Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie woofery 18 cm do kolumny 3-way?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie woofery 18 cm do kolumny 3-way?

Szanowne Koleżanki i Koledzy, przywitam się tu, bo to mój pierwszy wpis na tym forum.

Po kilku latach pożegnałem się z konstrukcją WTW na Usherach 2X8945P + 9950-20. Czas na coś nowego. Więc prowadzę FAK :biggrin: na nową konstrukcję (Faza Analityczno - Koncepcyjna). Ubzdurałem sobie, że ma to być 3-way z sekcją basową opartą 2x18 cm do tego średniak 12-13 cm + wysoki (układ coś a'la Xavian XN 360 albo bardziej Akkus Fidelia). Oczekiwania i uwarunkowania:
    - chciałbym uzyskać sprężysty, mięsisty bas z niskim zejściem, ale nie wlokący się; ładną średnicę i rozdzielczą górę z dużą ilością informacji - czyli oczekiwania nie z tej ziemi :lol:,
    - chciałbym aby paczka była możliwie wąska (graniczny wymiar to 200-205 mm) i nie za wysoka (max. 1050 mm) czyli ogranicza to pośrednio pojemność dla wooferów do ok. 40-45l.
    - optymalnie by woofery nie były za drogie,
    - prądu do napędu mi nie brakuje bo końcówka mocy to Rotel RB991,
    - grać to ma w 19 m2 (cegła, dobra akustyka), przyszłościowo w większej powierzchni,
    - chciałbym uzyskać progres w stosunku do dotychczasowej konstrukcji...

Konsultowałem to z guru forumowym (Yoshi dzięki za cierpliwość :cool: ) i oczywiście uzyskałem odpowiedź bym brał basowca 22-24 cm. Zapewne jest to słuszne, ale nie mam gdzie takich potworów postawić. Dlatego musi być wąska przednia ścianka. Mam świadomość, że najlepsze byłyby w tej opcji Revelatory 18 cm, tylko 4x870 zł nieco przekracza mój budżet. Wstępnie wytypowałem na sekcję basową Wavecory WF182DB10. Oczywiście niedostępne od ręki. Czy widzicie coś z podobnego przedziału cenowego godnego uwagi? Seas ER18RNX, Vifa NE180W-08, Wavecor SW182BD02? Średniakiem na 99% będzie SBA MR13, na wysokim grać będzie albo szmaciany Satori, a jak przyoszczędzę na wooferach to może beryl.

Dziś dostałem propozycję kupna w okazyjnej cenie Wavecorów WF182DB02. Jak, w Waszej opinii, mają się one do wersji DB10 w roli basowca?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie konstruktywne porady.
    Last edited by jaro4444; 22.04.2017, 15:17.

Co do WF182DB10 .
    W mojej ocenie nie jest zły ale lekko spowolniony.
    Daje dobre zejście i wypełnienie niskich rejestrów .
    Ja aplikowałem go w 2.5way jako 0.5 .
    Dołożyłem do niego WF182DB04 w mniejszej objętości co poprawiło szybkość całości i punktowość .
    Nie wiem jak by się dwa zachowywały , w jakiejś konkretnej objętości.
    U mnie celem było rozciągniecie pasma w dół i delikatne spowolnienie zostało " zamaskowane " .

Wavecor SW182BD02 to typowy niskotonowiec.
    W początkowej fazie myślałem aby właśnie tak ja Ty wykonać 3way na bazie 2 takich.
    Ale koszty spowodowały opracowanie innego projektu ( 2.5 way TW030WA05 + WF182BD04 + WF182BD10 ).

Skomentuj

Toopcool dziękuję za opinię. Już dawno oglądałem Twój projekt i ciekawe paczki. Robiłeś zapewne testy wersji DB04 i DB10. Czy lekkie spowolnienie DB10 daje wyraźnie niższe zejście i masę na dole? Co do układu 2xSW182DB02 to obawiam się bardzo niskiej sprawności takiego układu i tego, że bas będzie niski ale może się ciągnąć. Być może jestem w błędzie?

Pytanie do Kolegów z jeszcze innej bajki - średniak Vifa NE123 czy też Satori MR13? oszczędność na parze niby nie duża, ale tu parę stówek, tam parę i może się nazbiera na beryla
      Last edited by jaro4444; 22.04.2017, 16:35.

Skomentuj

kolego w 18m2 juz dwa rewelatory 18 robia robote. sam mam i suba z kina wywalilem :) takze poluj na nie i zmien koncepcje. a uzywki w dobrej cenie chodza

- - - - - aktualizacja - - - - -

2 rewelatory czyli po jednym na skrzynke :)

Skomentuj

Djrobo średnica z revelatora 18 nie podoba mi się. Jest po prostu sucha. To moje prywatne zdanie. Węglowce miały świetną średnicę (np. 18w8935) ale ciągnący się bas. Revelatory mają kiepską średnicę ale fenomenalny bas. Np. 2x18W8531g byłoby idealne jako sekcja basowa, ale potrzebuje trochę litrażu. Do tego coś na średnicę i mogłoby być świetnie. Jeden szkopuł - fundusze. Wolałby nie wydawać aż tyle na woofery.

