Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do STX T.10.200.8.ALX i M.15.250.8.FCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do STX T.10.200.8.ALX i M.15.250.8.FCX

Cześć,

nie było mnie tu jakieś 15lat :-)

Mam prośbę:

szukam osoby z Warszawy lub okolic dysponującej czasem i przyrządami pomiarowymi która zaprojektuje mi zwrotnicę do wysokotonowca oraz średniotonowca STX. Głośniki mam kupione i mogę je dostarczyć.

Chciałbym żeby to była zwrotnica pierwszego rzędu 6dB/okt. Podział jedynie między średniotonowym i wysokotonowym. Bez tłumików. Szczegóły omówimy na PW. Ktoś się podejmie? Oczywiście cena do dogadania. Ewentualnie jeśli ktoś ma pomiary impedancji i jest w stanie pomóc zaprojektować to proszę o pomoc.

Pozdrawiam!
    Grzegorz.

jak masz skrzynke gotowa to moge zrobic pomiary
    ale czasu na projektowanie zwrotnicy juz nie mam

Skomentuj

Niestety to nie zagra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Niestety to nie zagra.
        Jakies konkrety poproszę.

Skomentuj

Te glosniki nie nadaja sie do zwrotnicy z nachyleniem 6dB/oct. Poza tym taka zwrotnica narzuca sporo ograniczen w kwestii wyrownania czasowego i fazowego.

Skomentuj

Jesli chodzi o sredniotonowy chcialbym ciac od 3tys zeby przy nachyleniu 6dB/okt wyrownac cha-ke do 6-7tys. Wysokotonowy chcialbym ciac filtrem 6dB tak zeby bylo te zalecane -18dB przy 1tys czyli w okolicach 8-10tys.

Nie zalezy mi na bardzo rownej cha-ce czestotliwosciowej. Bardziej chcialem postawic na prostote i naturalnosc ukladu. Jakie ograniczenia w kwesti czasowej i fazowej narzuca zwrotnica I rzedu?

Czytałem ze jest ona duzo lepsza w tych kwestiach od II czy III rzedu.

O tutaj:
            https://www.3squareaudio.com/copy-of...der-crossovers
            Last edited by nfsking; 23.05.2018, 06:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez nfsking Zobacz posta
              Jesli chodzi o sredniotonowy chcialbym...
              Ty byś chciał, ale dopiero po pomiarach wychodzi czy się da (ponieważ obudowa doda swoje).
              Zresztą widać po charakterystyce głośnika że samą cewką na wooferze i kondensatorem na wysokim nie da się tego sensownie połączyć.

Nie zalezy mi na bardzo rownej cha-ce czestotliwosciowej. Bardziej chcialem postawic na prostote i naturalnosc ukladu.
              A jaki to ma sens?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                A jaki to ma sens?
                Oczywiście zdrowy rozsądek przede wszystkim, ale trochę ma. Jak wpakujesz 25 pułapek żeby było równo, to niekoniecznie dobrze to brzmi..

Skomentuj

No wlasnie, naczytales sie teorii, ktora nie zawsze przeklada sie na praktyke. Znajdz po prostu kogos, kto Ci zaprojektuje prawidlowa zwrotnice, a nie pierwszy rzad na sile, ktory sie tu zupelnie nie sprawdzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Jak wpakujesz 25 pułapek...
                    Bez przesady :flapper:
                    Pułapka powinna być tam gdzie jest potrzebna, tak jak II rząd.
                    Do zwrotnicy I rzędu (i to bez pułapek) trzeba dobrać takie głośniki które się do tego nadają, a nie "byle jakie", a nóż się uda.
                    Nawet takie głośniki do I rzędu potrzebują nieraz pułapkę, a co dopiero takie które się nie nadają...

Nie zrobi się kolumn "audiofilskich" ze źle dobranych głośników, tylko dlatego że da się zwrotnicę I rzędu :)

Mało przykładów? :biggrin:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3252834.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3365392.html

"Właśnie to jest ogromny atut tego typu rozwiązań - minimalizm ilości elementów w torze audio. W tym konkretnym przypadku dla tego głośnika szerokopasmowego po prostu jej nie trzeba - jest to dla Ciebie niepojęte ale prawdziwe."

https://www.eminence.com/pdf/Beta_12LTA.pdf

nfsking, nie idź tą drogą :flapper:
                    Last edited by marian; 23.05.2018, 11:07.

