Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Monacor SPH-450TC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na Monacor SPH-450TC

Chciałbym poprosić o pomoc w zaprojektowaniu obudowy do tego głośnika Monacor SPH-450TC.
    Głośnik nabyłem okazyjnie, a ponieważ posiadam już uruchomionego Holtona500 oraz filtr subsoniczny z tej aukcji: http://www.ebay.ie/itm/Subwoofer-12H...item2eb5dce653 postanowiłem zapytać o fachową porade.
    Zależy mi bardzo na odtwarzaniu najniższych rejestrów oczywiście nie tracąc przy tym szybkości.

W takim razie sciagnij sobie program winisd wpisz parametry i zasymuluj w obudowie zamknientej i otwartej i porównaj jakie spadki masz np przy 30hz
    I na ile chcesz wystroic ten subwoofer ile hz ? bo dla mnie nisko to 20hz
    http://www.hifi-forum.de/viewthread-159-6610.html Może ci sie przyda ja jednoznacznie nie powiem na ile ma być zestrojony i jaka ma miec objetość trzeba było by zasymulować a stroic najlepiej pod słuch chodz wydaje mi sie że 35hz to kompromis miedzy niskim basem a jego szybkoscia

Skomentuj

Taki głośnik stroić na 35hz? Bez sensu, przecież to pasmo odtwarzają jeszcze średniej klasy kolumny frontowe. Jak już się kupuje 18sto calowy głośnik (i to w dodatku wybitny subniskotonowiec) to raczej liczy się na zejście do samego hadesu, więc ja bym proponował budę 150-200 litrów strojoną na <25hz

Skomentuj

OK Panowie, pobrałem z sieci aktualną wersję WinISD i zrobiłem wstepną symulację z obudową zamkniętą oraz bass reflex. Próbowałem wpisac wszystkie dostępne parametry głosnika i już na wstępie zaczeły wychodzić mi głupoty (oczywiście jestem laikiem więc może coś robię nie tak). Okazuje się, że mogę wykonać symulacje wpisując tylko Qts, Vas, Qes oraz Fs. Qms jest wpisywane automatycznie i jest zawyżone w stosunku do wartości producenta - jeżeli wpiszę wartość ręcznie, następuje konflikt i nie mogę zapisać głośnika w bazie danych (oczywiście próba wpisania pozostałych parametrów tylko zwiększa liczbę błędów):unsure: . Jako pierwszą wykonałem obudowe zamkniętą o obiętości 150l oraz dodałem dwa filtry EQ: 25Hz przy 16db i 120Hz przy -6db. Wygląda to nawt ładnie przy czym, jak sięto przełoży na samo brzmiene? Podobnie z drugim projektem BR - tu obudowa ma 200l i strojnie jest na 20Hz. Filtr subsoniczny ustawiłem na 18Hz przy 6db oraz odcięcie na 120Hz przy 6db. Charakterystyka wyszła praktycznie liniowa od 20Hz do 90Hz ale czy nie będzie za bardzo zamulać? Kurcze czuję sie jak dziecko co ma nową zabawkę i nie może jej wyciągnąć z kartonika - mam wszystko do budowy suba a nie mogę go zrobic bo nie mam zielonego pojęcia czy to co zrobię spełni moje oczekiwania. :)

Skomentuj

Na mój gust-kup wióru, zapłacisz z 50 złotych, zbuduj na surowo pakę 200 litrów, zestroi na 20hz i posłuchaj czy dynamika Ci odpowiada, przetwornik jest na tyle drogi że jest tego wart. Pamiętaj przy tym że taki głośnik powinien współpracować z dość dużymi kolumnami frontowymi, także cięcie od 120hz nie będzie najlepszym rozwiązaniem, celowałbym dużo niżej. Jeżeli będziesz chciał budować closed to 150 litrów będzie za dużą kubaturą, myślę że połowa z tego będzie zupełnie wystarczająca.

Skomentuj

Filtr suba daje mi możliwość podbicia pomiędzy 12HZ-48HZ oraz odcięcie pomiędzy 28HZ-112HZ + płynna regulacja fazy tak więc zgranie go z frontami nie powinno być problemem. Mam tylko obawy, że jako laik mogę sobie nie poradić z zaprojektowaniem obudowy tak aby to ustojstwo zarówno potrafiło zejść "do hadesu" nie tracąc przy tym kontroli. Bo o ile w kinie to może mieć mniejsze znaczenie to już w stereo to będzie denerwować.

