Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumn podłogowych do salonu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żeby było konkretnie to po pierwsze wybierz projekt, w którym masz wszystkie wymiary, wytłumienie, położenie głośników na froncie, wszystkie ewentualne frezy/zaokrąglenia itd. Po drugie wszystkie elementy w zwrotnicy powinny być dokładnie opisane łącznie z rezystancja cewek! Po trzecie nic nie zmieniaj bo patrząc na Twój poziom wiedzy nic dobrego z tego nie wyjdzie. Skopiuj projekt, a jak będziesz miał dalsze aspiracje to możesz nauczyć się pomiarów i zmodyfikować coś wg swoich upodobań. Jednak nie licz na dobre efekty, możesz liczyć jedynie na to, że się czegoś nauczysz. Skopiować gotowy projekt tak, żeby grał jak autor zakladal nie jest wcale rzeczą oczywistą, a co dopiero po ingerencjach początkującego. Po wybraniu projektu najpierw skompletuj glosniki, żeby się nie okazało, że później jednego nie dostaniesz.
    Last edited by Adam_85; 07.02.2018, 09:52.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985

Skomentuj

Adzik94 już myślałem nad tym projektem ale się jeszcze zastanawiam. Boję się, że taki głośnik nie da dużo basu na te 35m2. Szukam i myślę...... :razz:

Skomentuj

Basy nie będzie za mało.
          Powiem tak. Lepiej dobrze napdzić jeden woofer niż byle jak dwa.
          Masz za słaby amplituner na dwa 8" woofery.

Skomentuj

A powiedz mi Adzik94 czemu sądzisz że za słaby amplituner? Podobno w 4 Ohm daje sobie dobrze radę. Pomijając to co piszesz to najczęściej będzie słuchana muzyka na średnim poziomie głośności, a czasami jak dzieciaki i kobitka się ulotnią to chciałbym dowalić do piecyka.
            Zbieram info i wszystko notuję :)
            Last edited by Janusz81; 07.02.2018, 18:38.

Skomentuj

Wybacz ale ten amplituner może ma podana moc tylko w jakiej normie?
              Nie wygląda na wydolnego prądowo ale mogę się mylić. Nie slyszałem tego egzemplarza.
              Jeśli uważasz że jest ok do napędzenia dwóch 8" wooferów to ok.
              Ja sprawdziłem i wiem że lepiej jest dobrze/porządnie zasilić jeden głośnik który zrobi swoje i pokaże co potrafi niż zasilić dwa które nie będą wiedziały co zrobić bo nie będą miały z czego.
              Wszystko jest ok słuchasz spokojnie. Sam napisałeś że czasem chcesz dać do pieca. Uważam że możesz się wtedy rozczarować.
              Tym bardziej że nie ma zbyt wielu projektów na 2x8".

Skomentuj

Były jakieś tam testy mniej lub bardziej wiarygodne ale nie ważne co piszą. Można sobie je poczytać. Wiadomo o co chodzi w dzisiejszych czasach. Na razie nie skłaniam się do dwóch wooferów na kolumnę ale takie było moje założenie ale można je zmienić np na 1x 10" lub 1x12". Nie chciałbym używać dodatkowego subwoofera bo taki mam wymysł (dodatkowe koszta). Jeśli Wy znawcy tematu mówicie że subwoofer ma być to Ok i wtedy pójde w zestaw 2-way + subwoofer. Myślałem, że to co wymyśliłem da rade ale jeśli nie to szukam kompromisu.
                P.S.
                Ostatnio słuchałem kolumn Klipsch RP280F oraz Indiana Line 561. Te pierwsze były jak dla mnie za ostre i nie bawiły nie , a wręcz denerwowały. Te drugie nawet fajnie grały ale ich cena mnie powaliła lekko. nie mówiąc nic o Focal Aria 926 które stały ale ich nie słuchałem choć wyglądały bajecznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  Wybacz ale ten amplituner może ma podana moc tylko w jakiej normie?
                  Nie wygląda na wydolnego prądowo ale mogę się mylić. Nie slyszałem tego egzemplarza.
                  Jeśli uważasz że jest ok do napędzenia dwóch 8" wooferów to ok.
                  Ja sprawdziłem i wiem że lepiej jest dobrze/porządnie zasilić jeden głośnik który zrobi swoje i pokaże co potrafi niż zasilić dwa które nie będą wiedziały co zrobić bo nie będą miały z czego.
                  Wszystko jest ok słuchasz spokojnie. Sam napisałeś że czasem chcesz dać do pieca. Uważam że możesz się wtedy rozczarować.
                  Tym bardziej że nie ma zbyt wielu projektów na 2x8".
                  Wystarczy spojrzeć na nalepkę na tylnej części obudowy tej Yamashki ( 250 W ) taki ma ona pobór prądu a sam producent pisze " 100 W na kanał przy 8 Ω i THD wynoszącym 0,019% " przy 4 Ω niby 160 na kanał ale raczej przy obciążeniu tylko jednego z nich , realnie liczył bym na 2X115 wat przy 4 Ω i to przy dobrych wiatrach

