Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

8" do muzyki rock/metal

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Chcę wdrożyć w życie mój projekt "kolumny do metalu".
    To może nie należy szukać klasycznych wooferów do 3dróg a pójść nieco dalej i dać coś pokroju eminence na bas, ale na bocznej ściance ze względu na wymiar?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      To może nie należy szukać klasycznych wooferów do 3dróg a pójść nieco dalej i dać coś pokroju eminence na bas, ale na bocznej ściance ze względu na wymiar?
      Może później jak projekt nabierze rozmachu.
      Teraz chciał bym wykonać "zwykłe" kolumny 3way, ale iść w kierunku przetwarzania muzyki metalowej. Czyli proste, klasyczne kolumny, na przetwornikach które wpasują się w ten gatunek muzyczny, do średnio akustycznie pomieszczeń oraz zasilane ''zwykłymi" wzmacniaczami, więc i same głosniki nie mogą być za drogie.

Skomentuj

No to ambitnie jak nie maja byc wymagajace pod wzgledem elektroniki, pomieszczenia i pogrywac przy metalu.

Skomentuj

Pomieszczenie i elektronika zawsze ma wpływ na kolumny.
          Mi chodziło bardziej o to, pisząc "proste, klasyczne kolumny", aby one nie były jakimś dziwnym wytworem którego ciężko będzie wpasować w "zwykłe" pomieszczenie u Kowalskiego.
          Głosnik z boku odpada, większe gabaryty również, itp.

Skomentuj

Tylko wiesz paradoksalnie te udziwnienia w kolumnach mogą pomagać w adaptacji akustycznej i nie tylko. Nikt ich nie robi po to aby kolumny wyglądały śmiesznie :). A klasyczne prostopadłościany odwrotnie .... .
            Chociaż nie ma reguły Na nic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
              Tylko wiesz paradoksalnie te udziwnienia w kolumnach mogą pomagać w adaptacji akustycznej i nie tylko. Nikt ich nie robi po to aby kolumny wyglądały śmiesznie
              O zaokrągleniach, ścięciach i pochyleniach tu nie mówimy :)
              Za to głośnik z boku może dostarczyć sporo trudności w ustawieniu.
              Zresztą nie widzi mi się głosnik z boku przy takiej konstrukcji.

Skomentuj

Panowie, odświeżam temat głośnika basowego do metalu.
                Wcześniej wybrałem Seasa CA22RNX i złożyłem Hipisy: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...way-Seas-Audax
                Fajne kolumny, a co najważniejsze grały metal.

Tym razem poszukuję również głośnik 8", ale nie musi być czarny (choć nie koniecznie chciałbym aby był różowy).
                Mają być dwa na kolumnę.
                Mogą być dedykowane do obudowy zamkniętej (o ile w połączeniu będą miały SPL na przyzwoitym poziomie).
                Mają grać szybko i nisko.
                Cena max. 500zł za sztukę.

Wiem, od razu padnie na TIW-a 200XS.

Ale czy jest coś innego w niższej cenie i nie koniecznie gorszego?
                Ten SPL mnie trochę odstrasza, ponieważ nadal kolumny nie mają być prądożerne.

Może Seas CD22RN4X.

Cena taka sama, ale SPL większe.
                Natomiast czy warto brać tego Seasa w zamian za bardzo dobrego TIW-a, tylko dlatego że Seas ma większą skuteczność?

A może Scan Speak Discovery 22W.

Najtańszy z nich wszystkich.
                Ale czy lepszy od Seasa CA22RNX który był w Hipisach?

Raczej nie chciał bym zejść z jakością.
                Ten Scan grał w naszym pokoju w projekcie Lusztiego, ale to była inna aplikacja i nie było możliwości porównać bezpośrednio z Seasem, więc ciężko stwierdzić.

Proszę osoby wypowiadające się, o konkrety, a najlepiej gdyby proponowany głośnik miał wcześniej w rękach i się nim "bawił".

To mają grać bez mulenia:

Seasy CA22RNX dawały radę jakościowo, ale brakowało im mocy, walnięcia po wątrobie.
                Last edited by marian; 12.11.2019, 21:35.

Skomentuj

Nie chcesz przetestować sobie faital 10rs350? [emoji6] ja dopiero jak będzie ciepło mogę coś składać... bym odkupił wtedy [emoji2]

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

To jest głośnik 10" a ja szukam 8".
                    10" będzie jak będzie robiony jeszcze większy projekt.

Skomentuj

Jest tez faital 8... ja planuje 10..
                      8rs250....

Jak bys chciql zamawiac to daj znac

Do ostregogrania jak znalazl...
                      [emoji6]
                      Wysłane z mojego telefonu
                      Last edited by LubMich; 12.11.2019, 18:20.

Skomentuj

Może coś takiego Cię zainteresuje? Nie miałem styczności z tym konkretnym wooferem ale parametry ma przynajmniej warte zerknięcia. Mowa o BEYMA 8BR40/N. Miałem okazje słuchać kolumn na głośnikach tego producenta i w muzyce metalowej świetnie potrafiły się odnaleźć (Kamelot, Manowar, Blind Guardian).

https://usspeaker.com/beyma%208BR40-1.htm
                        Last edited by QidinAD; 12.11.2019, 18:26.

Skomentuj

CA22RNY ale w BR, z OZ może wyjść kaszana. Jeszcze szybszy niż RNX. Jeszcze miesiąc temu miałem, szkoda bo pożyczyłbym Tobie na testy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Podobno SBA alu dobre w OZ

Skomentuj

Zastanawiam się jeszcze nad nowymi Daytonami papierowymi, bo reszta, czyli środek i góra ma być właśnie na Daytonach (w wersji średnio budżetowej, czyli bez TIW-ów na dole).

https://www.parts-express.com/pedocs...ifications.pdf

Last edited by marian; 12.11.2019, 21:31.

Skomentuj

Czaruję...
                            X