Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Monacor SPH-450TC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    Nie robi się głośników estradowych z Fs=20hz bo to jest własnie tracenie efektywności, więc nie wmawiaj nikomu że ten głośnik jest stworzony na estradę.

Nie trzeba stosować żadnej korekcji!!! Dajesz budę 200 litrów strojoną na 20hz, odcinasz standardowym filtrem 40hz@12db oktawa i masz f3 na poziomie 20hz!! Więc nie imputuj czegoś czego nie ma.

Wykazujesz się teraz ogromną ignorancją i nie wiedzą. Wiesz co różni tą 18stke od tych elips? A no mms=300 gram bl ponad 30 xmax bliski 13mm i fs na poziomie 20hz. Jakby to był głośnik do grania od 40hz tak jak to mylnie sugerujesz to miałby fs=40 , mms połowe mniejszy i skuteczność na poziomie 97db. Nie masz najmniejszego pojęcia o tym jak się konstruuje głośniki estradowe tak więc nie mydl innym oczu. Idealnym przykładem głośnika do grania od 40hz jest ten
    http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_18PS76_4Ohm-70.html

Jak widać na pierwszy rzut oka, czarno na białym jest to zupełnie inny głośnik. A to że monacor zalicza szybszy spadek efektywności niż np. Xxls wynika z tego że nie pożałowano mu indukcji w szczelinie, bo chyba nie liczyłeś na to że jest głośnik 18sto calowy co osiągnie 93db przy 20hz z normalnej obudowy

Pewnie w życiu nawet nie miałeś żadnego porządnego głośnika 18sto calowego. Zgadłem? Ale Ty nie masz wątpliwości co zagra lepiej, Winisd Ci to powiedział, jak zwykle zresztą.
    Ok. Masz racje. Rozpędziłem się z tym glośnikiem estradowym.

Skomentuj

Na chwilę obecną mam Mission M72 (miałem w planie zrobić 5 szt Diy, uzbieraną kwotę jednak plan nie wypalił, pieniążki musiały być dołożone do wydatków na budowę i musiałem się zadowolić z reszty zakupem w/w Mission) połączone z Denonem AVC A1SE, ten sprzęt używam tu w Dublinie ale w Bydgoszczy po wykończeniu domku będę dysponować pomieszczeniem 25m2 tylko i wyłącznie na delektowanie się muzyką i projekcje filmowe, miał być salon 40m2 ale z żoną zdecydowaliśmy urządzić jedno pomieszczenie na kino z bilardem:). Na pewno wymienie te kolumny na coś ładniej grającego, na pewno Diy - na to jeszcze mam czas.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszz1975 Zobacz posta
        Wzmacniacz to Holton 500: 5 x IRF P240, IRF P9240, trafo TS700/4124 2x60V 5.8A, zasilacz 10x 3300uF.
        Oczywiście, że nie niemniej jednak bardzo dużo osób zwraca uwagę na fakt, iż wzmacniacz powinien być odpowiednio dobrany do głośnika bo jest mżliwość, że nie będzie w stnie go wysterować.
        Czyli wyciagniesz z niego nie wiecej niz 450Wat mocy maxymalnej przy 4ohm a przy 8 około 220wat.
        Ja bym na twoim miejscu zwrocił tego monacora o ile możesz i kupił chociażby mniejsze TC audio w wersji 15calowej bo ta 18calówka to raczej sie do auta na db drag nadaje chodz nie mowie że w kinie zagra słabo

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Czyli wyciagniesz z niego nie wiecej niz 450Wat mocy maxymalnej przy 4ohm a przy 8 około 220wat.
          A to bardzo ciekawe, może kolega to jakoś potwierdzić? Na jakiej podstawie wyszedł taki wynik? Ten Holton wg danych technicznych ma mieć moc w sinusie 550W/4Ohm 300W/8Ohm - taki kit kupiłem:unsure:

Skomentuj

A to bardzo ciekawe, może kolega to jakoś potwierdzić? Na jakiej podstawie wyszedł taki wynik? Ten Holton wg danych technicznych ma mieć moc w sinusie 550W/4Ohm 300W/8Ohm - taki kit kupiłem:unsure:
            Tak tylko to klasa AB 50-70% sprawnosci do tego trafo które ma napiecie wynosi 2x60, jesli było by np 2x65 po obciażeniu gotowe do wyprostowania i moc maksymalna 800watto moze bys te 520wat z niego uciagnoł:>,To jest moc która jest na papierze w dodatku w sinusie a sinius to nie muzyka prawda?
            Nie bój sie ta moc jest na tyle wysoka żeby wysterować taki głosnik i watpie że kiedyś to do końca odpalisz bo musiał bys być głuchy jak pień...

Skomentuj

Raczej w okolicach 540 i 330. Skąd ty bierzesz te moce?