Skomentuj

Apropo stereo i frontów-co to za kolumny? To dość istotne pytanie.
              Co do projektu obudowy to małe piwo-wzór na objętość każdy zna, uwzględniasz grubość płyty, jakieś wzmocnienia, objętość głośnika, bass reflex liczy Winisd. Przy obudowie testowej nie musisz silić się nawet na wyszukane proporcje, chociaż i na tej płaszczyźnie możesz pozwolić sobie na poligon doświadczalny. Przejrzyj dział gotowych konstrukcji, opisy i zdjęcia naświetlą Ci wiele spraw i rozwieją ewentualne wątpliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Co do projektu obudowy to małe piwo-wzór na objętość każdy zna, uwzględniasz grubość płyty, jakieś wzmocnienia, objętość głośnika, bass reflex liczy Winisd.
                tak bo przy tak wielkiej obudowie to ma znaczenie...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Ajj tam, trzeba sobie wpajać dobre nawyki

Skomentuj

Jak już się kupuje 18sto calowy głośnik (i to w dodatku wybitny subniskotonowiec)
                    Tak tak tak,Tylko zauważ ze autor nadmienił że to ma być kompromis miedzy zejsciem a szybkoscia.
                    Ja wpisałem parametry żadnych błedów nie pokazało...Oto wyniki do wyboru do koloru.

Ja bym wybrał clozet bo to kompromis i nie otrzymujemy wielkiej pralki zamiast obudowy a jesli to musi być br to jak dla mnie 135L i 30hz to najlepszy wybór

Skomentuj

(i to w dodatku wybitny subniskotonowiec)
                      Patrząc na symulacje, cięzko nawet to nazwać glosnikiem nadającym się do subwoofera domowego. Moim zdaniem jego miejsce jest na estradzie, tam sobie doskonale poradzi.

Zamieszczone przez tomaszz1975 Zobacz posta
                      dodałem dwa filtry EQ: 25Hz przy 16db i 120Hz przy -6db
                      Najpierw osiągamy maksymalnie pożadany efekt, dopiero potem wprowadzamy poprawki. Gdybyś kupił głośnik jakiego potrzebujesz, obeszlo by się pewnie z 6db podbiciem przy 20hz. 16db podbicia to 35 razy większa moc z wzmacniacza przy 20hz. Przy zejściach basu wzmacniacz będzie płakał jak małe dziecko.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        Gdybyś kupił głośnik jakiego potrzebujesz, obeszlo by się pewnie z 6db podbiciem przy 20hz. 16db podbicia to 35 razy większa moc z wzmacniacza przy 20hz. Przy zejściach basu wzmacniacz będzie płakał jak małe dziecko.
                        Chciałem kupić inny, mogłem jeszcze trochę poczekać i dozbierać do :
                        http://www.parts-express.com/pe/show...number=293-666

lub
                        http://www.ebay.com/itm/Re-Audio-MX1...18561146937990

ale zostałem poinformowany przez kilku różnych sprzedawców, że mój wzmacniacz tego nie będzie w stanie wysterować a ten Monacor będzie idealnym rozwiązaniem. Głośnik już kupiony, mogę spróbować go oddać, bo fizycznie jeszcze nie opuścił magazynu (zamówienie sfinalizowanie ale czeka na realizacje). To co mam robić Panowie? Jakie opcje są?

Skomentuj

Patrząc na symulacje, cięzko nawet to nazwać glosnikiem nadającym się do subwoofera domowego
                          Za przeproszeniem, co Ty pierniczysz? Co takiego dyskredytującego wyciągnąłeś z symulacji. A czekaj już wiem, kiepskie f3? Szkoda tylko że nie wziąłeś na poprawkę skuteczności tego głośnika, co efekt da taki że przy tym samym strojeniu w całym paśmie tak czy siak będzie głośniejszy niż choćby XXLS12 którego tak ubóstwiasz. Można dać mu jeszcze większą budę, nawet i 300 litrów co mu krzywdy nie wyrządzi, przez co max natężenia w paśmie 20-50hz będą masakrować wspomnianego peerlesa (wg. winisd jakieś 10db więcej) ale ciężko stwierdzić jak to się odbije na kulturze brzmienia tak więc polecam zacząć od 200stu litrów.

