Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie woofery 18 cm do kolumny 3-way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromco wiadomości o sb17 i sposobie ich grania potwierdzają się więc z paru źródeł. :-( A co powiesz o jakby zapomnianym dziś a kiedyś bardzo modnym Seasie ER18NRX? Zarzucano mu konieczność niskiego podziału w 2-way. W mojej koncepcji nie ma to znaczenia. Optycznie pasuje do Satori MR13 a na basie ma ponoć niezłego kopa, choć może nie schodzi tak nisko jak Scan czy Wavecor. Co myślisz o parze takich Seasow w 36-40l?

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
      Z czym połączyłeś te NAC W tym MTM?
      29RDC ale NAC zasluguja na wiecej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
      A co powiesz o jakby zapomnianym dziś a kiedyś bardzo modnym Seasie ER18NRX?
      One zagraja w nieduzej obudowie, ale nie spodziewaj sie niskiego basu. Raczej bedzie szybko z niezlym impulsem.

Skomentuj

Spotkał się ktoś z wyrobem Dayton Audio Esoteric? http://www.audioxpress.com/article/T...Midbass-Woofer
        Jak oceniacie to "cóś"?

Drugie pytanie - czy gdzieś poza Parts Express dostępne są jeszcze Ushery 8945a?
        Last edited by jaro4444; 05.06.2017, 02:18.

Skomentuj

Pomotałem się trochę w kwestii wooferów 18 cm i wyszło mi, że jak ma być dobrze na basie to potrzebuje wielkiej paki (jak na 18) i objętości ok. 55-60l (vide mój wzorzec mentalny czyli YB Evo, czy też Ekta Grande od Troelsa na Scanach albo Essenza od Selahaudio na Satori MW19) . Może być trochę gorzej z zejściem i w mniejszej paczce (tak jak Akkusowa Fidelia). By uzyskać objętość wymaganą dla Revelatorów paczka musi mieć 22-23 cm szerokości, przy akceptowalnej głębokości i wysokości. Takie wymiary dają realną możliwość zastosowania Seasa L22RN4X/P, a objętość 55-60l pozwala nawet na parę takich głośników w BR. Ponadto Seas jest znacząco tańszy od dobrych 18... Na pewno będzie lepiej z basem jak na węglowych 18, co pokazuje nawet sam Troels w projekcie Piont75i, gdzie węglową 18 zastępuje Seasem L22 w tej samej obudowie. Mam sklejone w domu korpusy testowe pod głośniki 18 o wymiarach 1100x200x380. Wczoraj przyłożyłem dodatkowe płyty MDF, tak by poszerzyć paczkę do 230 mm. Dalej jest to całkiem zgrabna konstrukcja. Dlatego wpadło mi coś do głowy - tak całkiem hipotetycznie - stosując tandem 2xL22RN4X w obudowie ok. 55-60l BR, może nie mamy najniższego możliwego zejścia dla Seasa, ale zapewne dobry impuls i dynamikę na basie. Teraz co do tego dalibyście na średnicę i górę. 15 cm wydaje się bardziej optymalne pod względem powierzchni i możliwości wytworzenia odpowiedniego ciśnienia akustycznego na średnicy. Sprostujcie mnie jeśli się mylę. Optycznie najbardziej dopasowany byłby Seas L15RLY/P. Jednak ma dość niską sprawność i nie wiem jak sprawuje się jak średniotonowiec. Podpowiedzcie czy pobicie na basie w zakresie 100-200 Hz w tej konstrukcji: http://audio.com.pl/testy/stereo/zes...performa3-f208 może pochodzić z braku sprawności średniaka względem basowców? Harpia namiętnie stosuje AL130M w swoich konstrukcjach na twardych membramach. Widzicie jakiegoś innego aluminiaka (lub magnezowego Exela) w tym miejscu? Wysoki? Satori szmaciany, beryl, illuminator? Na razie jest to bardzo wstępna analiza ale mam szczerą ochotę na taki zestaw. Bardziej chyba z ciekawości, bo robi mi się YB Zephyr. Ale jak pies nie ma co robić... :biggrin:

Skomentuj

Na jakieś parę dni zawieszam temat kolumn na 18 cm na kołek. Może małżonka przełknie te na 23 cm

https://www.facebook.com/39948442708...type=3&theater

Skomentuj

A jakiej wielkości masz pomieszczenie i jak będą w nim ustawione kolumny?

Skomentuj

Grają w ok. 18 m2, od ściany mają ok. 40 cm, od bocznych tak po. 1 m, baza ok. 1,7 m, odległość do słuchacza 2,5-2,8 m. Gra im się tam dobrze, dlatego jakby ktoś szukał to mam na zbyciu parę SS węglowych 18W8545-00 bo nie są mi na tą chwilę potrzebne...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                  Krok w bok lub nawet w tył w mojej ocenie.
                  A co powiecie na te wyniki?

http://www.justdiyit.com/wavecor-wf182bd10/

Skomentuj

Czaruję...
                  X