Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki midwoofer 6-7 cali do TL 2 way ~ 250 zł + dobór kopułki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki midwoofer 6-7 cali do TL 2 way ~ 250 zł + dobór kopułki

Siemanko ludziska :)
    Potrzebował bym pomocy w doborze midwoofera o rozmiarze ~ 18 cm do projektu podłogowego 2 way TL za około 200 - 300 zł max za sztukę + dobrać kopułkę do około 200zł, grało by to w około 18m2 od muzyki instrumentalnej po elektroniczną oraz rap raczej omijając rock oraz metal z naciskiem na dynamikę oraz szczegółową średnicę kopułka raczej mało krzykliwa bardziej zrównoważona .
    Myślałem nad SB17NRXC35-8 Lub SB17NAC35-8 ewentualnie dopłacić do SB17CAC35-8 3 różne materiały membran więc i 3 różne charaktery , co możecie powiedzieć o tych głośnikach ? no i jakie wysokie by się z każdym z nich zgrały ?
    Chyba że macie jakieś inne pomysły?

Proponuję zamienić proporcję cenowe, lepiej droższy TW, a tańszy midwoofer niż na odwrót. SB teraz są dość popularne.

Skomentuj

Cos z SBa? Hmmmmm, nic :P

Skomentuj

Wiem że są popularne ale nie mam pojęcia jak graja fajnie by było gdyby ktoś kto posiada któryś z nich powiedział co nieco na ich temat gdybym się zamknął w 500zł za przetworniki na kolumnę było by super .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Cos z SBa? Hmmmmm, nic :P
        Nic z tych midwooferków?Na Satori i Accutony mnie nie stać w symulacji każdy z nich w TL prezentuje się fajnie i jest do ogarnięcia, wiem że twoje ucho jest bardziej wyrafinowane od mojego ale serio żaden z nich ?
        Co byś polecił w tym przedziale cenowym ?

Skomentuj

To nie kwestia ucha, tylko brzmienia basu z midbasow Sba. On jest taki troche gumiasty. Srednica z NAC jest super, ale jakos ich nie widze w monitorze TL, chociaz przyznaje, ze nie probowalem.

Skomentuj

Była by to konstrukcja podłogowa 2 way , wole większe obudowy bo jest mniej kombinowania z tunelem a i charakter jednego załamania mi bardziej pasuje niż pozaginany kanał Jeśli Alumioniowe mają świetną średnice to już mnie cieszy a gumowy bas może i nawet zniosę o ile nie będzie mułem bagiennym to przeżuję tą drobną niedogodność , to będą kolumny na około rok grania u mnie w domku więc zawsze można zbudować później coś lepszego z większymi aspiracjami :)

PS jaką byś polecił kopołkę do SB17NAC35-8?

Skomentuj

To nie kwestia ucha, tylko brzmienia basu z midbasow Sba. On jest taki troche gumiasty. Srednica z NAC jest super, ale jakos ich nie widze w monitorze TL, chociaz przyznaje, ze nie probowalem.
              Mam takie same spostrzezenia, bas z aluminiowych malych SB (bo tylko takie mialem) jest miekki i bardzo monotonny.

W razie czego sa jeszcze seasy i daytoniki
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Szkoda że są"monotonne" może ceramik sprawdził by się lepiej na basie?
                Myślełem tez nad DAYTON AUDIO RS180P-8 7' ale ma troszkę za wysoki FS pod TL i na symulacji nie wyglądał tak dobrze i łatwo jak SB ,az seasów masz coś na myśli ?

Skomentuj

Moze cos ze skana Discovery, mozna sie pokusic nawet o oversize z 22 na midbasie i tweeterem w WG z niskim podzialem.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                  PS jaką byś polecił kopołkę do SB17NAC35-8?
                  Nie mialem okazji sprawdzic innych kopulek niz rdc29, wiec nie wiem. Moim zdaniem ten midwoofer zasluguje na duzo lepszy tweeter, choc nawet z tym da sie skleic sensowny dzwiek.

Skomentuj

Nie wiem jak w TL ale w BR fajny jest ER18RNX. W ogóle głośnik seas prestige to spoko twory.

