A może ceramika SB? :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co po 3sm?
Collapse
X
-
Napęd i zawieszenia są chyba te same, zmieniają się tylko membrany, więc nie sądzę aby charakter basu diametralnie się zmienił.
SBA17 można dać na średnicę a na bas jakiś midwoofer innej firmy :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Ten Seas na basie jest świetny, ale na średnicy co najwyżej poprawny, musi mieć głośnik, z którym da się zrobić nisko podział i to dobry niski podział, a nie taki na siłę.
Szybciej zrobiłbym takie małe 3-way - Seas L16, SBA MR13 Satori i Dayton RS28 :) Fajne granie by było, nie duże kolumny i cena względnie rozsądna :) Ewentualnie żeby jeszcze zbić cenę to dać zwykłego SBA na górę :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
A co myślicie o czymś takim? Nietypowe to na pewno...http://projectgallery.parts-express....ojects/latus1/ cały czas mnie ciągnie do czegoś innego niż zwykły głośnik kopułkowy...
Skomentuj
-
Myślę, że to będzie lipa :) Woofer na boku wymaga niższego podziału, wysoki podział pomiędzy midrangem a wstęgą spowoduje duże problemy ze sweet spotem a i sam kształt wysokotonówki będzie także na to wpływał. Ja bym na coś takiego się nie zdecydował.
Jak chcesz jakiś wynalazek to dobra mała szerokopasmówka na front i do tego coś na bas na bok.
Na dziś zrobiłbym taki projekt z L16 na boku i np Seasem FU10RB lub Scanem 10F na froncie :) Będzie niski podział, pomiary trzeba by zrobić na zewnątrz, a że jest pogoda to można szaleć :P
Coś ala Boenicke W5.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
W boenicke jest fountek i tangband. Ogólnie to mam szerokopasmówki TB w domu...http://www.tb-speaker.com/products/w3-593sf z tym że wolałbym bas z przodu jednak. U mnie w pomieszczeniu bas na boku to nie wiem czy będzie to dobry pomysł i dobrze brzmiało.Last edited by Oskar29; 12.04.2018, 21:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTen Seas na basie jest świetny, ale na średnicy co najwyżej poprawny, musi mieć głośnik, z którym da się zrobić nisko podział i to dobry niski podział, a nie taki na siłę.
Szybciej zrobiłbym takie małe 3-way - Seas L16, SBA MR13 Satori i Dayton RS28 :) Fajne granie by było, nie duże kolumny i cena względnie rozsądna :) Ewentualnie żeby jeszcze zbić cenę to dać zwykłego SBA na górę :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaBardziej mi w tym projekcie chodziło o ten tweeter
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie zapominaj że tego rodzaju głośniki są dość kierunkowe.. W weekend jak ogarnę do końca nowy komputer ze sterownikami i programami to zainstaluje pomiarówkę i zobaczymy gdzie najlepiej uciąć tego TB.
Skomentuj
-
K... - sorry, przycisnelo sie nie to co chcialem. Dayton ma nowe prototypy zbudowane z inna firma, bo Usher czy tez inna firma ktora robila RS28 dla nich powiedziala im bye-bye. Nowe tweetery maja sie pokazac w polowie 2018, termin juz byl kilka razy przesuniety. Czy lepsze to ???
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaTen Dayton ma dosyć duży spadek powyzej 10khz. Słychać to mocno?
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaSzybciej zrobiłbym takie małe 3-way - Seas L16, SBA MR13 Satori i Dayton RS28Last edited by Zap Projekt; 13.04.2018, 13:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaDaytonów RS28F już nie ma i nie będzie dla Daytona robił je Usher a ten jak wiadomo już nie produkuje. RR28F był bliźniakiem konstrukcyjnym T9950 nieco wyraźniej grającym i głośniejszym w aplikacji. Jak dla mnie w bezpośrednim porównaniu lepszy. w okolicach 10Khz i powyżej RS28F miał podbicie które nadaje mu charakterystycznego pazura. Tydzień Temu aplikowałem ostatnią Parę do konstrukcji.
wcale nie do takiego małego 3 way ale właśnie w podobnej konfiguracji 2 x L16 , mały SB i RS28. Bardzo doceniane przez słuchających połączanie :)? Ja się zabieram za te szerokopasmówki i myślałem nad jakimś tanim wooferem co by zagrał do 300-400Hz. Masz jakiś pomysł?
Skomentuj
Skomentuj