Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
8" do muzyki rock/metal
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTo może nie należy szukać klasycznych wooferów do 3dróg a pójść nieco dalej i dać coś pokroju eminence na bas, ale na bocznej ściance ze względu na wymiar?
Teraz chciał bym wykonać "zwykłe" kolumny 3way, ale iść w kierunku przetwarzania muzyki metalowej. Czyli proste, klasyczne kolumny, na przetwornikach które wpasują się w ten gatunek muzyczny, do średnio akustycznie pomieszczeń oraz zasilane ''zwykłymi" wzmacniaczami, więc i same głosniki nie mogą być za drogie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaTylko wiesz paradoksalnie te udziwnienia w kolumnach mogą pomagać w adaptacji akustycznej i nie tylko. Nikt ich nie robi po to aby kolumny wyglądały śmiesznie
Za to głośnik z boku może dostarczyć sporo trudności w ustawieniu.
Zresztą nie widzi mi się głosnik z boku przy takiej konstrukcji.
Skomentuj
-
Panowie, odświeżam temat głośnika basowego do metalu.
Wcześniej wybrałem Seasa CA22RNX i złożyłem Hipisy: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...way-Seas-Audax
Fajne kolumny, a co najważniejsze grały metal.
Tym razem poszukuję również głośnik 8", ale nie musi być czarny (choć nie koniecznie chciałbym aby był różowy).
Mają być dwa na kolumnę.
Mogą być dedykowane do obudowy zamkniętej (o ile w połączeniu będą miały SPL na przyzwoitym poziomie).
Mają grać szybko i nisko.
Cena max. 500zł za sztukę.
Wiem, od razu padnie na TIW-a 200XS.
Ale czy jest coś innego w niższej cenie i nie koniecznie gorszego?
Ten SPL mnie trochę odstrasza, ponieważ nadal kolumny nie mają być prądożerne.
Może Seas CD22RN4X.
Cena taka sama, ale SPL większe.
Natomiast czy warto brać tego Seasa w zamian za bardzo dobrego TIW-a, tylko dlatego że Seas ma większą skuteczność?
A może Scan Speak Discovery 22W.
Najtańszy z nich wszystkich.
Ale czy lepszy od Seasa CA22RNX który był w Hipisach?
Raczej nie chciał bym zejść z jakością.
Ten Scan grał w naszym pokoju w projekcie Lusztiego, ale to była inna aplikacja i nie było możliwości porównać bezpośrednio z Seasem, więc ciężko stwierdzić.
Proszę osoby wypowiadające się, o konkrety, a najlepiej gdyby proponowany głośnik miał wcześniej w rękach i się nim "bawił".
To mają grać bez mulenia:
Seasy CA22RNX dawały radę jakościowo, ale brakowało im mocy, walnięcia po wątrobie.Last edited by marian; 12.11.2019, 21:35.
Skomentuj
-
QidinAD
Może coś takiego Cię zainteresuje? Nie miałem styczności z tym konkretnym wooferem ale parametry ma przynajmniej warte zerknięcia. Mowa o BEYMA 8BR40/N. Miałem okazje słuchać kolumn na głośnikach tego producenta i w muzyce metalowej świetnie potrafiły się odnaleźć (Kamelot, Manowar, Blind Guardian).
https://usspeaker.com/beyma%208BR40-1.htmLast edited by QidinAD; 12.11.2019, 18:26.
Skomentuj
-
Zastanawiam się jeszcze nad nowymi Daytonami papierowymi, bo reszta, czyli środek i góra ma być właśnie na Daytonach (w wersji średnio budżetowej, czyli bez TIW-ów na dole).
https://www.parts-express.com/pedocs...ifications.pdf
Last edited by marian; 12.11.2019, 21:31.
Skomentuj
Skomentuj