Witam panowie. Posiadam 3drogi stx od stycznia 2009r wzmacniacz Yamaha rx-v381 i chciałem dokupić subwoofer chodzi mi po głowie magnat 301a, lub 302a albo Pure Acoustics RB 1150, jeszcze jest STX S-250 n ewentualnie zbudować swój tylko nie wiem na jakim przetworniku. Głównie grać będzie do oglądania filmów no i reszta to muzyka z radia. Pomieszczenie ok 25m2 z jednej strony skos dachu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki sub do stx
Collapse
X
-
Magnata miałem i średnio to grało. Wrzuciłem stx12 samochodową i było znacznie lepiej. Wszystko zależy ile chcesz na to przeznaczyć bo ten magnat uzywka czy nowy nie pamiętam teraz około 500zl to za to może być ciężko coś złożyć ale i tak polecalbym zainteresować się temat i zrobić samemu. Jeszcze pytanie czy panel sobie zrobisz czy kupić musisz i wtedy będzie można mniej więcej pomyśleć o głośniku ale budżet na niego też byś musiał określić
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Znalazłem panel na alledrogo http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6729872351 tylko jaki głośnik do tego?
Skomentuj
-
Subwoofer:
http://piglet-11.blogspot.com/2013/09/subwoofer.html
I wzmacniacz:
http://piglet-11.blogspot.com/2013/0...ubwoofera.html
Autor zasilił tego H250 trochę niskim napięciem ( około +/-48V ) i dla 8 ohm przydało by się podnieść napięcie zasilacza.
- - - - - aktualizacja - - - - -
A tu wątek na forum:
http://diyaudio.pl/showthread.php/20...fer-by-piget11
Skomentuj
-
Zamieszczone przez demolkaa Zobacz postaTo z tych gotowych subow nie ma sensu się w ogóle interesować?
Za trochę większe pieniądze niż ten gotowy S-250n, złożysz subwoofer na AWXie 10", który zagra nieporównywalnie lepiej.
Skomentuj
-
To który będzie lepszy
W.32.500.8.MC
Home audio loudspeakers
Woofer
Old name W.STX.12.2.500.8.F.S.MC
. Specifications:
. Optimal for 3 way application
. 12" nominal diameter
. 500 W Program Power
. 300 W AES Power Handling
. 8 Ohm Nominal impedance
. 92 dB Sensitivity
. Water protected cone
. Voice coil former material - aluminum
. High stability steel basket
. High linear displacement range
. Ventilated voice coil gap for reduced power compression
. Recommended enclosure: 50L@35Hz - Bass Reflex
W.27.500.8.FCX
Home audio loudspeakers
Subwoofer
Old name SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X
. Specifications:
. Optimal for subwoofer application
. 10" nominal diameter
. 500 W Program Power
. 300 W AES Power Handling
. 8 Ohm Nominal impedance
. 88 dB Sensitivity
. Triple demodulation ring
. Copper "faraday Cap"
. Water protected cone.
. Voice coil former material - Fiber Glass/aluminum
. High stability aluminum basket
. High linear displacement range
. High mechanical displacement range
. Ventilated voice coil gap for reduced power compression
. Recommended enclosure: 45L@30Hz Bass-reflex
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz postaA patrząc na cenę tych 10 calowych STX-ó które marian miał w swoich awalonach , ma to sens.
Te głośniki 10" polecam, fajne głośniki za niewygórowaną cenę.
No i chyba faktycznie wolał bym dwa takie niż jednego AWX-a.
Dwa takie głośniki po odpowiedniej korekcji zmusisz do niskiego zejścia przy satysfakcjonującym SPL, a przy wyższych częstotliwościach rozłożą na łopatki tego AWX-a.
Skomentuj
-
ja potrzebuje czegoś w niedużych wymiarów. Jak żaden z tych gotowców nie wchodzi w grę to może się zdecyduje na budowę któregoś z tych przetworników co podałem wyżej i zapewne będzie to dłużej trwało z uwagi na finanse większe wydatki.
Tylko pytanie który wy polecacie żeby to lepiej grało w pomieszczeniu 25m2 i z tym wzmacniaczem yamahy
zasilanie może by wybrać dx450 (Uniwersalna końcówka mocy z zasilaczem i kompletem zabezpieczeń, MOSFET - IRFP240/IRFP9240) co przy 8 Ohm daje jakieś 250W
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTo były "Wilsony", nie "Avalony"
Te głośniki 10" polecam, fajne głośniki za niewygórowaną cenę.
No i chyba faktycznie wolał bym dwa takie niż jednego AWX-a.
Dwa takie głośniki po odpowiedniej korekcji zmusisz do niskiego zejścia przy satysfakcjonującym SPL, a przy wyższych częstotliwościach rozłożą na łopatki tego AWX-a.Last edited by demolkaa; 06.03.2017, 17:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTo były "Wilsony", nie "Avalony"
Te głośniki maja wysoka sprawność , są 8 ohm czyli dwa spięte równolegle daja 4 ohm i wzrost sprawności.
I co ważne przy 4 ohm i dużej sprawności wystarczy 200-300 W żeby zrobić pogrom.
Last edited by BIG ROMAN; 06.03.2017, 18:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz postaNic nie stoi na przeszkodzie abyś wykonał projekt .
Spora część użytkowników nie poradzi sobie z taką aplikacją głośników.
Ludzie mają problem obliczyć obudowę i zasymulować strojenie BR.
A patrząc na cenę tych 10 calowych STX-ó które marian miał w swoich awalonach , ma to sens.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz postaLast edited by demolkaa; 06.03.2017, 21:39.
Skomentuj
-
Dobra panowie przemyślałem sytuacje i niestety muszę kupić gotowca bo na projekt nie znajdę teraz czasu może w późniejszym czasie. Teraz na was muszę polegać bo ja w subwooferach to słyszałem jedynie logitecha z5500. Co z tych 2szt polecacie najbardziej?
1. magnat 301a 470zł
2. Pure Acoustics RB 1150. 330zł
Proszę bardzo o pomoc bo jak sam będę kupować to chyba na chybił trafił.
Skomentuj
Skomentuj