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                          Tak tak tak,Tylko zauważ ze autor nadmienił że to ma być kompromis miedzy zejsciem a szybkoscia.
                          Stąd propozycja budowy paczki testowej, może będzie mu odpowiadać nisko strojony sub :)

Skomentuj

Za przeproszeniem, co Ty pierniczysz? Co takiego dyskredytującego wyciągnąłeś z symulacji. A czekaj już wiem, kiepskie f3? Szkoda tylko że nie wziąłeś na poprawkę skuteczności tego głośnika, co efekt da taki że przy tym samym strojeniu w całym paśmie tak czy siak będzie głośniejszy niż choćby XXLS12 którego tak ubóstwiasz. Można dać mu jeszcze większą budę, nawet i 300 litrów co mu krzywdy nie wyrządzi, przez co max natężenia w paśmie 20-50hz będą masakrować wspomnianego peerlesa (wg. winisd jakieś 10db więcej) ale ciężko stwierdzić jak to się odbije na kulturze brzmienia tak więc polecam zacząć od 200stu litrów.
                            Nie pominąłem skuteczności. Wiem, ze jest ogromna.

Problem w tym, że to głośnik ESTRADOWY, a nie SUBNISKOTONOWY, więc został zaprojektowany w celu uzyskania jak największego SPL w średnio-wysokim basie, więc pasma subniskotonowe przy jego projektowaniu nie miały większego znaczenia.

Owszem da się go męczyć kilkunastodecybelową korekcją, jednak jakie będą zniekształcenia, jeśli jego budowa pozwala na uzyskanie dużego SPL w zakresie 40-120hz, właśnie KOSZTEM tego, co jest poniżej 40hz?

Wyciągalem najniższe zejścia z wielu głośników, i po tych doświadczeniach uważam, ze głośnik sam powinien wykazywać właściwości subniskotonowe, bo korekcja może sporo poprawić, ale przeznaczenia i budowy głośnika nie zmieni. Równie dobrze mogę wsadzić 50 elips szerkopasmowych od telewizora, napędzić mocnym wzmacniaczem, i próbować nimi zejsć do 20hz. SPL pewnie by na to pozwoliło

A jeśli chodzi o porównanie do XLS, na pewno ten Monacor osiągnie większe SPL w paśmie subniskotonowym, bo ma większy iloraz SD*Xmax*Moc. Jednak gdyby porównać jakosć dźwięku, ilosć znieksztalceń i ogólną barwę dźwięku, nie mam wątpliwości co będzie lepsze.

Skomentuj

Chciałem kupić inny, mogłem jeszcze trochę poczekać i dozbierać do :
                              http://www.parts-express.com/pe/show...number=293-666

lub
                              http://www.ebay.com/itm/Re-Audio-MX1...18561146937990
                              ale zostałem poinformowany przez kilku różnych sprzedawców, że mój wzmacniacz tego nie będzie w stanie wysterować
                              A przepraszam w zawodach spl bedziesz startowac ze musisz z nich ostatnie soki wyciagac? moim zdaniem lepiej bylo wziaść TC audio,tylko głosnik minimum 4ohm!,Z ciekawosci ile par tranzystorów i jakie trafo?

Skomentuj

Problem w tym, że to głośnik ESTRADOWY, a nie SUBNISKOTONOWY, więc został zaprojektowany w celu uzyskania jak największego SPL w średnio-wysokim basie, więc pasma subniskotonowe przy jego projektowaniu nie miały większego znaczenia.
                                Nie robi się głośników estradowych z Fs=20hz bo to jest własnie tracenie efektywności, więc nie wmawiaj nikomu że ten głośnik jest stworzony na estradę.

Owszem da się go męczyć kilkunastodecybelową korekcją, jednak jakie będą zniekształcenia, jeśli jego budowa pozwala na uzyskanie dużego SPL w zakresie 40-120hz, właśnie KOSZTEM tego, co jest poniżej 40hz?
                                Nie trzeba stosować żadnej korekcji!!! Dajesz budę 200 litrów strojoną na 20hz, odcinasz standardowym filtrem 40hz@12db oktawa i masz f3 na poziomie 20hz!! Więc nie imputuj czegoś czego nie ma.

