Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas L26, scanspeak 8535-00, seas 27tbfc/g 3-way "aktywnie powiedzmy"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas L26, scanspeak 8535-00, seas 27tbfc/g 3-way "aktywnie powiedzmy"

Witam,
    Co szanowni forumowicze sądzą o systemie trójdrożnym z przetwornikami:
    seas l26rfx/p
    scan speak 8535/00
    27tbfc/g
    przetworniki mam i zastanawiam się czy słusznie warto się pobawić dla odmiany od pasywnych zwrotnic, z filtrowaniem przez Behringer DCX 2496 Ultradrive PRO,
    a chciałbym to podłączyć do końcówki 6-kanałowej NADA 906, powyższych jeszcze nie mam ale kusi mnie kupić i eksperymentować, w domu mam Rotelka bx985 dość wydajny pewnie się przyda :).
    Powiedzcie proszę, co byście mi odradzili lub polecili?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może dodam, że ten NAD 906 końcówka ma 3 x 30W stereo , ale wydaje mi się, że dynamika przy tej małej mocy ale w bezpośrednim łączeniu z przetwornikami będzie wystarczająca.
    Właśnie tego nie wiem czy mi się dobrze wydaje :)

Bez pomiarów i tak z nic z tego nie bedzie.

Skomentuj

Dlaczego?

Skomentuj

1. 30W troszku mało na wysterowanie woofera
        2. Nie mając pomiarów, skąd będziesz wiedział gdzie zastosować filtr (na jakie częstotliwości) i jakie zbocze filtru użyć, i jak faza się układa?
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Odnośnie woofer i 30W też tak sądzę i tu może pomoże rotel bx985
          Właśnie o to chodzi, że w Behringer DCX 2496 Ultradrive PRO ustawię sobie wszystko, startując na danych producenta przetworników.
          podział preferowany znam, wiem też że 8535/00 dobrze gra 18db/okt , 280Hz/3000Hz - start
          Mam mikrofonik prosty z wkładką panasonica popularną i jiga, nie mam tylko przedwzmacniacza mikr.
          Ostatecznie pomierzę jakoś,
          ale liczyłbym, że taki system zagra i stanie się uniwersalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
            Właśnie o to chodzi, że w Behringer DCX 2496 Ultradrive PRO ustawię sobie wszystko, startując na danych producenta przetworników.
            Niczego sobie bez pomiarow nie ustawisz. Wydaje Ci sie to proste, bo nie zdajesz sobie sprawy z jakimi problemami trzeba bedzie sobie poradzic.

Skomentuj

W takim razie, jeżeli mi się źle wydaje, to bardziej będzie się opłacać dalej dłubanie z pasywnym filtrowaniem, nawet kupując więcej komponentów na korekty, tak?

Oczywiście po pomierzeniu.

Skomentuj

Czy aktywne czy pasywnie nie różnicy, musisz robić pomiary jeśli chcesz mieć zrobione to dobrze.
                Nie da rady zrobić pasywnej 3 droznej zwrotnicy ani aktywnej na słuch poprawnie.
                Zainteresuj się Arta czy Speakerworkshop.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
                  W takim razie, jeżeli mi się źle wydaje, to bardziej będzie się opłacać dalej dłubanie z pasywnym filtrowaniem, nawet kupując więcej komponentów na korekty, tak?
                  Nie ma znaczenia jaka bedzie zwrotnica. Najpierw zaczyna sie od pomiarow, potem filtrowanie. Przy aktywce mozna dzialac nieco inaczej, ale bez stalego podgladu z pomiaru nic dobrego nie zrobisz.

Skomentuj

Wkładka mikrofonowa musi być znana np. Oryginalna wm61a Panasonic bo do niej masz plik kalibracyjny, a ona wymaga przedwzmacniacza.

Na byle jakiej nie pomierzysz. A podróbek wkładki jest masa.

Zacznij od zabawy pomiarami.
                    Bo kupisz behingera i się może okazać, że cię pomiary przerosną.

Nauka filtrów i ich działania a potem zastosowanie w praktyce to nie jest 5 min roboty.
                    Dużo zabawy dużo lutowania dużo czytania.

Skomentuj

Dziękuję za naprowadzenie na właściwy tor. Mimo, że chciałem sobie ułatwić pracę crossoverem lub czymś podobnym w postaci właśnie Behringer DCX 2496
                      chyba jednak podejmę wyzwanie z pasywną zwrotnicą.

Mam jakieś doświadczenie i nie jestem na szczęście całkowicie zielony, jednak opiera się ono na konstrukcjach dwudrożnych. Jednak mój poziom wiedzy w tej tematyce jest
                      zdecydowanie za niski żebym miał pewność siebie w kwestiach nie tyle co podziałów jak projektowania zwrotnic.
                      Z trójdrożną nie wiem czy sobie poradzę, ale spróbuję, z drugiej strony może szkoda czasu i lepiej zlecić to fachowcowi, jednak koszty pewnie wtedy będą znacznie wysokie.
                      Zobaczę jak mi to pójdzie.

Mam mikrofon właśnie z wm61a, wkładkę mam jedną więc muszę ostrożnie z nią postępować, chętnie kupił bym zapas, ale nie wiem na dzień dzisiejszy, jak piszesz, które będą oryginalne.
                      Mam jiga, nie mam natomiast przedwzmacniacza.

Próbowałem mierzyć już bez przedwzmacniacza Speakerworkshopem, ale puki co mam problem ze stabilnością Jiga, muszę pogrzebać przy kablach pewnie. Nie trzyma właściwej rezystancji.

Jeszcze nie mam obudów kolumn, na razie spróbuję pokombinować w obudowach "testowych" bez elegancji, przy ustalonych parametrach.

Jeżeli zatem muszę mieć przedwzmacniacz, czy muszę go zrobić czy idzie gdzieś dostać gotowy ?
                      np. na allegro jest sporo przedwzmacniaczy , ale nie wiem który byłby optymalny.

Skomentuj

Kolega mierzy na AVT 2728, ale na forum poszukaj bodajże Quester zrobił płytkę i podał wszystko.

Skomentuj

Dzięki za pomoc, kupię AVT2728, już polutowane mają w AVT sklepie.

Skomentuj

Tylko ten nie ma clipa a questera ma. Więc nie będziesz wiedział kiedy za mocny sygnał masz na mikrofon. To jeszcze od programu zależy bo w niektórych widać.

Skomentuj

Fakt, to będzie istotne, poszukam jeszcze. Ucieszyłem się pochopnie, że mam tam gotowca AVT..ale widzę, że na łatwiznę za bardzo tu nie pójdę :)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/content.php/77-Preamp-Wallin-a

Skomentuj

Właśnie, ale w speakerworkshopie widać prawda?

Skomentuj

Raczej nie. W Arta chyba widać. Ja mam więc nie zwracam uwagi. Tylko podczas kalibracji sprawdzam.

Weź się lepiej Arta zainteresuj prostsza w obsłudze.

Last edited by kondrax; 02.05.2017, 10:16.

Skomentuj

ten Preamp Wallin-a już przestudiowałem, super ale szukam ciągle gotowca bo chce maksymalnie skrócić czas pracy

Ok. spróbuję Arta, Irek też mi sugerował jak do niego napisałem .

Skomentuj

Obawiam, się, że najsłuszniej będzie, jak znajdę kogoś kto zgodziłby się pomierzyć i zaprojektować zwrotnice do tego systemu.
                                        Zajmie mi to pół roku zanim będę mógł się cieszyć muzyką.
                                        Może znacie kogoś komu mogę złożyć propozycję? tak do 300km. od Poznania?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X