Skomentuj

Bebok Dobrze wiesz że jego moc zależy w dużej mierze od napiecia i mocy maxymalnej transformatora i raczej nie mozliwe osiagac tyle na tak małym trafie

Skomentuj

Ja bym na twoim miejscu zwrocił tego monacora o ile możesz i kupił chociażby mniejsze TC audio w wersji 15calowej bo ta 18calówka to raczej sie do auta na db drag nadaje chodz nie mowie że w kinie zagra słabo
                  Kolega Shiver mnie przekonał, że ten Monacor nie jest wcale najgorszym wyborem, a że głupio jest tak anulować zamówienie + czekanie na inny głosnik z 3 do 4 miesięcy postanowiłem przy nim pozostać.
                  Najwyżej jeżeli nie będe zadowolony to go odsprzedam.

Tak tylko to klasa AB 50-70% sprawnosci do tego trafo które ma napiecie wynosi 2x60, jesli było by np 2x65 po obciażeniu gotowe do wyprostowania i moc maksymalna 800watto moze bys te 520wat z niego uciagnoł,To jest moc która jest na papierze w dodatku w sinusie a sinius to nie muzyka prawda?
                  Tak w sumie to dalej trochę nie rozumiem tego - sprawdziłem napięcia na zasilaczu i wynoszą one + - 80V i to tyle ile jest podane w opisie przy mocy znamionowej 500W a moc muzyczna jest chyba większa zawsze od znamionowej?

Skomentuj

Najwyżej jeżeli nie będe zadowolony to go odsprzedam.
                    Ja Ci powiem tyle, w pokoju 25m^2 ten sub będzie przestawiał ściany, a pasmo od dołu będzie praktycznie nieograniczone, co najwyżej brzmienie może Ci nie podejść, ale to jest rzecz tak subiektywna że nie da się tego wyrokować.

Skomentuj

Ja Ci powiem tyle, w pokoju 25m^2 ten sub będzie przestawiał ściany, a pasmo od dołu będzie praktycznie nieograniczone, co najwyżej brzmienie może Ci nie podejść, ale to jest rzecz tak subiektywna że nie da się tego wyrokować.
                      Brzmi super:biggrin:, o ściany się nie boję gorzej z dachówkami:lol:

Skomentuj

Brzmi super
                        O czyli już go masz?

Skomentuj

Z tym brzmieniem to chodziło mi o przestawianie ścian - spodobał mi się ten tekst Głośnik został wysłany i będzie dostarczony jutro. Mam pytanie odnośnie portu BR: na ile mogę wierzyć podanym przez WinISD parametrom? Wg programu powinienem zastosować jeden tunel o śrenicy 10.2cm przy długości 23.09cm.

Skomentuj

Taki tunel będzie dużo za mały. Jakiej największej średnicy bass reflex możesz kupić?

Skomentuj

Sprawdzę zaraz na ebayu dostępne średnice i długości, jak będzie problem to poszukam w UK. Pytanie jak dużej średnicy i długości szukam?
                              Właśnie przebrąłem przez 12 stron i na tą chwilę największy port BR ma 6" na 6" czyli lekko ponad 15x15cm
                              Last edited by tomaszz1975; 12.12.2011, 21:02. Powód: uzupełnienie informacji

Skomentuj

Jak największej. 10cm przy takim skoku membrany jest dobre dla 10cio calowca, Ty masz 18ście.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  obetnij dno z wiadra
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W sumie w firmie mam wiaderek od koloru do wyboru, pewno jakbym mocno poszukał to i jakaś rura PCV by się znalazła...

Skomentuj

15cm średnicy powinno się nadać, możesz pokazać ten tunel? :) Jak Ci nie szpeci to może być PCV 150mm, tyle że dobrze jakby było to zaokrąglone po obu stronach. Potrzebujesz około 55cm takiego tunelu do strojenia na 20hz.

Skomentuj

15cm średnicy powinno się nadać, możesz pokazać ten tunel? Jak Ci nie szpeci to może być PCV 150mm, tyle że dobrze jakby było to zaokrąglone po obu stronach. Potrzebujesz około 55cm takiego tunelu do strojenia na 20hz.
                                        http://www.ebay.ie/itm/6-Port-Tube-S...item43a11733cd
                                        tylko nie ta długość... Poszukam w pracy taką PCV-kę tak na testy ( w końcu obudowa będzie tymczasowa) a w między czasie postaram się znaleźć oryginalny profilowany tunel BR.

Skomentuj

Ale wy kombinujecie jak żyd po górke
                                          A może tak port szczelinowy ? A nie bawienie sie w jakieś plastikowe rurki które beda swiszczeć...
                                          Tak w ogóle to jakie strojenie wybrałeś:>

Skomentuj

Czaruję...
                                          X