Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Monacor SPH-450TC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może gdyby obniżyć napięcie zasilania i poprawić chłodzenie to wzmacniacz wyrobi przy 2omach, ale to musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej oblatany z elektroniką.

Skomentuj

O chłodzenie się raczej nie boje - kolega mi zrobił płytę z 2,5cm grubości duraluminium 25cm x 30cm i dospawał duraluminiowe 1cm grubości żebra wysokie na 8cm szerokie na 25cm i rozmieszczone co 5cm, ponieważ oryginalny radiator się nie wyrabiał.
      Poproszę kolegów z działu elektroniki o opinie co do ewentualnej możliwości obciążenia końcówki 2 omami.
      Last edited by tomaszz1975; 14.12.2011, 19:49. Powód: uzupełnienie informacji

Skomentuj

Shiver Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo to sie może zakonczyć spaleniem calej końcowki...
        Tu nie chodzi o chłodzenie tylko o to że ta płytka musi być zaprojektowana pod 2ohm i febirr może taka płytke wykonać z tego co mi wiadomo.
        Nie kombinujcie z tym co ma bo sie to zakonczy spaleniem wszystkich mosfetów i w dodatku jak pusci zabezpieczenie głosnika to i głosnik pójdzie do regeneracji...
        Wiec przy 2ohm nie wyrobi! impedancja od 4 masz to napewno napisane gdzies

Skomentuj

Nikogo w nic nie wprowadzam. Sam aktualnie tak użytkuje od dłuższego czasu jedną końcówkę i nic nie wybucha i nie płonie. Nie dam głowy sobie uciąć że będzie tak działać i za 10 lat, ale jakby miało pójść z dymem od samego tego że pracuje przy dwóch omach to już dawno by tak się stało.

Skomentuj

Shiver Gdzie nie popatrze zawsze ostrzegaja ze minimalna impedancja to 4ohm...
            Ja też podpinałem pod yamhe któe przyjmuje od 6ohm 4ohm głosnik i grał głosno i co ? nic sie nie stało to chodz o projekt on po prostu dostanie napewno za duze zasilanie i sie popali i obniżenie o pare volt nic nie da...
            Zreszta niech sie wypowie ktoś kto w tym siedzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Wiec przy 2ohm nie wyrobi! impedancja od 4 masz to napewno napisane gdzies
              Tak oczywiście: mam podane dokładnie moc przy 4 i 8ohm + oświadczenie konstruktora, który nie zaleca tego wzmacniacza z 2 ohm:(
              W załączniku jest schemat, który otrzymałem z tą różnicą, że ja mam wersję z 5 parami IRF.
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Tu nie chodzi o chłodzenie tylko o to że ta płytka musi być zaprojektowana pod 2ohm i febirr może taka płytke wykonać z tego co mi wiadomo.
                Czy to nie ten sam Febir, od którego kupiłem ten wzmacniacz? :)
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...fc9c82f21.html

---------- Post dodany o 22:48 ---------- Poprzedni post o 07:09 ----------

Postanowiłem skupić się na obudowie. W sobote będe robić "pralke" 200l netto i mam pytanie odnośnie rozmieszczenia głośnika niskotonowego i otworu br. Płyta przednia będzie mieć szerokość 55cm (2 x 2,5cm z boków wliczone) x 65cm (kupiłem sklejke 1" )wysokości i teraz czy:
                1 głośnik dać wyżej i br poniżej głośnika,
                2 głośnik umieszcony centralnie i br z tyłu,
                3 - // - br skierowany do doł,
                4 a może głośnik skierować do dołu i br z boku.

Skomentuj

Testowy Sub zrobiony. Podłączyłem obie cewki szeregowo - efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Bas, bas i jeszcze raz BAAAS W win ISO załączyłem f-kcje sygnału, w chwili jak włączyłem wzmacniacz miałem kursor ustawiony na 15Hz i szczęka mi opadła jak żona wybiegła z drugiego pokoju z paniką "coś się dzieje":o, że jej obraz spadł obraz. Generalnie muszę się pobawić z ustawieniem tego filtra subwoofera, a dokładnie z ustawieniem odcięcia względem frontowych kolumienek. Ale to już zabieg czysto kosmetyczny
                  Poniżej kilka fotek suba. Całość waży chyba z 90kg.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Ha, wiedziałem że będzie dobrze :) Głośniczek wygrzany czy świeżo wyjęty z kartonu do testów?

Skomentuj

W sumie to się wygrzewa, grał już w sumie może z 4h na jednej cewce a teraz może z 2h na dwuch.
                      Kurcze czy to jest taka akustyka mojego pomieszczenia czy taki tyb suba - chodzi mi o to, że w pomieszczeniu odsłuchowym (tu w Irlandi sub gra w 25m2) wszystko jest ok, bas czysty, głęboki, nie ciągnie się ale dla innych domowników w innych pomieszczeniach granie suba jest karą. Mam nadzieje, że to wina budownictwa...

Skomentuj

To jest wina niskiego basu który ten sub odtwarza z dużą skutecznością. Taki bas bez problemu przechodzi przez ściany działowe i niestety-nic z tym się nie zrobi.

Skomentuj

Czaruję...
                        X