Zaznaczam ze jestem tu nowy. Kupilem zestaw glosnikow 5,1 za 150zl wiem ze jakosc jest jaka jest ale chce to zmienic niskim kosztem. Ale nie doradzajcie mi tego ze bym zrobil suba od podstaw bo poprostu nie mam duzo czasu i materialow. Da cos kupienie nowego glosnika? jak tak to jaki mi radziecie kupic glosnik do 50zl (tylko mam mala obudowe w subie tak do 10cm).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ulepszenie suba
Collapse
X
-
Nie no po co do smietnika? Lepiej na opal
A tak na serio to nawet po wymianie glosnika ten sub nie bedzie dobrze gral, powodow jest cala masa. Jezeli jednak sie uparles to proponuje:
1. Powiekszenie otworu na glosnik ARN-100 pilnikiem do 89 mm.
Mysle, ze ten miniaturowy TVM zagra o niebo lepiej niz to cos wczesniejszego. Przeprowadzilem wstepny test w programie symulacyjnym dla obudowy 3 litrowej i musze przyznac, ze az tak tragicznie to nie jestF6 = 82dB :)
2. Konieczne zatkanie otworu BR
No chyba, ze chcesz zeby bolala sie glowa po kilkunastu minatach sluchania
3. Wytlumienie watolina
2-3 cm od kazdej scianki
4. Bardzo wazne: Wymiane trafa i wstawienie kondziola
Tanie zestawy wyposarzone sa w beznadziejne trafa o bardzo niskiej mocy. Wymien na jakiegos toroida 20W i dodaj kondensator 10000uF.
Powinno pomoc
Pozdro
Skomentuj
-
widzisz ja ci powiem ze tu naduzywasz slowa subwoofer... gdyz subwoofer ma grac w pewnym pasmie bez spadku efektywnosci i ma on uzupelniac pewne pasmo czego 10 cm glosniczek nie jest w stanie zrobic...jedyne co on moze to narobic halasu...a takie komputerowe subiki co maja napisane ze przenosza od 20hz no to faktycznie to robia tylko ze spadkiem efektywnosci tak ze 36db...wiec jak sie da to wmontuj tam wiekszy glosnik ktory by pasowal do tej obudowy i nie chodzi mi o to ze wiekszy = glosniej tylko o to w tym wypadku ze wiekszy = namiastka basu od ktorego nie rozboli cie gowa
Skomentuj
-
popieram naduzywa slowa subwoofer wywal to do smieci i koniec nie obrazaj normalnych subow!!!
dojdz jaka moc ma ten wzmacniacz moze cos dalej uda sie wymyslec wiem ze arn 150 w BP ladnie gra
[ Dodano: 2005-02-08, 16:49 ]
15killer, ps skoro zajał 15 miejsce na 20 czmu kupiles taki hmm wynalazek
Skomentuj
-
tak ... najlepiej to na opal ;]
a tak za przeproszeniem to ... z guwna cuda nie zrobisz !! najlepiej to by byloz achowac te 150 zl dolozyc 100 i kupic zestaw creative 5.1 p cos tam .....
jezeli nie siedzisz duzo ( ni mam czasu !! )w domu to po co ci lepszy ?? jezeli i tak z niego nie bedzeissz kozystal ??
Skomentuj
Skomentuj