Skomentuj

Wszelkie sugestie mile widziane. Nie chwalę sprzętu swojego, bo mam to co mam :)
                    Last edited by Janusz81; 07.02.2018, 20:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Janusz81 Zobacz posta
                      Wszelkie sugestie mile widziane. Nie chwalę sprzętu swojego, bo mam to co mam :)
                      Nie twierdze że jest zły nigdy go nie słyszałem wiec się nie wypowiem na jego temat sugeruje tylko abyś umiejętnie dobrał moc kolumn pod moc swojej Yamahy:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak dla ułatwienia :)

Skomentuj

Właśnie o to mi chodzi z tymi podpowiedziami, bo to mi bardziej rozjaśni temat :thumbsup:

Skomentuj

No to podpowiem więcej . Z tą yamahą one będą tylko plumkać. Żeby pokazały pełnie możliwości to będziesz musiał kupić/zrobić wzmacniacz inny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                            No to podpowiem więcej . Z tą yamahą one będą tylko plumkać. Żeby pokazały pełnie możliwości to będziesz musiał kupić/zrobić wzmacniacz inny.
                            I tu zaczyna się całe DIY.
                            Jak raz zaczniesz to zawsze będzie czegoś mało, coś będzie słabym ogniwem zestawu. Będziesz dążył do coraz lepszego.

Skomentuj

Dokładnie ale...zawsze można zrobić/kupić jakiś wzmacniacz z wyższej półki...dajmy na to i-ampa albo coś w ten deseń a potem tylko kolumny robić/kupować kolejne i słuchać :) . Prościej i szybciej .

Akurat dobry wzmacniacz DIY jest tańszy niż kolumny DIY z wysokiej półki :) .
                              Last edited by Oskar29; 07.02.2018, 21:46.

Skomentuj

Nie wiem czy widziałeś https://diyaudio.pl/showthread.php/2...FX-400-TL-quot
                                Powstało coś takiego na głośnikach STX. Niestety autor nie udostępnił projektu;/

Skomentuj

Janusz81, gdybys zbudowalbys cos jak iAmp, tak z 600-800W z trafa to juz wystarczy. Na raty, nawet zestaw 4ro kanalowy - wtedy masz mozliwosci zasilania srednio-wyskich i niskich z oddzielnych modulow - sam bardzo lubie takie rozwiazanie, szczegulnie gdy impedancja spada w okolice 3-4ohmy, lub nizej i glosniki kreca mocno faza. Ludzie na forum czasem sprzedaja plytki i czesci bo nie maja czasu by je dokonczyc lub innych powodow - bedzie zjadac ta Yamache i inne tanie Japonskie 'puszkofony' na sniadanie, obiad i kolacje. Co do glosnikow, mozna tez by zrobic jakis system modularny, napoczatek wysoki z nisko-srednim monitor ktory z czasem by stal na module niskotonowym - Troels i wielu innych tak robi, moze byloby to dobre rozwiazanie dla ciebie - dobrej klasy dwudrozny i pozniej pozadny niski i mamy pozadny 3way - z czasem apetyt na lepszy zdwiek z reguly rosnie.
                                  Last edited by Pawel L; 07.02.2018, 23:27.

