hehehehe niezłe to jest:) a co do tego suba.. hmmm jeśli chcesz coś z tego zrobić a uwierz mi efektów za dużych nie zobaczysz:) to rób.. pewnie coś to da.. ale szkoda kasy. za 50 zł to zrobisz coś o połowę lepszego jeśli tylko masz z czego pudło zbić
pozdro
Wy wszyscy chyba macie racje . Napiszcie ile by kosztowal sub ktory bym zrobil sam (glosnik wzmacniacz itp.). Musze sobie zrobic taki sub tylko nie piszcie drogich rzeczy bo duzo kasy nie mam tak ok. 100zl-150zl. A ten co mam pujdzie na opal
Nie wiem czemu ludzie sie na takie slogany porwają...."subwoofer" na 10 cm głośniku?15killer-na prawdę lepiej zrobisz jeśli wywalisz to plastikowe g. do kosza...i zakupisz ARN 150 za 35PLN i ze zwykłej wiórówki sklecisz do tego małego band-passa,za jakieś 15-25PLN.Nie ma sensu bawić się w pakowanie jakieiegokolwiek innego głośnika w te 3.3plastikowe litry.
150zl na suba hmm troche malo wg mnie. I ty jeszcze chcesz wzmaka kupic/zrobic. Hmmm wg mnie sie nie zmiescisz, no ale nie wiem. Moze cos na ARN 150 i jakis wzmak.
nagle z dostępnych 50 zł zrobił się ponad 100 dziwne..:P
nio ale za ponad 100 dobrego suba wraz ze wzmakiem nie zrobisz ni ma bata:)
a ten głośnik 10cm nie wywalaj. hehe wystaw na Allegro zareklamuj jako mega Basssss czy jak tam te spece reklamuja
pozdro serdeczne!
killer nie wiem czy widziałe nieistniejący dział z naszymi konstrukcjami ale taki sub to min ponad 100 na wmiare przyzwoity głośnik (np gdn20/80/2 za ok 150) jak jesteś sprytny to za obudowe zmiescisz się w 20-30(stare meble wkręty okleina lub fornir) no i drugie tyle za wzmacniacz do tego:) powodzenia:P
no panowie bez przesady...20/80/2 ?? przecierz on chce na calosc wydac 150... jak to ma byc do kompa i ma byc lepsze od tego co masz to po prostu zrob tak... kup stx 17...sc/ do tego panel za 100pln cos znajdziesz na allegro (albo sproboj sie dogadac z igodem moze cos na tda7294 ci wyskrobie jak by czas mial cene to juz se znim dogadasz) sadze ze w 150 da sie zrobic cudo to nie bedzie ale za to cala armie takich wooferkow na 10cm glosniczkach zje na wszystkie posilki naraz...lepsza by byla jakas dwudziestka moze 22...sc/ jak bys mial tego tda 7294...uczciwego na dobrym trafo to dalo by ono rade jako tako i bys mial naprawde cos co mozna nazwac wooferkiem w malym tego slowa znaczeniu
stx'a 17, lub 22 jako napęd możesz użyć już nawet tda2030 w mostku :) Napisz tylko, masz jakieś doświadczenie w elektronice? Bo tak z twoich postów wnioskuje że nie. Na początek możesz zrobić suba pasywnego. Zasilać go np tym badziewiem od kompa(jak wogóle zagra z stx) lub wygrzebać jakąś starą unitrę, toske ...cokolwiek. Później uzbierasz kase kupisz prawdziwy napęd i gra.
nie to znaczy że tesla ma małą wytrzymałość i zastosowanie w subwooferze do niej nie pasuje. natomiast STX wytrzyma po 1 większą moc po 2 zaoferuje nizsze zejście po 3 ze względu na większy Qts będzie z niego więcej basu po 4 w odniesieniu do arna ma i większy SPL i większą średnice membrany i większą moc i większy X-max...... generalnie STX 17/80/4SC ma wszystko lepsze od arn'a 150 od pasma w obrębie średnich tonów (co go dyskwalfikuje jako midwoofer) ale do małego subwoofera jest to ciekawa propozycja.
a może by tak zamiast 150 zł wydać tak jak planowałeś? hehehe żartuje
ale jak by tak podłączyć pod tamten głośniczek cio go masz drugie takie samo badziewie.. i na przeciw siebie je ustawić tzn zamocować:P i podłączyć przeciwnie.. hmmm hehe
kombinujmy:)
pozdro
Moim zdaniem za 150zl mozna zrobic suba dobrego ale i bardzo dobrego mi wystarczy taki co gra . A co powiecie mo moich satelitkach Napiszcie za ile mozna kupic lepsze i gdzie. Znalazlem na allegro tani glosnik http://allegro.pl/show_item.php?item=40879594 Napiszcie czy jest dobry(nie wzgledem waszego ale mojego starego) i czy sie oplaca go kupic
Osobiscie raz kupilem tego typu glosnik i niestety mimo przeczuc mylilem sie co do jego jakosci :( Kupuj glosniki wylacznie znanych firm ktore nie maja nic do ukrycia i podaja wszystkie parametry.
Jest moze lepszy od tych co masz w satelitkach, ale po co wydawac prawie 20 zl na kota w worku??? Na poczatek lepiej zrobic dobry zestaw 2.1 niz nedzny 5.1.
Wiec zainwestuj w jakies markowe glosniki (TVM, Tonsil, Alphard, STX) - to jest moje zdanie.
Skomentuj