Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do wzmacniacza Pana BORYSA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do wzmacniacza Pana BORYSA

Zatrzymam ten temat na dzień dzisiejszy, bo znając życie jutro będzie nowy nowy wzmacniacz 😁 sam będę robił ten wzmacniacz i zastanawiam się nad głośnikami, ktoś już nad tym myślał ?

Wybrałem wersję iAMP200 nikt jeszcze nie robił do tego skrzynek 😎 myślę że ktoś już nad tym myślał.

Skomentuj

Ok więc jestem pierwszy 😁 przedstawię swoją propozycję. 4 x monacor SP-60/4, uzyskam około 95 dB i 240 Wat zrobione jako Słupek. O wysokotonowe się nie martwię bo i tak słyszę do 16 Khz /sprawdzone u laryngologa/ bardziej martwię się
      O niskie zejścię, coś by trzeba dodać. Jakieś macie pomysły ?

Skomentuj

"Skrzynki" jak mówisz to raczej powinieneś dobrać do własnych preferencji muzycznych, warunków akustycznych oraz budżetu. Uzupełnij choć trochę tych danych to ktoś może będzie wstanie ci coś podsunąć . Iampa200 nie znam ale zapewne jak poprzednie konstrukcje gra przyzwoicie , ma zapas mocy i obsługuje 4ohmowe głośniki a reszta jak ci się podoba.

Skomentuj

Kup se zeusy 400 to basu ci nie zabraknie...Jak nie słyszysz to może pora do lekarza? Widze ze ponosi cie fantazja,kolejny beznadziejny projekt.Po co ci do domu 95 db? Przy Iamp-200 nawet 89db są wystarczające.:thumbdn:

- - - - - aktualizacja - - - - -

A pozatym wymieniony głośnik ma 30W rms i przy 4sztukach masz 120W Rms 4Ohm,A nie wymyślone 240W:unsure:

Skomentuj

Zamieszczone przez franek109 Zobacz posta
            Kup se zeusy 400 to basu ci nie zabraknie...Jak nie słyszysz to może pora do lekarza? Widze ze ponosi cie fantazja,kolejny beznadziejny projekt.Po co ci do domu 95 db? Przy Iamp-200 nawet 89db są wystarczające.:thumbdn:

- - - - - aktualizacja - - - - -

A pozatym wymieniony głośnik ma 30W rms i przy 4sztukach masz 120W Rms 4Ohm,A nie wymyślone 240W:unsure:
            A jaka moc muzyczna ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Slawomir.Dyll Zobacz posta
              A jaka moc muzyczna ?
              A co to jest moc muzyczna?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                A co to jest moc muzyczna?
                Czyli reasumując 4 w/w głośniki niby się nie nadają ? Dziękuję za takie forum gdzie tylko trzeba pisać co wypada. Możecie już mnie wywalić. A co do kolumn do wzmacniacza Pana Borysa to miesiąc czasu czekałem na jakieś propozycję i nikt nie zareagowałmądrł Trzeba było być mondralą miesiąc temu Panie Marianie.
                Tak jak na wywywlenie mojego postu o lampie led dla żony off topik. A ja myślałem że można tam pisać o innych projektach.

Skomentuj

I powiedz ile przydatnych nam danych podałeś o które pytałem. Chyba że faktycznie priorytetem jest tanio z kalkulatora i do lupania to faktycznie nie to forum

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                    priorytetem jest tanio z kalkulatora i do lupania to faktycznie nie to forum
                    Takie rzeczy tylko na Elce
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Macie rację zajmę się jednak konstrukcją rowerów.

Skomentuj

Ale co się denerwujesz, po prostu Twoja wizja kolumn głośnikowych nie ma sensu.

Jak byś użył jeden taki głośnik, to by to jakoś zagrało, a tak jak dasz 4 sztuki obok siebie, to bez odpowiedniego ich ustawienia będzie taki grzebień, że będzie można wyczesać nim połowę publiki koncertu metalowego w Spodku :)
                        Nie na temat...

Basu z tego nie będzie, zwłaszcza jeśli nie będzie filtracji.

