Do tego rs52 + rs28 i
moze wyjsc bardzo ciekawe granie
Byl kiedys projekt monitorow w takim ukladzie tylko na rs270
Co do RS 52 to raczej nie ma szans na zgranie z wooferem z racji niskiego cięcia w TL raczej myślał bym nad jakimś midwooferkiem daytona na srednice lub jakiś alu z SB też by byla super opcja skoro tak są zachwalane za swe średnie tony trzeba to głębiej przeanalizować .
Mozesz sprobowac NAC 17 ale wersje 4 ohm, ktora zadowoli sie mniejsza obudowa niz 8 ohm. Moze to wplynie pozytywnie na brzmienie basu.
No i ma też wyższą efektywność (90db) niż wersja 8 ohm (86.5db) po wstępnych sumulacjach wychodzi że zadowoli się tunelem o długości +- 150 cm i pojemności +-20L stojone około 35- 40HZ czyli całkiem zgrabna nie wysoka podłogówka .
Co do kopułki to myślałem nad SB26ADC-C000-4 lub SB29RDC-C000-4 co o tym myślicie?
Kokoelloko, jak dalej budujesz tego TLa, zapomnij o 17NRX-4 starej wersji - mam 6dB loche na 1,4kHz. 17NRX2C nowy tego problemu niema. Byly na wysprzedarzy dlatego wzialem na probe, teraz tylko na NAC bym sie skusil.
Kokoelloko, jak dalej budujesz tego TLa, zapomnij o 17NRX-4 starej wersji - mam 6dB loche na 1,4kHz. 17NRX2C nowy tego problemu niema. Byly na wysprzedarzy dlatego wzialem na probe, teraz tylko na NAC bym sie skusil.
Nie w TL - zaniskie Qts na TL'ke. Ogolnie to nie jest zly glosnik. Problem jest ze trafiaja sie egzemplarze z duzym rozrzutem parameterow, nie tylko T/S, ale pasmo przenoszenia ktore moze sie bardzo roznic bo membrana jest z papieru. Byc moze jest to powod dla ktorego Pogromca tez zabardzo za nimi nie przepada. Jeden z mojich 17NRXC35-4 jest o 1-1.5dB ponizej normy, duzo wyzsze Fs, Qes, Re, no i ta loche pomiedzy 1,2-1,6k. Dobra sztuka, po dwoch miesiacach grania ma T/S bardzo podobne do fabrycznych (mierzyl podobnie do Hifi Compass prosto z pudelka) i jezeli wiekszosc jest taka to wszystko bylo by cacy. Wydaje mi sie ze membrany NAC, CAC sa bardziej powtarzalne w produkcji i tolerancje duzo ciasniejsze. Zobacz test Goran'a na Audioexcite.com.
Oprocz tego jeden z mojich 29RDCN tez jakos dziwnie gra - mierzy bardzo podobnie w pasmie z podlaczona zwrotka ale ma duzo wyzszy Fs i jakis rezonans przy 2kHz jak spojrzy sie impedancje. Jaki wysoki wybrac, moze i skusic sie na Satori bo sa bardzo plaskie z nizszymi znieksztalceniami i miejmy nadzieje egzemplarze sa prawie identyczne w brzmieniu.
Skomentuj