Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumn podłogowych do salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumn podłogowych do salonu

Witam, szanownych kolegów.
    To jest mój pierwszy post choć śledzę forum już od ładnych kilku miesięcy. Ostatnio zacząłem kombinować ze swoim sprzętem audio i szukam czegoś co dobrze nagłośni mi salon 35m2. Do obecnej chwili używałem monitorów własnej konstrukcji na głośnikach STX które współpracowały ze wzmacniaczem Sony TA-F190. Kilka dni temu kupiłem amplituner Yamaha R-N803D i chciałbym wykorzystać jego moc tylko do słuchania muzyki i filmów. Oglądałem w sklepie różne kolumny ale ich ceny były jak dla mnie bardzo wysokie (od 4000zł) i stwierdziłem, że może coś wydłubię sam. Założenia projektu to mocny i precyzyjny bas z podłogówek bez dodatkowego subwoofera. Chciałbym się zmieścić w 1500zł za same przetworniki i wymyśliłem coś takiego na kolumnę:
    Woofer 2szt STX W.22.200.8.MCX
    Średnica ok 300zł za głośnik - może Seas Prestige H1304-08 MCA12RC
    Tweeter ok 200-300zł za głośnik - może Monacor DT-28N
    Co o tym sądzicie? Jeśli macie inne sugestie to jestem otwarty na propozycje.
    Skrzynki i zwrotnicę zrobię sam. Sprzętu pomiarowego nie mam i pewnie będzie potrzebny. Może znajdzie się ktoś chętny do pomocy w projekcie z okolic :) Jak nie to się zrobi.
    Rodzaju muzyki słucham w zasadzie każdej ale jednak przeważa POP i dyskotekowa. Lubię jak lekko podbity jest bas i sopran ale nie bez przesady.

Przejrzyj najpierw projekty na naszym formum.
    Jeden z forumowiczów sprzedaje też swoje kolumny TL na 10" STX.

Skomentuj

No właśnie stoją i się marnują.

Skomentuj

Dajcie jakiegoś linka, bo nie mogę znaleźć tych TL.

Skomentuj

https://www.olx.pl/i2/oferta/kolumny...ml#:7f307b6043

Skomentuj

Jest opcja negocjacji ceny

Skomentuj

Kolumny na pewno są godne uwagi i chętnie bym ich posłuchał. Obecnie nastawiłem się żeby zrobić je samemu i mieć z tego frajdę. Wiem, że to będzie mnóstwo włożonej pracy i czasu ale chyba o to właśnie chodzi. Założyłem temat, żeby ktoś mi doradził, że moje założenie może się np udać lub nie. Może ktoś mnie ukierunkuje w inną stronę i projekt się zmieni o 180 stopni.
              Zastanawiałem się też na dobrymi 2 way lub 2,5way ale przy zastosowaniu dużych wooferów trzeba chyba iść w 3 drogi z b-r. Woofery STX chciałem zastosować ze względu na obcięcie kosztów całości. Tak sobie to wszystko wymyśliłem, a czy dobrze czy źle to jest do Waszej oceny i będę się podporządkowywał.

Skomentuj

Ten amplituner co kupiłeś może być "wąskim gardłem" całości :) . Moim zdaniem żeby to zagrało pełnią swoich możliwości i tak będziesz musiał wzmacniacz zrobić/kupić :) .
                Last edited by Oskar29; 05.02.2018, 21:43.

Skomentuj

Twoje założenie jest ok. Najwiekszą trudnością będzie zrobienie zwrotnicy do tego. 3 way nie tak prosto jest wykonać.
                  Przeglądałeś projekty na forum? Jest kilka zestawów 3way z 8" woferem.
                  Nie widzę sensu z budowaniu kolumn z dwoma 8". Ciężko to będzie napędzić a tym bardziej że wyjdą to kolumny zapewne 4ohm. Nie każdy wzmacniacz domowy czy amplituner to ogarnie.

Skomentuj

Janusz81, napewno lepiej niz LuszTi samemu 3 droznej zwrotki niezrobisz - jak sie komus wydaje ze zaprojektowanie poprawnie glosnikow to jest frajda, to niech sprobuje. Jednak uwazam ze rozsadnie by bylo gdybys albo posluchal ta TLke, albo zbudowal cos z sprawdzonych projektow, chyba ze chcesz wzbogacic slownik w pewne niecenzuralne wyrazenia - wiem po sobie. Nawet naprawde dobry 2 way nie jest latwy, a tym bardziej jesli niskotonowy jest wiekszy od 16ki.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                      Janusz81, napewno lepiej niz LuszTi samemu 3 droznej zwrotki niezrobisz - jak sie komus wydaje ze zaprojektowanie poprawnie glosnikow to jest frajda, to niech sprobuje. Jednak uwazam ze rozsadnie by bylo gdybys albo posluchal ta TLke, albo zbudowal cos z sprawdzonych projektow, chyba ze chcesz wzbogacic slownik w pewne niecenzuralne wyrazenia - wiem po sobie. Nawet naprawde dobry 2 way nie jest latwy, a tym bardziej jesli niskotonowy jest wiekszy od 16ki.