Skomentuj

Nie wiem po co się martwisz średnicą revelatora skoro ta 18tka ma iść na bas... ;-)

Skomentuj

Vifa ne180 w litraz większym niż 25L potrafi naprawdę nisko zagrać
              Ja osobiście bardzo lubię ten głośnik
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szczerze. Bym uzbierał więcej kasy na Scany czy Satori.
                Seas prestige, te Wavecory itp.może się okazać, że to będzie krok w bok w stosunku do Usher, a nie progress do przodu.
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                  Szczerze. Bym uzbierał więcej kasy na Scany czy Satori.
                  Seas prestige, te Wavecory itp.może się okazać, że to będzie krok w bok w stosunku do Usher, a nie progress do przodu.
                  Krok w bok lub nawet w tył w mojej ocenie.

Dokładnie przemyślałbym jeszcze próbę zrobienia 1x8" basu. 19mkw pokój spokojnie to przyjmie a dosłownie 4-5cm szerokości ścianki aż takiej różnicy nie powinno robić.

Skomentuj

te Wavecory itp.
                    A słyszałeś te Wavecory czy tylko tak sobie gdybasz?
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-by-raven1985

Możesz wykonać podobnie jak w tym temacie:
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/25...-300-noremorse

Wtedy uzyskasz szerokość w granicach 23cm.
                      Wymiar do przyjęcia ?

Skomentuj

Słuchałem mniejszych, kopia małych RLS.
                        Gra to fajnie, ale moim zdaniem nie będzie to progress. Ushery też słuchałem w akkusie parę lat temu.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Słuchałem mniejszych, kopia małych RLS.
                          Gra to fajnie, ale moim zdaniem nie będzie to progress. Ushery też słuchałem w akkusie parę lat temu.
                          Czyli gdybasz .
                          Ja słuchałem Usher 8945A + 9950 TL oraz ESA Neo 3 przed budową 2.5way .
                          W zasadzie nie było dla mnie chwili zastanowienia .
                          Wybór był jednoznaczny.
                          Ale każdy ma jakieś preferencja brzmieniowe które decydują o tym co nam się podoba a co nie .

Skomentuj

Po długich wahaniach stwierdzam z przerażeniem, że stałem się leniwy i nie za bardzo mam ochotę na eksperymenty. Zapadła więc męska decyzja i jako, że rozmiar ma znaczenie :lol:
                            zagości u mnie kit YB Audio zwany Zefirkiem (DIY311) ale w obudowie od Seba007, a dokładnie w tej wariacji obudowy Zephira:
                            https://www.facebook.com/39948442708...type=3&theater

Czyli całość odchylona w tył i w przekroju poziomym trapez, do tego skosy - więc lżejszy optycznie. Dodatkowo trochę obcięty w wysokości i odchudzony co do ostatniego możliwego mm.

Wszystkim składam serdeczne podziękowania za pomoc, a szczególnie LuSzTi-emu i Yoshiemu :thumbsup:
                            Last edited by jaro4444; 24.04.2017, 19:10.

Skomentuj

Hej, można wiedzieć jaki litraż tych kolumn ?

Skomentuj

Wiesiek przez to, że kolumna w rzucie bocznym jest trapezem równoległobocznym, a nie ściętym trójkątem prostokątnym, to objętość zostaje ta sama co w oryginalnym projekcie.

Skomentuj

Pomimo, że kit od YB robi się w zaciszu warsztatu i tajnych komnatach Yoshiego mam nadal kilka pytań do Kolegów:
                                  - czy już bawił się SB 17CRC-08? Jakbyście je porównali do wersji NAC i papierzaka?
                                  - czy ktoś, kto bawił się Wavecorem WB182BD10 miał porównanie do Ushera 8945a? Czy Wavecor gra mocnym i zróżnicowanym basem czy też tak na jedno kopyto?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                    - czy już bawił się SB 17CRC-08? Jakbyście je porównali do wersji NAC i papierzaka?
                                    Ja postawilem na NAC, bo ma najnizsze znieksztalcenia ze wszystkich midwooferow SBA tej klasy. CRC ma spory wzrost znieksztalcen na 1,6-1,7khz, a papierzak jak dla mnie gra slabo ( ten tez ma wzrost znieksztalcen na srednich ). Co prawda 17Nac 8 ohm wymaga duzej obudowy, ale w sumie dla mnie to nie problem.

Skomentuj

Pogromco mnie nie interesują średnie a co najwyżej zakres do 500-700 Hz, bo dalej rolę przejąłby typowy średniak (12-13 cm) :)

Skomentuj

Czyli jak dobrze rozumiem, to ma byc 3 way z malym basem? Jesli tak, to ja bym w zadna Sb17 nie inwestowal.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X