Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plan zbudowania tanio subwofera w Linii transmisyjnej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niestety, plan budowy LT nie wypalił na STX. Brak czasu. Ale dzięki temu mogę teraz droższy głośnik kupić. Komputer pomiarowy na Win-xp zbudowany, nie testowany z braku czasu jak wyżej ( Nie było mnie w domu przez cały ten czas). Teraz jestem i zacząłem myśleć o SS 30w-4558t00 .
    symulacja hornresp:
    S1=800cm^2
    S2=370cm^2
    długość labiryntu 430cm.
    sd=466 Cms=6,50E-04 Mmd=135 re=2,6 BL=10,5 Rms=2,88 Le=0,83
    Wystarczy jak to zagra od samego dołu do 40-50Hz, wyżej zagra coś innego. jeszcze nie wiem co zanim nie skończę z subem i go nie pomierzę. Nie wiem jak będzie z wytrzymałością mocową, pewnie bardzo słabo. Na budowę nie mam zbyt wiele czasu i może się okazać że zdążę zrobić jedynie obudowę, kolejne podejście za dwa miesiące.
    Myślę jeszcze o jakimś innym głośniku estradowym by zwiększyć wytrzymałość mocową, może fs~30Hz i Qts=0,5 z mocnym napędem magnetycznym
    Last edited by Oliver; 06.10.2018, 18:20.

Skomentuj

Ciekawy link, instrukcja hornresp: http://www.diysubwoofers.org/tls/
      Jest tam napisane tłumacząc google

Należy również zauważyć, że proces projektowania głośnika linii transmisyjnej "pełnego zakresu" prawdopodobnie będzie zupełnie inny od procesu projektowania subwoofera linii transmisyjnej. Wynika to przede wszystkim z faktu, że będziesz musiał tłumić rezonanse w pierwszym z nich przez wypychanie i / lub podszewkę pudła, ponieważ nie chcesz, aby te rezonanse zabarwiły odpowiedź głośnika, podczas gdy w przypadku subwoofera linii transmisyjnej prawdopodobnie starają się unikać wypychania go tak bardzo, jak to możliwe, ponieważ dowolne nadzienie w pudełku zmniejszy moc wyjściową przy niskich częstotliwościach. Ponieważ jest to witryna do projektowania subwooferów, skoncentruje się na tym drugim podejściu

Zwykle tylko sterowniki o niskich Qts (0,25 - 0,4), Qes (0,3 - 0,4) i Fs są odpowiednie dla systemów linii przesyłowych. Można jednak użyć sterowników wyższych Q. Po prostu upewnij się, że symulujesz wyniki we właściwym programie do modelowania, zanim przystąpisz do kompilacji! Obudowy linii transmisyjnych są zazwyczaj nieco bardziej skomplikowane niż zwykłe wentylowane pudła, a ty powinieneś poświęcić dużo czasu, upewniając się, że twoja symulacja jest poprawna przed zleceniem jej na drewno, aby upewnić się, że nie jesteś rozczarowany wynikami.
      ---------------
      SS 30w-4558t00 wybrałem z powodu na duży Xmax i niskie Fs Qts (0,25 - 0,4), Qes (0,3 - 0,4) . Szukałem jeszcze w głośnikach estradowych Beyma ale wszystkie mają średnie fs i niskie qts, a co najgorsze nie mają dużego Xmax co moim zdaniem je dyskwalifikuje. Możecie napisać jak jest naprawdę z tym Xmax. Jeszcze tak sobie myślę że nisko zestrojona linia lepiej zabezpiecza głośnik, szybciej by się spalił przy wyższym strojeniu podając mu niski zakres częstotliwości.
      obudowa będzie składana z dołączanym labiryntem by łatwiej było to przenieść, Nie ma znaczenia jaki wpływ będą miały rezonanse w tak długim tunelu na charkę bo utnę to aktywnie przy 40-50Hz filtrem 24dB/okt. Filtr ma też płynną regulację delay. Zależy mi tylko na najniższych rejestrach i nie koniecznie musi być bardzo głośno. Plan jest taki że będę budował cały system 11.2 na nowo . Czas realizacji około 2-3 lat. Możliwe że jestem szalony

Skomentuj

Zrobiłem dziś parę symulacji i się okazało że SS 30w-4558t00 musi mieć S2=0,5 u wylotu, chyba po to by zwiększyć prędkość powietrza albo ciśnienia. Co ciekawe Beyma z dużo silniejszym magnesem nie potrzebuje u wylotu tak małego otworu , S2 może być 1 więc moim zdaniem lepiej się nadają głośniki z silnym magnesem. Beyma z linią 3m może osiągnąć podobne zejście do SS w linni 4m a ma mniejsze 3 razy wychylenie membrany .

Skomentuj

Beyma 18WRS600 tunel S1=3000 , S2=3000 L=3,5m
          bedzie dobrze ?

Skomentuj

Może zabieram się do tego jak pies do jeża. Teraz mam pomysł na inną obudowę, jest prosta do wykonania. Myślę że na subwofer do 40-50Hz się nada, dla przypomnienia to konstrukcja pod kino domowe i nie musi idealnie grać. Wasze linie muszą być tłumione materiałem by spowolnić prędkość dźwięku dla zniesienia się fal w okolicach siodła bo sięgają 200-300Hz. Jednak nie wiem czy można zrobić wylot z tunelu blisko głośnika przy długości linii 4m. Głośnik mam pożyczony z innej konstrukcji i jak coś nie wypali to stracę tylko czas i wydane pieniądze na płytę. Jednak nie mogę sobie darować zbudowania takiego wynalazku.
            wykres ładnie wychodzi dla tunelu o przekroju 600cm dla początlu i końca tunelu, Qts~0,37

Skomentuj

Czaruję...
            X