Równie dobrze mogę wsadzić 50 elips szerkopasmowych od telewizora, napędzić mocnym wzmacniaczem, i próbować nimi zejsć do 20hz. SPL pewnie by na to pozwoliło
                                Wykazujesz się teraz ogromną ignorancją i nie wiedzą. Wiesz co różni tą 18stke od tych elips? A no mms=300 gram bl ponad 30 xmax bliski 13mm i fs na poziomie 20hz. Jakby to był głośnik do grania od 40hz tak jak to mylnie sugerujesz to miałby fs=40 , mms połowe mniejszy i skuteczność na poziomie 97db. Nie masz najmniejszego pojęcia o tym jak się konstruuje głośniki estradowe tak więc nie mydl innym oczu. Idealnym przykładem głośnika do grania od 40hz jest ten
                                http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_18PS76_4Ohm-70.html

Jak widać na pierwszy rzut oka, czarno na białym jest to zupełnie inny głośnik. A to że monacor zalicza szybszy spadek efektywności niż np. Xxls wynika z tego że nie pożałowano mu indukcji w szczelinie, bo chyba nie liczyłeś na to że jest głośnik 18sto calowy co osiągnie 93db przy 20hz z normalnej obudowy

Jednak gdyby porównać jakosć dźwięku, ilosć znieksztalceń i ogólną barwę dźwięku, nie mam wątpliwości co będzie lepsze.
                                Pewnie w życiu nawet nie miałeś żadnego porządnego głośnika 18sto calowego. Zgadłem? Ale Ty nie masz wątpliwości co zagra lepiej, Winisd Ci to powiedział, jak zwykle zresztą.

Skomentuj

Wzmacniacz to Holton 500: 5 x IRF P240, IRF P9240, trafo TS700/4124 2x60V 5.8A, zasilacz 10x 3300uF.
                                  Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  A przepraszam w zawodach spl bedziesz startowac ze musisz z nich ostatnie soki wyciagac?
                                  Oczywiście, że nie niemniej jednak bardzo dużo osób zwraca uwagę na fakt, iż wzmacniacz powinien być odpowiednio dobrany do głośnika bo jest mżliwość, że nie będzie w stnie go wysterować.
                                  Ja oczywiście to stwierdzenie tylko tu powtażam. Cuż, zostałem zachęcony do zakupu tego Monacora po stwierdzeniu, że mam za słaby wzmacniacz na te TC audio lub RE . Patrząc na suche parametry tego głośnika, charakterystyke pasma oraz niską częstoltiwość rezonansową + recenzje w internecie myślałem, że to będzie udany zakup i nie przysporzy mi ani Wam problemów przy budowie skrzynki. Przyznam, że jestem teraz w pkt wyjścia i nie za bardzo wiem co zrobić - pisać o anulację zamówienia czy też uparcie starać się już działać i przymierzać do budowy obudowy.:(

Mam teoretycznie czas żeby wysłać maila o anulowaniu zamówienia jednak co jeśli głośnik otrzymam?

Skomentuj

Przyznam, że jestem teraz w pkt wyjścia i nie za bardzo wiem co zrobić - pisać o anulację zamówienia czy też uparcie starać się już działać i przymierzać do budowy obudowy.
                                    Kurcze flaszka, nie przejmuj się tym co napisał Bio, z tego głośnika będziesz miał dużo bardzo niskiego basu. To są jakieś kpiny twierdząc że ten głośnik nie nadaje się do przetwarzania pasma od 20hz.

Skomentuj

Kurcze flaszka, nie przejmuj się tym co napisał Bio, z tego głośnika będziesz miał dużo bardzo niskiego basu. To są jakieś kpiny twierdząc że ten głośnik nie nadaje się do przetwarzania pasma od 20hz.
                                      Dzięki, bo tak szczerze to nie za bardzo bym chciał go oddać - nie lubię tak robić bo to jest krępujące...
                                      A jeżeli bym już nawet musiał go oddać, to na TC audio bym musiał jeszcze z 3 m-ce poczekać no i żona by mnie pewnie zabiła oglądając wyciąg z karty:biggrin:

Skomentuj

Ok powiedz teraz jakie masz kolumny frontowe? I jaki pokój że chcesz stosować takiego potwora :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X