...uważam że może zagrać lepiej, a to tylko 750zł.
Za 1,5-2kzł można kupić już bardzo fajne głośniki do 3way, np. aluminiak SB lub HDS + SB15 + SB23 (1450zł lub 1780zł)... tylko zwrotnic brak.
Czy to będzie "gorsze" 3way od "lepszego" 2way?
To zależy od użytych głośników w jednym jak i w drugim projekcie.
Dobre 2way do 2tyś. to np. głośniki Satori... niestety za 1,5tyś nie kupisz tych głośników.
Za to z SBacoustic dobierzesz już głośniki na 3way z Satori na górze i zmieścisz się w 2tyś. :)
Jeśli te SB by nie mulily na basie to bym dawno na nich robił . Taka 17-tka by mnie w pełni satysfakcjonowała . Tylko że niestety podobno mula na basie a tego po awx bym wolał jednak uniknąć (słuchałem wczoraj z innym wzmacniaczem i jest lepiej ale nadal szybkość basu jest średnia).
Teraz zrobiłem symulacje i wyszło mi że one nie będą mulic na basie...nie wiem już sam. W paśmie dla tych głośników "użytecznym" (czyli od jakiś 40Hz) wyszło mi opóźnienie max 10ms. To jest dobry wynik moim zdaniem. F3 na ~45Hz wyszło. Moim zdaniem to dobry wynik jeśli symulacje pokryją się w rzeczywistością . Obudowa 17-18L @40Hz według symulacji powinna być dobra. Nie musiał bym nic zmieniać względem 3sm jeśli chodzi o obudowę. Mowa o głośniku 17mfc 8ohm. Do tego uzylbym wavecore którego już mam i powinno być fajnie :) .
Oskar
Z tanich glosnikow na basie bardzo mi sie podobal MDS08, zaraz pewnie zostane zjechany no ale co zrobic ze mi przypadl do gustu. Bardzo fajny konturowy basik. Napewno zrobie jeszcze rewizje monitorkow na nim.
Domyslam sie ze mozna by zrobic male monitorki na MDSzeropiec, ale trzeba by zaryzykowac i kupic je w ciemno. SB jak narazie wychodzi prawie najlepiej cena/jakosc ale moze nie w kazdym przypadku.
Pozdr
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
A czemu prawie ? Jak masz jakieś sugestie to pisz . Bo mam wavecore'a 30mm do tej 17-tki sb i wyjdą takie kolumny z cieplejszym dźwiękiem (z tego co czytałem tak wnioskuję).
Oskar
Ja nie mialem zadnej 17stki od SB wiec ci w tym temacie nie pomoge. Sa jeszcze Daytony rs180 w wersji papierowej, tez godne przemyslenia, tutaj kolegi Branza musial bys sie podpytac bo on juz tego sporo przewalil.
Pozdr
SB na papierze lepiej wygląda niż tanie ss czy ten gradient (ch-ka) .
- - - - - aktualizacja - - - - -
Co do mds ów to gdzieś na necie widziałem stronę na której gościu miał pomierzone wszystkie mdsy. Jakiejs rewelki nie było raczej. Niestety po awarii dysku nie mam adresu tej strony :thumbdn:
- - - - - aktualizacja - - - - -
A co myślicie o jakiejś wstedzie, amt, planarnym itd.? Ciekawią mnie takie głośniki i wcale nie są takie drogie...
Jak się tak będziesz na wszystko na papierze rozpędzać to życzę powodzenia. Miałem 3sm , później po nich rs180 z tym seasem i nie bo a ziemia, tego wavecore miałem połączonego z ss 18stka revelatora i niestety mimo że był taki fajny głośnik na dole nie pomógł wyciągnąć tego zestawu, ostatnio męczę u siebie fw146 z wavecorem z forum i tu też szału nie, podłączone na szybko seas mimir kompletnie rozłożyły ten zestaw. Tego 27tbfcg jedną parkę zostawiłem, pójdzie z w170 bo wiem że może zagrać fajnie ale 3sm jest fajne ale na początek i zmiana ich na coś w podobym budżecie dużo nie zmieni, chociaż z rs180 zagrało bardzo fajnie.
szasta
Mi sie ostala parka TW30WAchyba10 od wavecora i bardzo srenio zadowolony z tych wysokotonowek jestem.
RSy od daytona mialem kilkanascie szt i naprawde polecam.
Pozdr
Jak się tak będziesz na wszystko na papierze rozpędzać to życzę powodzenia. Miałem 3sm , później po nich rs180 z tym seasem i nie bo a ziemia, tego wavecore miałem połączonego z ss 18stka revelatora i niestety mimo że był taki fajny głośnik na dole nie pomógł wyciągnąć tego zestawu, ostatnio męczę u siebie fw146 z wavecorem z forum i tu też szału nie, podłączone na szybko seas mimir kompletnie rozłożyły ten zestaw. Tego 27tbfcg jedną parkę zostawiłem, pójdzie z w170 bo wiem że może zagrać fajnie ale 3sm jest fajne ale na początek i zmiana ich na coś w podobym budżecie dużo nie zmieni, chociaż z rs180 zagrało bardzo fajnie.
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Jak nie mam danych głośników to muszę na papierze .
Wavecory były fajne, gdy kosztowały 110-120 zł i wtedy powstało na nich sporo projektów i tak też należy je oceniać.
W dzisiejszych cenach, czy to tweetery czy midwoofery, w mojej ocenie nie są warte żądanych za nie pieniędzy. Zwłaszcza po tym jak rynek trochę "zepsuły"głośniki SBA.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Ja je kupiłem kiedyś za 150zł. jak dobrze pamiętam . To chyba nie ma co się cackać tylko trzeba na SB robić . Czy taki SB satori https://blackdotaudio.eu/pl/p/Glosni...arny-4-ohm/263 będzie dużo lepszy od tych wysokotonówek SB "nie satori"?
Satori za dobry do 17MFC (do 15MFC w 3way już prędzej).
Po za tym 17MFC ma specyficzny bas, taki lekko plastikowy... ale moim zdaniem jest lepszy od AWX-a.
Kopułka SBA, zwykła, w swojej cenie w zasadzie nie ma konkurencji i spokojnie można na niej robić dobry projekt.
Gorzej jest z midwooferami. Mają dobrą średnicę, ale bas to klucha. A jak zmniejszy się litraż to bas znika a nie przyspiesza.
Przerabiałem 17 stki papierowe, węglowe i aluminiowe. I każda ma podobny charakter grania. Paradoksalnie najlepiej zagrała mi węglówka w małej skrzynce z twardą membraną bierną, czyli projekt z AS2017, ale zasadniczo też szału nie było.
Dla tych co takie granie lubią będzie OK, dla osób bardziej osłuchanych zwykle nie jest OK.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj