Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośnika do domowego subwoofera o wysokiej mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośnika do domowego subwoofera o wysokiej mocy

Witam forumowiczów,
    chciałbym zbudować subwoofer grający od 23/4hz do +/- 120hz na mniej więcej równej głośności.
    Miałby to być sprzęt do domu, a że zależy mi na dużym zapasie mocy i jak najniższej częstotliwości rezonansowej, to wpadłem na takie głośniki:

http://www.rockonpro.pl/naglosnienie...acor-sph-450tc

https://www.megascena.pl/eminence/em...nik-audio.html

https://www.megascena.pl/eminence/em...nik-audio.html

Myślę, że w wypadku wyboru Eminence Lab 12 wziąłbym 2 takie głośniki, a w wypadku wyboru Monacora wziąłbym jeden głośnik. Zastanawiam się również nad 15 calową wersją Eminence Lab aczkolwiek odstrasza mnie znacznie wyższa częstotliwość rezonansowa niż pozostałych dwóch głośników.

Sprzętu używałbym w 30m2 w dobrze zaadaptowanym pomieszczeniu, celem jego budowy jest odczucie basu na własnym ciele, stąd pomysł na korzystanie z 18nastocalowej konstrukcji w tak małym pomieszczeniu. Konstrukcja przeznaczona będzie do odsluchu glownie bass music (tj. wszelkie odmiany dubstepu oraz bass house - np coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=pMWCsKRFazY).

Proszę o porady.

Jakie masz kolumny do tego? Ja jestem staroświecki i zawsze bede mówił ze do muzyki najlepiej zastosować porządne kolumny z min 8" na basie. W cenia Laba 15" masz 2x SB Wo24. 4x SB23NAC etc... zastanów się. Może stracisz kilka Hz na dole ale IMO lepiej to bedzie brzmieć.

Jak upierasz się na suba to polecam Ci Laba :)

Skomentuj

Przy takim podejściu ja bym poszedł w 2 suby na Scanie http://www.scan-speak.dk/?page_id=16...le_prod_id=224
      Obudowa zamknięta 50 litrów z korekcją Linkwitza, po 1kW mocy na każdy wzmak.
      Nie będą bardzo duże, da się je spokojnie ustawić w dwóch różnych miejscach i będą robić robotę :)
      Ewentualnie jak miejsca jest więcej to 2 x 100 litrów w BR i wtedy można słabszy wzmak dać :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Na pewno nie mam zamiaru rezygnować z suba, bo muzyka jakiej słucham po prostu go wymaga. W niedalekiej przyszłości planuje budowę kolumn, ale najpierw chce zbudować subwoofer.
        Kolumny chciałbym oprzeć o 10 lub 12 calowe woofery grające od 55hz do 400hz, w obudowie zamkniętej lub z membrana bierna, sredniotonowca 5 lub 6 calowego i 1 calowy gwizdek - chciałbym by na jeden kanał przypadało min. 400W w RMSie.

Rozumiem, ze odradzacie zakup tego Monacora? Trochę o nim czytałem i wszędzie jest bardzo chwalony.

Czy ten Scan Speak nie jest jakos znacznie słabszy od Eminence Lab 12? Chciałbym by głośniki siedziały w jednej obudowie BR wystrojonej na 23 lub 24hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez aleksiejovny Zobacz posta
          Na pewno nie mam zamiaru rezygnować z suba, bo muzyka jakiej słucham po prostu go wymaga. W niedalekiej przyszłości planuje budowę kolumn, ale najpierw chce zbudować subwoofer.
          Kolumny chciałbym oprzeć o 10 lub 12 calowe woofery grające od 55hz do 400hz, w obudowie zamkniętej lub z membrana bierna, sredniotonowca 5 lub 6 calowego i 1 calowy gwizdek - chciałbym by na jeden kanał przypadało min. 400W w RMSie.

Rozumiem, ze odradzacie zakup tego Monacora? Trochę o nim czytałem i wszędzie jest bardzo chwalony.

Czy ten Scan Speak nie jest jakos znacznie słabszy od Eminence Lab 12? Chciałbym by głośniki siedziały w jednej obudowie BR wystrojonej na 23 lub 24hz.
          Co do SS vs Lab 12 słuchaj LuSzTiego bo on miał oba.

Ja mimo wszystko szedłbym w porządne 3-way do mielenia :) Ewentualnie może coś ale "estrada" dobre basy + nadstawki?

Skomentuj

LAB12 do napierdalania jest OK, mechanicznie w zasadzie się nie kończy choć i prądu potrzebuje sporo.
            Ale do grania to ja zdecydowania wolę Scana, w nim jest muzyka a nie tylko ciśnienie od dołu.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Ale do grania to ja zdecydowania wolę Scana, w nim jest muzyka a nie tylko ciśnienie od dołu.
              No... tylko ze po tym wpisie:

Nie doradzał bym "dobrych głośników", bo ich po prostu szkoda, tylko takie które "napierdzielają", czyli może być ten LAB12.

Osobiście gdybym słuchał takiej muzyki, szedł bym w 15", nie koniecznie akurat w tego jednego Monacora ale w dwa dobre głośniki Estradowe.
              Moim zdaniem LAB może być za wolny a z dobrych estradowców mamy naprawdę dobry impuls, a zejście i tak będzie, zwłaszcza po korekcji.

Dwie dobre 15-stki w 30m* będą miały taki wygar, że będzie ciężko zbudować do kompletu kolumny frontowe oparte o głośniki domowe.
              LAB-y będą miały zejście, ale w porównaniu z estradowcami kop na klatę będzie słaby.

No chyba że te kolumny frontowe będą specjalnie zaprojektowane pod "kopa", a nie zejście. Ale biorąc pod uwagę post który zacytowałem, to chyba autor tematu nie wie chyba co i jak, bo obudowa zamknięta co zupełnie co innego niż obudowa z membraną bierną.
              Last edited by marian; 05.04.2018, 19:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                No... tylko ze po tym wpisie:

Nie doradzał bym "dobrych głośników", bo ich po prostu szkoda, tylko takie które "napierdzielają", czyli może być ten LAB12.

Osobiście gdybym słuchał takiej muzyki, szedł bym w 15", nie koniecznie akurat w tego jednego Monacora ale w dwa dobre głośniki Estradowe.
                Moim zdaniem LAB może być za wolny a z dobrych estradowców mamy naprawdę dobry impuls, a zejście i tak będzie, zwłaszcza po korekcji.

Dwie dobre 15-stki w 30m* będą miały taki wygar, że będzie ciężko zbudować do kompletu kolumny frontowe oparte o głośniki domowe.
                LAB-y będą miały zejście, ale w porównaniu z estradowcami kop na klatę będzie słaby.

No chyba że te kolumny frontowe będą specjalnie zaprojektowane pod "kopa", a nie zejście. Ale biorąc pod uwagę post który zacytowałem, to chyba autor tematu nie wie chyba co i jak, bo obudowa zamknięta co zupełnie co innego niż obudowa z membraną bierną.
                Wydaje mi się, że zdaję sobie sprawę, że jest spora różnica pomiędzy konstrukcją z membraną bierną a konstrukcją zamkniętą. Kolumn frontowych raczej nie projektowałbym w oparciu o typowe głośniki domowe i też nie zależałoby mi w nich na zejściu, a bardziej na precyzyjnym, szybkim kopniaku midbassu.
                Jakie głośniki w takim razie polecacie? Mi w subie zależałoby głównie na jak najniższym ciągnącym się basie, masywnym kicku i uczuciu gniecionej klatki. Nie do końca na szybkości, bo za to miałyby odpowiadać woofery w kolumnach.
                Co do tej membrany biernej to tak sobie rzuciłem w sumie bez głębszego zastanowienia, bo w sumie to drogi patent, ale to chyba może nie być taki zły pomysł (tak czy nie?). Wydaje mi się jednak, że chyba musiałbym się jeszcze dużo dowiedzieć zanim bym zaczął podejmować jakieś poważniejsze kroki w kierunku budowy czegoś z membrana bierna.
                Last edited by aleksiejovny; 05.04.2018, 21:18.

Skomentuj

A w sumie dopiero zajarzyłem, że faktycznie szybkość subbasu będzie bardzo istotna w tym jak to się wszystko będzie komponować. Dzięk wielkie, bo bardzo mnie to skłoniło do przemyśleń. Ten Monacor chyba faktycznie moglby byc trochę za wolny skoro to jest kinowy sub (czy się myle?). Trochę się pogubiłem teraz i zastanawiam się jakiego tak naprawdę głośnika szukać, bo najniższy bas wybrzmiewałby głównie przez suba, a woofer w kolumnach miałby realnie grac od 90hz w gore.

Skomentuj

Ten Monacor chyba faktycznie moglby byc trochę za wolny skoro to jest kinowy sub (czy się myle?).
                    Ten głośnik wolny nie będzie.

Trochę się pogubiłem teraz i zastanawiam się jakiego tak naprawdę głośnika szukać, bo najniższy bas wybrzmiewałby głównie przez suba, a woofer w kolumnach miałby realnie grac od 90hz w gore.
                    Ogólnie to bez sensu składać system zaczynając od subów.
                    Żeby wiedzieć jakie suby będą najlepsze to trzeba pierw znać konstrukcję kolumn frontowych.

Wydaje mi się, że zdaję sobie sprawę, że jest spora różnica pomiędzy konstrukcją z membraną bierną a konstrukcją zamkniętą.
                    No chyba nie do końca skoro bierzesz ją pod uwagę przy projektowaniu kolumn frontowych.
                    W Twoim przypadku to tylko obudowa zamknięta lub BR.

Skomentuj

Mi w subie zależałoby głównie na jak najniższym ciągnącym się basie, masywnym kicku i uczuciu gniecionej klatki.
                      Powodzenia w szukaniu, a jak już znajdziesz, to koniecznie podziel się tym odkryciem.

Skomentuj

W takim razie chyba powinienem się zacząć rozglądać za przetwornikami do kolumn frontowych.

Dzięki wielkie tym co chcieli pomóc i ciekawym obiecuję podzielenie się tym odkryciem :) .

Skomentuj

Czy pomieszczenie w ktorym sluchasz muzyki jest akustycznie przygotowane by przeniesc takie pasmo bez gor i dolin. Ponizej 150Hz to pomieszczenie bedzie mialo b. duzo do powiedzenia - twoj glosnik moze ciagnac do 20Hz ale moze sie okazac ze bedziesz mial +10dB podbicie przy 35Hz, 60Hz i -10dB dziure przy 25Hz, 45Hz, itd. Oprocz SS, Eminence, AE, jest McCauley, Danley, kilka innych ciekawych firm.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Zdaję sobie sprawę, że będę musiał stoczyć walkę z falami stojącymi pomieszczenia, rezonującymi szafkami, pewnie drzwiami itd, ale myślę, że sobie poradzę. Dzięki za podrzucenie firm :). Szukam obecnie dobrego woofera 10 lub 12 cali pod obudowe zamkniętą o mocy powyżej 250W RMS i jakiegoś średniaka 5 lub 6 cali, jak ktoś chce pomóc to będę bardzo wdzięczny.
                            Last edited by aleksiejovny; 08.04.2018, 22:49.

Skomentuj

http://www.mccauley.com/component_sp...ons.cfm?ID=126

co myślicie o tym głośniku? zastanawiam się czy go nie sprowadzić z USA, ale wydaje mi się, że to dość drogi wariant.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/1...acor-SPH-450TC

Mam zrobiony subwoofer na tym głośniku w obudowie 200l net BR i bas z niego nie jest wolny a zejście siega hadesu :) Miałem w soim życiu kilka różnych subwooferów i z czystym sumieniem polecam ten głóśnik.
                                Ważne abyś miał do niego na prawdę mocny wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Ogólnie to bez sensu składać system zaczynając od subów.
                                  Żeby wiedzieć jakie suby będą najlepsze to trzeba pierw znać konstrukcję kolumn frontowych.

No chyba nie do końca skoro bierzesz ją pod uwagę przy projektowaniu kolumn frontowych.
                                  W Twoim przypadku to tylko obudowa zamknięta lub BR.
                                  Jest dokładnie tak jak kolega napisał.

Z mojego skromnego doświadczenia bo miałem zaledwie 7 różnych subwoofer z różnymi zarówno małymi jak i dużymi kolumnami frontowymi to skrajne przypadki czyli np monitory z b. dużymi subwoofera i odwrotnie duże kolumny frontowe i małe subwoofery nie "grały ze sobą".
                                  Decydując się na duży, w przypadku tego Monacora wielki subwoofer musisz mieć na uwadze, że kolumny frontowe również będą miały odpowiednio duże przetworniki oraz całość będzie grać w dużym pomieszczeniu.
                                  Mój sub w pomieszczeniu 25m2 basem zamęczał domowników w pozostałych pomieszczeniach. W 40m2 jest dużo lepiej.

Ja również zacząłem budowę kolumn od subwoofera jednak w moim przypadku wiedziałem, że pomieszczenie w którym będzie grać ma 40m2 oraz wymarzone kolumny frontowe będą miały 10" lub 12" wooferek 😆

Na koniec dodam, że fizycznie nie możliwe jest osiągnięcie Twojego założenia
                                  "Cytat Zamieszczone przez aleksiejovny Zobacz posta
                                  Mi w subie zależałoby głównie na jak najniższym ciągnącym się basie, masywnym kicku i uczuciu gniecionej klatki"

Z tego Monacora przy dobrze wykonanej obudowie osiągnąć możesz odtwarzać infradźwieki o poprawnej jakości i impulsie, które będą na pewno inaczej brzmieć niż byśmy zastosowali np 12" głośnik (nawet z dużym wychyleniem membramy). Reasumując zawsze będzie jakiś kompromis pomiędzy pożądaniem najniższej częstotliwości a szybkością jej odtworzenia, plus oczywiście odpowiednią kontrolą ze wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszz1975 Zobacz posta
                                    Jest dokładnie tak jak kolega napisał.

