Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki sub do stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki sub do stx

Witam panowie. Posiadam 3drogi stx od stycznia 2009r wzmacniacz Yamaha rx-v381 i chciałem dokupić subwoofer chodzi mi po głowie magnat 301a, lub 302a albo Pure Acoustics RB 1150, jeszcze jest STX S-250 n ewentualnie zbudować swój tylko nie wiem na jakim przetworniku. Głównie grać będzie do oglądania filmów no i reszta to muzyka z radia. Pomieszczenie ok 25m2 z jednej strony skos dachu.
    Last edited by demolkaa; 05.03.2017, 16:31.

Magnata miałem i średnio to grało. Wrzuciłem stx12 samochodową i było znacznie lepiej. Wszystko zależy ile chcesz na to przeznaczyć bo ten magnat uzywka czy nowy nie pamiętam teraz około 500zl to za to może być ciężko coś złożyć ale i tak polecalbym zainteresować się temat i zrobić samemu. Jeszcze pytanie czy panel sobie zrobisz czy kupić musisz i wtedy będzie można mniej więcej pomyśleć o głośniku ale budżet na niego też byś musiał określić

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Panel raczej kupić ewentualnie kit do po składania bo nie mam jak płytki zrobić ale wolał bym kupić gotowca. Kasa to ok 700zł. Magnat 301a ok 470zł, 302a 700zł, stx 540zł, a pure 350zł.

Skomentuj

Znalazłem panel na alledrogo http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6729872351 tylko jaki głośnik do tego?

Skomentuj

Teoretycznie byli tu tacy co 10awx napedzali h250 więc może i na tym panelu ci to już zagra

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Subwoofer:
            http://piglet-11.blogspot.com/2013/09/subwoofer.html
            I wzmacniacz:
            http://piglet-11.blogspot.com/2013/0...ubwoofera.html

Autor zasilił tego H250 trochę niskim napięciem ( około +/-48V ) i dla 8 ohm przydało by się podnieść napięcie zasilacza.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tu wątek na forum:
            http://diyaudio.pl/showthread.php/20...fer-by-piget11

Skomentuj

To z tych gotowych subow nie ma sensu się w ogóle interesować?

Skomentuj

Zamieszczone przez demolkaa Zobacz posta
                To z tych gotowych subow nie ma sensu się w ogóle interesować?
                To forum DIY - jakiej odpowiedzi oczekujesz? :biggrin:

Za trochę większe pieniądze niż ten gotowy S-250n, złożysz subwoofer na AWXie 10", który zagra nieporównywalnie lepiej.

Skomentuj

Tak czy siak wzmacniacz jest Tobie niezbędny bo w S-250n jest wzmacniacz na TDA .
                  Szkoda kasy na sam głośnik bo ze wzmacniacza pożytku miał nie będziesz .

Skomentuj

Chyba bym wolał kupić dwa tańsze stx na blaszanym koszu i spiac je w izobaryka, niż kupić jednego awx 10.

Skomentuj

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wykonał projekt .
                      Spora część użytkowników nie poradzi sobie z taką aplikacją głośników.
                      Ludzie mają problem obliczyć obudowę i zasymulować strojenie BR.
                      A patrząc na cenę tych 10 calowych STX-ó które marian miał w swoich awalonach , ma to sens.

Skomentuj

To który będzie lepszy

W.32.500.8.MC

Home audio loudspeakers
                        Woofer
                        Old name W.STX.12.2.500.8.F.S.MC

. Specifications:
                        . Optimal for 3 way application
                        . 12" nominal diameter
                        . 500 W Program Power
                        . 300 W AES Power Handling
                        . 8 Ohm Nominal impedance
                        . 92 dB Sensitivity
                        . Water protected cone
                        . Voice coil former material - aluminum
                        . High stability steel basket
                        . High linear displacement range
                        . Ventilated voice coil gap for reduced power compression
                        . Recommended enclosure: 50L@35Hz - Bass Reflex

W.27.500.8.FCX

Home audio loudspeakers
                        Subwoofer
                        Old name SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

. Specifications:
                        . Optimal for subwoofer application
                        . 10" nominal diameter
                        . 500 W Program Power
                        . 300 W AES Power Handling
                        . 8 Ohm Nominal impedance
                        . 88 dB Sensitivity
                        . Triple demodulation ring
                        . Copper "faraday Cap"
                        . Water protected cone.
                        . Voice coil former material - Fiber Glass/aluminum
                        . High stability aluminum basket
                        . High linear displacement range
                        . High mechanical displacement range
                        . Ventilated voice coil gap for reduced power compression
                        . Recommended enclosure: 45L@30Hz Bass-reflex