Za cenę 8 sztuk tego Monacora wolał bym wykonać kolumny na STX-ach, 18-sta + ALX lub PCX.

Skomentuj

Ja bym najpierw starał się ukończyć wzmacniacz, a później bawił się w jakieś kolumny.
                          2/3 drożne, przy takiej mocy można by się brać najlepiej za 3 drożne bo mocy starczy, lub 2 drożne z dużym wooferem, by wzmacniacz miał się czym zająć.
                          Więc którą wersje preferujesz, i określ budżet znaczne to ułatwi kierunek projektu :)
                          A Pan Borys, pewnie nie lubi określenia Pan na forum Jedyny Pan (to) Irek Ale to sugeruje tylko który to.

Skomentuj

No i w końcu zaczynacie pisać sensownie 😁

Marian pomyślałem o ustawieniu głośników nie w osi ale dwa w odchylenia o 3 stopnie i następne o 3 stopnie w przeciwnym kierunku i daniu coś w środek a co do Spotka to to i tak ma słabą. Akustykę 😁😁 Najpierw potrzebuję dołu w oddzielnej budzie pomyślałem nad tym na pierwszy ruch. Co do finansów to po prostu coś wymyślę, a żonie powiem że poszło na lampki choinkowe takie nasze hobby. Co do kwoty nie mam limitu. Po prostu będzie to dużej trwałości ale bez przesady Dajcie mi punk zaczepienia od dołu.
                            Marian ale się uparłeś na /
                            Za cenę 8 sztuk tego Monacora wolał bym wykonać kolumny na STX-ach, 18-sta + ALX lub PCX./ Może też bym wolał ale te już mam 😎

http://allegro.pl/seas-p21-rex-286-0...653804620.html (SEAS P21 REX 286 - 04 - 2 szt.)

Ps.

A i zapomniałem o podziękowaniu za wersję poglądową filmu.
                            Last edited by Slawomir.Dyll; 21.12.2016, 22:52.

Skomentuj

Marian pomyślałem o ustawieniu głośników nie w osi ale dwa w odchylenia o 3 stopnie i następne o 3 stopnie w przeciwnym kierunku
                              Musiał byś rozrysować bo tego nie widzę...

Może też bym wolał ale te już mam
                              No to inaczej.
                              Za 4 sztuki tych Monacorów masz jednego midbasa SBacoustic.

Może na basy by stykły, ale widząc ich stan (nawet na zdjęciu), to już widzę to w realu...
                              Naprawdę, zainteresuj się nowymi, sprawdzonymi głośnikami.
                              Takie monitory na SB15 zadziwiły nie jednego swoim potencjałem, kwestia aplikacji.

Skomentuj

Może inaczej potrzebuję głośniki do wzmacniacza 2 x 250 4 omy lub 2 x 150 8 omy. Założenie jest takie że głośniki będą w oddzielnych skrzynkach.

A może coś takiego ? Monacor SP-8/150PA

Skomentuj

No dobrze, a zwrotnicę masz pod te głośniki? Czy zrobisz sam.

Skomentuj

Może inaczej potrzebuję głośniki do wzmacniacza 2 x 250 4 omy lub 2 x 150 8 omy. Założenie jest takie że głośniki będą w oddzielnych skrzynkach.

A może coś takiego ? Monacor SP-8/150PA
                                    Dlaczego nie skopiujesz, ktoregos ze sprawdzonych projektow na forum? Skoro chcesz wykorzystac moc wzmacniacza, to skup sie na duzych kolumnach trojdroznych. Takich projektow jest sporo na naszym forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Dlaczego nie skopiujesz, ktoregos ze sprawdzonych projektow na forum? Skoro chcesz wykorzystac moc wzmacniacza, to skup sie na duzych kolumnach trojdroznych. Takich projektow jest sporo na naszym forum.
                                      I do tego sprawdzonych😁,skopiuj cos na stxach niektore fajnie graja, a jak Ci sie znudza to zawsz mozna sprzedac i zrobic cos w stylu scan speak

Skomentuj

Chyba macie rację zrobię coś gotowego a potem się będę bawił dalej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X