Skomentuj

Marcin ja Cie podziwiam za cierpliwość w tego typu dyskusjach... mnie nosiło jak to czytałem mimo że nie brałem udziału w polemice
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

To może inaczej:

Czy ktoś z was ma pomiar impedancji tych glosnikow lub jest w stanie wykonac i policzyc wartosci dla filtra I rzedu z podzialem sredniotonowca na 3-4tys a wysokotonowego na 8-10tys? Chcialbym zaczac od filtra I rzedu a jak gra sie nie spodoba to bede kombinował z II rzedem, pułapkami i innymi proponowanymi przez Was rozwiazaniami.

Skomentuj

Czy ktoś z was ma pomiar impedancji tych glosnikow lub jest w stanie wykonac i policzyc wartosci dla filtra I rzedu z podzialem sredniotonowca na 3-4tys a wysokotonowego na 8-10tys? Chcialbym zaczac od filtra I rzedu a jak gra sie nie spodoba to bede kombinował z II rzedem, pułapkami i innymi proponowanymi przez Was rozwiazaniami.
                          Filtrow sie nie liczy, chyba ze na zajeciach. Glosniki trzeba zmierzyc w docelowej obudowie i na podstawie pomiarow zaprojektowac wlasciwa zwrotnice. Nie bylo Cie 15 lat i przez ten czas nie podniosles w tym temacie skilla?

Skomentuj

Czy ktoś z was ma pomiar impedancji tych glosnikow lub jest w stanie wykonac i policzyc wartosci dla filtra I rzedu
                            pisalem ze jestem pod warszawa i moge to zmierzyc
                            potem sam sie pomiarami pobawisz, posymulujesz co chcesz, podlaczysz, posluchasz i wyciagniesz wnioski :p

ale musisz miec gotowa obudowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Filtrow sie nie liczy, chyba ze na zajeciach. Glosniki trzeba zmierzyc w docelowej obudowie i na podstawie pomiarow zaprojektowac wlasciwa zwrotnice. Nie bylo Cie 15 lat i przez ten czas nie podniosles w tym temacie skilla?
                              Piszac "policzy" mialem na mysli dobierze wartosci cewek i kondensatorow. Nie bylo mnie 15lat na forum, porzucilem zabawe JIGiem, SW i budowanie kolumn i subwooferów z braku czasu. Podnosilem skilla w innych tematach.

Paweł S.,

Obudowy narazie nie mam ale ok, odezwe sie jak zrobie to pomierzymy.

Czy ewentualnie gdyby się okazało że nie bedę miał jednak czasu na zabawe ze projektowaniem zwrotnic to czy ktoś z tu obecnych ma projekt w miarę poprawnej zwrotnicy pod M.15FCX z T.10ALX?
                              Last edited by nfsking; 23.05.2018, 18:36.

Skomentuj

Podnosilem skilla w innych tematach.
                                Dobre i to.

Skomentuj

Mało przykładów?
                                  Litości, bez popcornu nie idzie tego przeczytać.

Skomentuj

Czy ewentualnie gdyby się okazało że nie bedę miał jednak czasu na zabawe ze projektowaniem zwrotnic to czy ktoś z tu obecnych ma projekt w miarę poprawnej zwrotnicy pod M.15FCX z T.10ALX?
                                    bez pomiarow nikt tego nie zrobi
                                    czyli pierw rob obudowe (nie musi byc wykonczona), pomierzymy a potem mozna cos dzialac

Skomentuj

A tak przy okazji, to do czego mają być te kolumny?
                                      Bo jeśli jako 2way to słaby wybór woofera.

Dlaczego nie W.15?
                                      https://stx.pl/w-15-160-8-fcx.html

Skomentuj

A tak przy okazji, to do czego mają być te kolumny?
                                        Bo jeśli jako 2way to słaby wybór woofera.

Dlaczego nie W.15?
                                        https://stx.pl/w-15-160-8-fcx.html
                                        M.15 jako sredni a jako woofery beda 2x W.22 MCX tylko ze pedzone z drugiego wzmacniacza i ciete z M.15 aktywną zwrotnicą na 200Hz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X