Skomentuj

Moze cos ze skana Discovery, mozna sie pokusic nawet o oversize z 22 na midbasie i tweeterem w WG z niskim podzialem.
                      Można by pomyśleć o takim rozwiązaniu na pewno na ilość niskich tonów nie można by narzekać ,masz jakieś ciekawe propozycję wraz z połączeniem kopułki w rozsądnej cenie ?

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                      Nie wiem jak w TL ale w BR fajny jest ER18RNX. W ogóle głośnik seas prestige to spoko twory.
                      Seas to bardzo fajna propozycja ale dokładając do tego koszt odpowiedniego jakościowo wysokotonowca wyjdzie zapewne poza budżet :(

Skomentuj

Ostatnio mialem podobne dylematy. Midwoofer juz mialem i szukalem kompana do niskiego podzialu. Finalnie bedzie 3way, ale w kregu zainteresowan byl Wavecor TW030WA11, maja teraz bardzo dobra cene https://audiotransducers.com/pl/pona...tw030wa11.html

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                          Można by pomyśleć o takim rozwiązaniu na pewno na ilość niskich tonów nie można by narzekać ,masz jakieś ciekawe propozycję wraz z połączeniem kopułki w rozsądnej cenie ?
                          Midbas moze byc 22W/4534G00, a do tego np 83300 w waveguide.

Skomentuj

Tak na szybko to Zapha SR71 mozna by wkrojic w TL albo raczej cos jak Mark K ER18 z Seas DXT Waveguide z kontrolowana kierunkowoscia. Pogromca fajnie mysli: Scan 22W + 83300 - jak Vance Dickason chwali te przetworniki to byle s..t z tej pary wyjsc nie powinno. Tak appropo czemu te SB 17ki wlasnie tak dziwacznie graja, zaduzo miedzi wsadzili w szczelinie, zly uklad nabiegunnikow, zawieszenie czy ki cholera - na Meniscus polecaja nie powlekane 17NRX 'U' zamiast zwyklych. W Kanadzie gosc mi polecil Rival Acoustics midbassy - cos w cenie SB plus troche, z wygladu kosz i uklad magnetyczny jak w Wavecorach. Maja niezly assortyment w tej firmie z 6,5" (papier z carbon a'la Usher, powlekany Fiberglass lub Carbon fiber, itp) i jakosciowo wygladaja naprawde calkiem dobrze. Jak mi brat odda kase to sprobuje cos Rival'a.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Dzięki za wszystkie sugestie ale chyba zostane przy klasycznym 2 way z 18 cm wooferem

Midbas moze byc 22W/4534G00, a do tego np 83300 w waveguide.
                              Pomysł fajny ale chyba zostane przy tańszych głośnikach
                              Może ma ktoś informacje jak grają tańsze SB17NRXC35-8 lub SB17MFC35-8 ? to nie alu ani ceramic ale może są mniej zamulone na basie ? no chyba że wszystkie SB do 300 zł maja ten defekt to podziękuje i poszukam czegoś z innym brandem

Skomentuj

Z tego co wiem to one też tak mulą. Gdzieś się pytałem w którymś temacie o to i chyba taka była odpowiedź.

Może rs180?

Skomentuj

A może najdroższego węglowego STX-a 18cm ?
                                  Albo moze Seasa L16 (ponoć nieźle bije basem)

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                    A może najdroższego węglowego STX-a 18cm ?
                                    Albo moze Seasa L16 (ponoć nieźle bije basem)
                                    Myślałem nad nowym awx'em V2 ale już jest projekt na wcześniejszej wersji i niechcial bym być posądzany o kopiowanie ,niby inny głośnik ale projekt mógł by wyjść podobnie , myślałem nad Daytonem RS 225 ale musiał bym uzbierać więcej kasy na 3 way ale z drugiej strony głośnik bardzo interesujący bo do TL by się nadal idealnie i można by coś fajnego uklepac a sam projekt mógł by pograć dłużej niż rok

W sumie w Parts Express maja na niego fajne ceny

Skomentuj

Do tego rs52 + rs28 i
                                      moze wyjsc bardzo ciekawe granie

Byl kiedys projekt monitorow w takim ukladzie tylko na rs270

Skomentuj

tutaj jest
                                        http://www.humblehomemadehifi.com/do...lack%20Box.pdf

Skomentuj

Czaruję...
                                        X