Sent from my XT1032 using Tapatalk
                      Jeśli dopiero zaczynasz swoją historię z DIY i elektro akustyka to zanim nauczysz się podstaw aby ogarnąć programy pomocne do tworzenia kolumn/pomiarów/zwrotnic minie ładny szmat czasu do tego dolicz umiejętność czytania schematów ,lutowania a i stolarski skil też by się przydał reasumując jak jesteś Eugeniusz geniusz i masz wolny czas to ogarniesz to w pół roku , jak masz rodzinę i dzieci to zejdzie Ci kilka lat jak chcesz zacząć to najpierw zacznij czytać to forum i przy okazji zrób sobie pomiarowe i zacznij się uczyć , to będzie dobry start w dobrym kierunku.

Skomentuj

Najgorsze pomiary, bo nigdy tego nie robiłem. Kiedyś tam liczyłem coś z kalkulatorów i na słuch było strojone. Pojęcie jakieś mam ale wiadomo, że nie wszystko ogarnięte. Jeśli chodzi o lutowanie i znajomość elektroniki to mam to obcykane. Zdolności manualne też są ale chyba macie rację z tym projektowaniem od zera, bo chyba potrwałoby to u mnie z pół roku jak nie więcej. Czyli znowu wracam do początku i będę szukał gotowego dobrego projektu 3-way do skopiowania.

Skomentuj

Najrozsądniej :) .

Skomentuj

Jak masz fundusz to kupuj te TL'ki i kłopot z głowy a w między czasie będziesz miał okazję uczyć się i przy tym słuchać muzyki na dobrym sprzęcie bez żadnej spiny że musisz coś szybko wystrugać dla siebie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS. Myślę że kolega Piotrek zszedł by do okrągłej ceny a ty byś się zmieścił w budżecie

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                              Jak masz fundusz to kupuj te TL'ki i kłopot z głowy ....
                              Na chwilę obecną nie mam tyle kasy, żeby na raz wydać. Na razie teoretyzuję, bo może uda mi się coś ogarnąć z Waszą pomocą. Oglądam już chyba ze 4 godziny różne projekty i nic konkretnego nie znalazłem jeszcze ale cały czas myślę hehe.
                              Zastanawiałem się jeszcze czy mógłbym skopiować jakiś gotowy projekt 3 way i zaaplikowany tam woofer zmienić na inny. Oczywiście dochodzi zmiana wartości elementów w sekcji niskotonowej ale wtedy nie ruszałbym sekcji średniego i wysokiego. Wiadomo, że przeliczenie objętości obudowy jeszcze dochodzi ale z tym to bym się raczej uporał. Jest sens kombinować w tą stronę? Czy to zły pomysł?
                              Zainteresował mnie zestaw podłogówek z tematu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...el-S-(STX-AWX)

Skomentuj

Nie ma sensu zmieniać woofera.
                                Zmiana czegoś w projekcie całkowicie zmienia działanie tego zestawu.

Skomentuj

Witam jak chcesz budować na raty to ok, głośniki i elementy zwrotki do tego projektu który rozważasz to około 1500Pln.

Skomentuj

No właśnie trochę na raty niestety. Max 400 stówy na miesiąc do wydania. Najpierw muszę wybrać projekt, a później systematycznie dokupywać potrzebne głośniki. Taki oto plan :biggrin: Tylko jeszcze nie wiem czy jeden czy dwa basy na kolumnę ale to wyjdzie z czasem.
                                    Last edited by Janusz81; 06.02.2018, 20:56.

Skomentuj

Spoko tylko musisz konkretnie wybrać jakiś projekt z dostępnych na forum lub gdzie tam sobie znajdziesz żeby nie utopić kasy piszesz cyt:
                                      Zamieszczone przez Janusz81 Zobacz posta
                                      Tylko jeszcze nie wiem czy jeden czy dwa basy na kolumnę ale to wyjdzie z czasem.
                                      tylko żeby nie wyszła z tego "kupa" jak coś robić to konkretnie

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                                        tylko żeby nie wyszła z tego "kupa" jak coś robić to konkretnie
                                        Ma być konkretnie, a nie byle jak.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X