Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jedno i to samo. Jak zwał tak zwał :P .

Skomentuj

Podsumowując:
      1. Kondensatory PET - dobre czy złe?
      2. Nie mogę zbyt znaleźć kondensatora elektrolitycznego niespolaryzowanego 47uF - gdzie i jak szukać, mają jakieś specjalne nazwy? "ELE NP" w Polinku właśnie oznacza niespolaryzowany?
      3. Skąd się biorą różnice w zwrotnicy ravena w niskotonowym przy zmianie wysokotonowca? Przecież niskotonowy jest ten sam...
      Last edited by Rambo; 27.02.2018, 22:52.

Skomentuj

Kondensatory pet nie wiem.
        Ele np w polinku. To np z tego co pamiętam to non polarized.
        Zgaduje że zgranie fazowe i inne punkty podziału.

Skomentuj

Tak zacząłem liczyć koszt całości, jednak jak coś to zostałbym przy PCX, szczególnie że koszt zwrotnicy mocno mnie zaskoczył, myślałem że będzie tańsza a tu ponad 300zł za samą zwrotnicę... Głośniki 450zł, plus obudowa, wyjdzie ponad 1000zł za same kolumny, a do tego jeszcze wzmacniacz i wyjdzie cena 2 krotnie wyższa niż początkowo zakładałem... Niby może i warto, z tym że to pierwszy taki projekt, coś po drodze zepsuję, a szkoda by było utopić taki hajs w coś co może nie działać tak jak mi się wydaje że powinno. Może jednak zacząć od czegoś łatwiejszego, np te 2-drożne, (chyba) łatwiejsze w budowie i tańsze:
          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

Skomentuj

Latwiejsze i tańsze czy łatwiejsze bo tańsze?
            Buduje się tak samo tylko gabaryt większy.
            Wcale taniej nie wyjdzie taki zestaw 2+1.

Skomentuj

Mniej elementów, mniejszy gabaryt to i łatwiej to będzie wyciąć i poskładać do kupy, no i jak coś nie wyjdzie to mniejsza strata. Choć fakt, zestaw 2+1 taniej nie wyjdzie, może jednak warto by zacząć od samych monitorków, to +1 można dodać później. Na tą 3 drożną mam wielką ochotę, ale trochę boję się porywać na tak drogi projekt na pierwszy raz. A jak wyjdzie mniejszy projekt, to prędzej czy później i tak bym zrobił ten projekt od ravena.

Skomentuj

Już było pisane że +1 nie będzie tak łatwo zgrać fazowo i dobrze ustawić.
                Co ma nie wyjść? Co Cię przeraża?

Skomentuj

Poza tym co ma nie wyjść? Jeśli będziesz kopiował gotowy projekt i zrobisz go zgodnie z dokumentacją to musi wyjść nie widzę innej opcji .
                  Lepiej zrobić coś raz a porządnie niż później czuć niedosyt

Skomentuj

Co może nie wyjść? To tak jakbyś się bał że nie złożysz klocków lego pomimo instrukcji...

Skomentuj

Każdy pierwszak tak myśli, jak głośniki kupione to już nie ma kosztów no może płyty a tu nic mylnego. Jeśli za rok będziesz chciał sprzedać ( o ile ładnie wyją ) to może zwróci się koszt głośników. Wiec więcej samozaparcia i do dzieła, trzymam kciuki.

Skomentuj

No oki, dzięki za wsparcie, będę w takim razie zbierał się za ten trójdrożny ravena. Jako że troszku drożej będzie to niestety projekt się lekko opóźni, ale ostatecznie ten będzie faktycznie najlepszym rozwiązaniem. Przebieg składania wszystkiego w całość myślę że tu jakoś wrzucę. A wam wszystkim dziękuję za pomoc i rady.

Skomentuj

Jak zaczniesz cokolwiek strugać to wrzucaj zdjęcia do działu https://diyaudio.pl/showthread.php/3...zywo-)/page509
                          Jak tylko będziesz potrzebował pomocy to pisz tam śmiało :)

Skomentuj

Uni=jeden polarny to polarny. Czyli ma jeden kierunek. A ma być dwukierunkowy, czyli bipolarny.

Skomentuj

Hmm, to w takim razie czym się różnią kondensatory z polinka oznaczone jako ELE NP od ELE BP? NP to chyba niespolaryzowany, a BP więc bipolarny - czyli co? Czym się one różnią?

Skomentuj

NP i BP to to samo.

Skomentuj

Czaruję...
                                X