Skomentuj

Zamieszczone przez BIG ROMAN Zobacz posta
                          A patrząc na cenę tych 10 calowych STX-ó które marian miał w swoich awalonach , ma to sens.
                          To były "Wilsony", nie "Avalony"

Te głośniki 10" polecam, fajne głośniki za niewygórowaną cenę.
                          No i chyba faktycznie wolał bym dwa takie niż jednego AWX-a.
                          Dwa takie głośniki po odpowiedniej korekcji zmusisz do niskiego zejścia przy satysfakcjonującym SPL, a przy wyższych częstotliwościach rozłożą na łopatki tego AWX-a.

Skomentuj

ja potrzebuje czegoś w niedużych wymiarów. Jak żaden z tych gotowców nie wchodzi w grę to może się zdecyduje na budowę któregoś z tych przetworników co podałem wyżej i zapewne będzie to dłużej trwało z uwagi na finanse większe wydatki.
                            Tylko pytanie który wy polecacie żeby to lepiej grało w pomieszczeniu 25m2 i z tym wzmacniaczem yamahy
                            zasilanie może by wybrać dx450 (Uniwersalna końcówka mocy z zasilaczem i kompletem zabezpieczeń, MOSFET - IRFP240/IRFP9240) co przy 8 Ohm daje jakieś 250W

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Te głośniki 10" polecam, fajne głośniki za niewygórowaną cenę.
                            No i chyba faktycznie wolał bym dwa takie niż jednego AWX-a.
                            Dwa takie głośniki po odpowiedniej korekcji zmusisz do niskiego zejścia przy satysfakcjonującym SPL, a przy wyższych częstotliwościach rozłożą na łopatki tego AWX-a.
                            Czy wy mówicie o tym głośniku W.27.400.8.MC ? i jak to miało by wyglądać?
                            Last edited by demolkaa; 06.03.2017, 17:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Tak myślałem , że to nie w tym kościele dzwoni , ale nie chciało mi się szukać :flapper:

Te głośniki maja wysoka sprawność , są 8 ohm czyli dwa spięte równolegle daja 4 ohm i wzrost sprawności.
                              I co ważne przy 4 ohm i dużej sprawności wystarczy 200-300 W żeby zrobić pogrom.

Last edited by BIG ROMAN; 06.03.2017, 18:16.

Skomentuj

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wykonał projekt .
                                Spora część użytkowników nie poradzi sobie z taką aplikacją głośników.
                                Ludzie mają problem obliczyć obudowę i zasymulować strojenie BR.
                                Trzeba by kupić te głośniki, ale ja takich planów raczej nie mam :) zrobić projekt to nie problem.

Skomentuj

Tak myślałem , że to nie w tym kościele dzwoni , ale nie chciało mi się szukać :flapper:

Te głośniki maja wysoka sprawność , są 8 ohm czyli dwa spięte równolegle daja 4 ohm i wzrost sprawności.
                                  I co ważne przy 4 ohm i dużej sprawności wystarczy 200-300 W żeby zrobić pogrom.

na symulacji jest jeden głośnik a gdzie drugi dać? bo poczytałem troche o tych tandemach i są różne ułożenia głośników względem siebie.
                                  Last edited by demolkaa; 06.03.2017, 21:39.

Skomentuj

Dobra panowie przemyślałem sytuacje i niestety muszę kupić gotowca bo na projekt nie znajdę teraz czasu może w późniejszym czasie. Teraz na was muszę polegać bo ja w subwooferach to słyszałem jedynie logitecha z5500. Co z tych 2szt polecacie najbardziej?
                                    1. magnat 301a 470zł
                                    2. Pure Acoustics RB 1150. 330zł
                                    Proszę bardzo o pomoc bo jak sam będę kupować to chyba na chybił trafił.

Skomentuj

Na chybił trafił to ja nawet nie gram w totka:)
                                      Wystarczy troszkę ruszyć mózgownicą i użyć opcji szukaj na forum ew. google.
                                      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Szukałem ale za dużo to o tym pure nie ma

Skomentuj

Czaruję...
                                        X