Skomentuj

No tak tylko że ten dolny głośnik to musiałby odtwarzacz najniższe częstotliwości i to byłby głośnik tak naprawdę subbasowy. Bo się pasma będą nakładać jakby zrobić 2 drogi normalnie filtrowane. Musiałbyś odciąć albo ten woofer, w zależności jaka to będzie góra, albo odciąć górę i dół. Zwrotnica do tak niskiego cięcia będzie kosztować fortunę (chyba że robimy na elektrolitach). Problem by znikł gdyby chodziło o kolumny aktywne. Wtedy można zastosować jakieś filtry aktywne i po temacie.
                                    Last edited by Oskar29; 08.02.2018, 10:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                      I tu zaczyna się całe DIY. Jak raz zaczniesz to zawsze będzie czegoś mało, coś będzie słabym ogniwem zestawu. Będziesz dążył do coraz lepszego.
                                      To mnie pocieszyłeś ale człowiek już taki jest, że dąży do ideału.

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                                      Janusz81, gdybys zbudowalbys cos jak iAmp, tak z 600-800W z trafa to juz wystarczy.......
                                      Pomysł fajny ale wszystko w swoim czasie. Jakieś 15 lat używałem i powiem, że do dziś dobrze gra. Teraz przesiadłem się na Yamahe. Za jakiś czas pewnie rozbuduje coś z DIY i wtedy będę się martwił.

Dzięki chłopaki. Jeszcze się odezwę :)

Skomentuj

Oskar, na poczatek powiedzmy zrobimy Zapha SR71, czy Prime, czy cos innego a pozniej przerobimy go na 3way, ale nie uzywajac suba tylko modulu niskotonowego.
                                        http://www.justdiyit.com/prima/
                                        Jeff Bagby zrobil cos jak pisalem:"The Kairos and Continuum Three-Ways" z SB29NRX-75. Ja sam raczej nie przepadam z subwoof, bo jakos dla mnie to dziwnie gra i trzeba kombinowac z filtrami tlumieniem portu by ladnie zestrojic sub z 2 way.
                                        http://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&...g-nPKK_LRpg-fa

Jak sie ma 4ro kanalowy wzm to mozna wyrownac czulosc miedzy modulami, bez "babrania" sie w rezystory na srednio-nisko i komplikowania zwrotki. Nawet, powiedzmy Janusz zatrzyma sobie ta Yamahe, dolozy buffer za potencjometrem wzm, dolozy dwa cinche i spoko mozna dolozyc drugi wzm i troche poszalec. Nawet zrobic aktywna wersje tego co zrobil Jeff przerabiajac bebechy Yamahy. Chce zrobic swoj AVR tak by dodatkowo sygnal z przednich kanalow przeslac do tylnych bo i tak nie uzywam go do kina - jakis micro przekaznik i 'psztyczek'. Narazie cuduje z Frequency Allocator, od Jana Luszczyka z Stanow, jako DSP crossover - wszystko jest fajnie oprocz duzego szumu ktory wprowadza karta graficzna i routingem wejsc i wyjsc z karty dzwiekowej - moze sie przestawie calkowicie na DSP, taniej niz duze powietrzne cewki czy olejowe kondy. Napisze co i jak, gdy opanuje problemy.
                                        Jedna wazna rzecz - przesterowanie DACow, DSPs powoduje straszne znieksztalcenia i moze dlatego przypadkowo padl mi wysoki Focala.
                                        Byle sie nie poddawac.
                                        Last edited by Pawel L; 15.02.2018, 17:58.

Skomentuj

A co powiecie o tym głośniku SB29NRX75-6 ? Da się z niego wydusić mięsisty bas? Gdzieś na innym forum ktoś napisał, ze to straszny muł.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X