Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja kolumn domowej roboty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja kolumn domowej roboty

To moj pierwszy post na tym forum, wiec chcialbym wszystkich serdecznie powitac :)

Kilka dobrych lat temu, jeszcze za dzieciaka, udalo mi sie kupic wzmacniacz z pare kolumn samorobek.
    Stoi to i gra razem w moim pokoju (lepiej, gorzej ale gra) i do tej pory nigdy nie przygladalem sie temu co i jak jest polaczone w tych dwoch skrzynkach. Wlasnie do dzis.
    I tu meritum mojego tematu. Otoz prosilbym was o ocene tej konstrukcji i zaproponowanie zmian, ktore na moje raczej amatorskie oko beda niezbedne.

Glosniki
    Niskotonowe: alphard dw-80k - 4om, 120W, 8''
    Sredniotonowe: Sistek Sound Master - 4om, 70W, 4''
    Wysokotonowe: Olympic 701 - 8om, 100W,

Zwrotnice dwudrozne 8om, 12db, 150W wysoko i sredniotonowy polaczone rownolegle
    Obudowa bassreflex z plyty drewnianej (nie wiem jaka dokladnie) o wymiarach 25cm, 25cm, 50cm

Wszystko to zasila moj Sony Ta-f5a: 70W rms na kanal, 8om

Co o tym myslicie? Mi na pierwszy rzut oka nie pasuja dobrane impedancje i laczenie dwoch roznych glosnikow rownolegle. Ale ja jestem raczej zielony i chcialem was prosic o pomoc.

Przepraszam za brak polskich znakow ale zamiast nich wyswietlily sie krzaczki wiec edytowalem
    Last edited by strix0; 04.01.2018, 19:50.

Jaki masz budżet ?

Skomentuj

Proponuje te kolumny wynieść do piwnicy/garazu warsztatu.
      Nie warto w nich nic poprawiać.
      Lepiej zrób sobie jakieś kolumny 2-drożne. Na forum jest dział z projektami.
      Co do poprawek w tym co masz to możesz jedynie podłączyć dobrze zwrotnice czyli wywalić głośnik średniotonowy.

Skomentuj

Sęk w tym, że mój budżet jest ograniczony (mniej więcej 300zl) i chciałbym coś przerobić możliwie małym nakładem finansowym.
        Czy zmiana nisko i sredniotonowca na coś z oferty STX (moc podobna, wymiary te same, 8om) oraz wymiana zwrotnicy na trójdrożną nie uratowałoby tego?

Skomentuj

Za 300zł kusisz głośniki i elementy zwrotnicy do sensownego 2way.
          Skrzynki zrobisz za grosze a wykończyć możesz później.
          Nie warto wymieniać głośników bez robienia zwrotnicy z pomiarami.
          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
          Lub większe
          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
          Last edited by Adzik94; 04.01.2018, 21:07.

Skomentuj

No wygląda to całkiem nieźle, aczkolwiek mam pytania.
            Jeśli już miałbym robić to projekt tych większych z drugiego linku, tylko są one dla mnie trochę za duże. Autor zamieścił schemat na obudowę ok.20l, a co w przypadku, gdybym chciał zrobić coś pokroju 15? Czy te zwrotnice dalej będą się nadawać? Czy mogę łączyć przestrzenie, w których znajdują się oba głośniki?

Skomentuj

Obudowę możesz zrobić około 15 litrów.
              Na szybko zrobiłem taki wycinek z projektu Pawła.

Wysokość obudowy około 40cm powinna wyglądać dobrze.
              Dobierz tak wysokość i głębokość żeby wyszło ok 15-18 litrów.
              Oczywiście oba głośniki mogą grać w jednej komorze.

Skomentuj

Dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Muszę to teraz wszystko przemyśleć, skalkulować i jeśli dojdę do wniosku że poradzę sobie z takim projektem to na pewno powiadomię was o wynikach :)

Skomentuj

Czaruję...
                X