Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór zestawu pod tweetery Fountek NeoCd 3.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez wojtek18sound Zobacz posta
    2way
    To nie działa przynajmniej dla mnie . 15 cali ma pierwszy mod 400-500Hz ze względu na specyfikę głośników estradowych ten mod promieniuje jeszcze BR i cała obudowa .
    z 15 cali moim zdaniem tylko 3way wtedy można zrobić podział LR2 w okolicach tych 500Hz co da już pewne tłumienie tego moda i w większości nagrań jest maskowany już i go nie słychać .
    Niestety nie we wszystkich i obecnie jest to temat z którym walczę .
    Tubka 1 calowa jaka by nie była przy podziałach na 1-2k to nie majo bajka . Ale już wyżej może być OK, jak jesteś wstanie zaakceptować specyficzną kierunkowość i sposób kreowania stereo z tym związany .
    Większa nie zagra natomiast góry i koło się zamyka .

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    a to mnie przeraża
    Niepotrzebnie . Mnie też straszył teraz żałuje, że nie wpadłem na ten pomysł wcześniej :)
    Nie ma powrotu do 8 calowych pierdziawek :)

Średniak polecam pr170m0 wydałem na nie 560PLN i były to najlepiej zainwestowane pieniądze w głośniki jak do tej pory :)
    Ewentualnie PHL 1120 ale to droższy temat i ponoć różnice są dyskusyjne (cena już nie ) no i problematyczny i paskudny kosz :) (1120 to formalnie ulepszona wersja tego pr170 )
    Trzeba jedynie pamiętać, że podział 500Hz - niżej nie ma sensu go zmuszać do działania .
    Więc na bas trzeba sensownie coś wybrać z 15 cali co ciągnie wysoko i jednocześnie ma jakieś zejście .
    15cali na niskiej średnicy ma swoje zalety .

Last edited by raven1985; 07.12.2017, 16:24.

Skomentuj

Niestety dobre 2 way na 15 calowce kosztuje kupe hajsu zeby to zagralo naprawde na top poziomie.

https://augspurger.com/pages/the-aug...nge-of-systems

Skomentuj

Horny wciągają jak ruchome piaski. Ani się człowiek obejrzy, a tarabani do domu ogromne wynalazki.

Skomentuj

W 2way jak pisałem wcześniej, konstrukcje opierałem na 12" przetwornikach nie na 15"... Dla mnie 15" + 1" to też nie moja bajka... Do porządnej 15" polecam zestawienie z BMS4590. (cena niestety kosmos) Taki coax w odpowiedniej tubie przy podziale ~350/6300 i aktywnie z 15" słuchało się przyjemnie tyle że w sali kinowej... A propos średniaków również polecam pr170mo, ćwiczyłem przy klonie Trennera Isis, warto też zwrócić uwagę na 18sound 6NMB410, ale jest droższy.
          Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek18sound Zobacz posta
            w odpowiedniej tubie przy podziale ~350
            W jakiej tubie?

Skomentuj

W tej konstrukcji była duża asymetryczna tuba "no name" robiona na zamówienie. Z rozproszeniem 90' na dole, i bodajże 70' ku górze. Z dostępnych na rynku to słuchałem z tubą BMSa 2236 ale tam to raczej od 500Hz, dokładnie musiał bym sprawdzić.
              Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Beyma 12br70
                myślisz że ten fountek z tak dużym midbasem da rade?

Skomentuj

Zamieszczone przez blady2000 Zobacz posta
                  myślisz że ten fountek z tak dużym midbasem da rade?
                  Oczywiscie, ze nie. To byla propozycja do tanich driverow kompresyjnych w tubach. Fountek to raczej do 3way, lub maly monitor z 5 calowka.

Skomentuj

Czaruję...
                  X