                    tak wiec ja bym bral prawie wylacznie (poza AWXem 10") polke srednia
                                    Rozumiem, a jak jest ze zwrotnicami? Nic o nich nie wiem, jestem zielony w ich temacie. Zwrotnice trzeba wyliczyć? Zleca się wykonanie jej jakiejś Osobie? Na czym to polega?

Skomentuj

oj temat zwrotnic jest tak rozbudowany ze trudno opisac to jednym zdaniem

w skrocie: zwrotnica "kreuje" nam brzmienie calej kolumny!
                                      jak uzyjesz drogich glosnikow i zwrotnice zrobisz z kalkulatora, to mozesz uzyskac duzo gorsze brzmienie niz tanie glosniki z profesjonalna zwrotnica

http://diyaudio.pl/list.php/category/6-Zwrotnice

Skomentuj

Czaruję...
                                      X