Z mojego skromnego doświadczenia bo miałem zaledwie 7 różnych subwoofer z różnymi zarówno małymi jak i dużymi kolumnami frontowymi to skrajne przypadki czyli np monitory z b. dużymi subwoofera i odwrotnie duże kolumny frontowe i małe subwoofery nie "grały ze sobą".
                                    Decydując się na duży, w przypadku tego Monacora wielki subwoofer musisz mieć na uwadze, że kolumny frontowe również będą miały odpowiednio duże przetworniki oraz całość będzie grać w dużym pomieszczeniu.
                                    Mój sub w pomieszczeniu 25m2 basem zamęczał domowników w pozostałych pomieszczeniach. W 40m2 jest dużo lepiej.

Ja również zacząłem budowę kolumn od subwoofera jednak w moim przypadku wiedziałem, że pomieszczenie w którym będzie grać ma 40m2 oraz wymarzone kolumny frontowe będą miały 10" lub 12" wooferek 😆

Na koniec dodam, że fizycznie nie możliwe jest osiągnięcie Twojego założenia
                                    "Cytat Zamieszczone przez aleksiejovny Zobacz posta
                                    Mi w subie zależałoby głównie na jak najniższym ciągnącym się basie, masywnym kicku i uczuciu gniecionej klatki"

Z tego Monacora przy dobrze wykonanej obudowie osiągnąć możesz odtwarzać infradźwieki o poprawnej jakości i impulsie, które będą na pewno inaczej brzmieć niż byśmy zastosowali np 12" głośnik (nawet z dużym wychyleniem membramy). Reasumując zawsze będzie jakiś kompromis pomiędzy pożądaniem najniższej częstotliwości a szybkością jej odtworzenia, plus oczywiście odpowiednią kontrolą ze wzmacniacza.
                                    Bardzo Ci dziękuję :). Zastanawiam się nad wstawieniem tego Monacora do obudowy B-R wystrojonej na 24hz ale nie wiem jak duzy litraż obudowy (w wypadku wyboru tego wariantu, zakupiłbym w niedalekiej przyszłości drugą sztuke tego monacora i zrobił z nich jednego dwumembranowego suba... zastanawiałem się też nad wstawieniem dwóch Eminence Lab 15 do
                                    obudowy zamkniętej 108l czyli maksimum ile producent zaleca, bo w sumie muzyka której słucham potrzebuje dość szybkiej odpowiedzi impulsowej w subach.

Co do kolumn frontowych to już tu pisałem, że zamierzam złożyć je z 12 lub 10 calowych wooferów, 5 lub 6 calowego średniaka i 1" gwizdka i na 100% OBUDOWA ZAMKNIĘTA, bo nienawidze zamulonego wysokiego basu, więc szukam odpowiednich wooferów, bo chyba wcale nie jest ich tak dużo.
                                    Zastanawiam się nad

Ja i tak zamierzam po złożeniu tego dwumembranowego suba i kolumn złożenie jeszcze jednego takiego suba, jednak to już dalsza przyszłość, bo chciałbym uzyskać 94db na 30hz ale to już chyba moja chora psychika basshead'a haha.

Jak ktoś jest ciekawy to na eventy w USA, skupione na tej muzyce przyjeżdżają ciężarówki ze 60-100 paczkami basów o paśmie przenoszenia 25-120hz.
                                    Na scenie bassPOD na Electric Daisy Carnival 2017 było 146 000W w samych subwooferach, a na Lost Lands Festival 2017 chyba jeszcze więcej.

Skomentuj

Moja obudowa ma 200l i jest zestrojona na 20Hz, weź proszę pod uwagę, że dodając drugi głośnik będziesz musiał zafundować kolejne 200l czyli wyjdzie Tobie BARDZO duży mebel.
                                      Z pomocą może przyjść układ push pull (isobaric), będziesz mógł wykonać obudowę 100l przy strojeniu 20Hz ale jest jeden w Twoim przypadku minus - spadek efektywności o 3dB oraz wykonanie takiej obudowy nie każdemu może podejść do gustu...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X