Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SBA 3WC by Troels

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Nie również, tylko to pierwszy i najważniejszy element który ma wpływ na równowagę tonalną.
    Wiedziałem, że zwrotnica ma ogromny wpływ a jakakolwiek zmiana w niej jednocześnie zmienia tudzież zaburza cały układ. Nie wiedziałem natomiast, że ma ogromny wpływ na litraż i zależność od tego, ale faktycznie na logikę to biorąc, więcej niskich tonów wynikiem zwiększenia objętości i strojenia znacząco wpłynie na resztę pasm.

Skomentuj

Zamieszczone przez SeenT Zobacz posta
      A nie można było pomyśleć o tym, że człowiek jest świeży w temacie ? a nie robić z niego osła ?
      Jak jestes swiezy, to rob tak jak w projekcie i nie kombinuj. Nikt z Ciebie osla nie chce zrobic :) Mozesz byc pewny, ze dostaniesz odpowiedz na kazde pytanie, oby bylo zadane z sensem i w miare precyzyjne, bo kazdy temat mozna rozlozyc na wiele skladnikow, co niepotrzebnie tworzy zamieszanie.

Skomentuj

Ok, serdeczne dzięki za pomoc :)

Skomentuj

No ja tego SB23 ćwiczyłem w obudowie 42 litry, teraz w 50 litrach, oba przypadki różnią się zwrotnicą...
          Można zrobić całkiem inną konstrukcję obudowy, ale wtedy potrzebny nowy projekt zwrotnicy do kompletu.
          Skoro już masz zrobione obudowy wg projektu Troelsa to nie pozostaje nic innego jak dołożyć do kompletu jego zwrotkę :) .

Skomentuj

Pytam bo jeden z użytkowników (KonradRak) w którymś temacie pisał, że ten głośnik trzeba dać w 50 litrach a tu jest 36 litrów. Jest dość spora różnica. I o to w zasadzie mi chodziło już pomijając ten schodek w konstrukcji frontu, tylko lepiej było od początku się przyczepić niż coś o tym wspomnieć, prawda ?
            Tak jak koledzy radzą rób jak jest w projekcie. Teraz kleję kolejny projekt na SB23 i tym razem ze względu na kształt obudowy dam go w ok. 42L. W projekcie Troelsa jest mała obudowa ze względu, że to niby "mały monitor" :)
            Ciekawe kiedy znudzą nam się te SBA...
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

W związku z tym postanowiłem budować ten projekt, nie mniej jednak konstrukcja ta trochę spędza mi sen z powiek. Chodzi mi o płytę pod SB12 i SB23. Czy nie dałoby rady fizycznie (nie zmieniając zwrotnicy) wymyślić czegoś innego np. waveguide czy równa płyta ale wyfrezowany waveguide ?

Ja bym to zrobił tak. Niestety wymaga to zaokrąglenia krawędzi. Ale wygląda bardzo dobrze.

Skomentuj

Odświeżając temat - czy komuś udało się może poskładać ten zestaw lub słyszał go w akcji?

Skomentuj

Odświeżając temat. To mam również pytanie czy ktoś może się podzielić wrażeniami z brzmienie wykonanej według tego projektu zestawu głośnikowego? Koncepcja jest mega-ciekawa. Klasyczny, wg starej szkoły, duży monitor z zacnym niskotonowcem o normalnych wymiarach membrany. Po 2 tygodniach przeglądania projektów DIY ten u mnie zdecydowanie wygrywa... koszty akceptowalne, podzespoły dostępne, obudowa niezbyt skomplikowana do wykonania w garażowych warunkach, a przede wszystkim kolumna jest trójdrożna, a jednocześnie o zgrabnych wymiarach.

Skomentuj

Czaruję...
                  X