Po dodaniu rezystora do średniaka i wysokotonowego zauważyłem że wychodzi bardziej płynny wykres impedancji/fazy głośników. Chyba że nie ma co temu wykresowi dawać wiary, wtedy rzeczywiście lepiej wywalić ten rezystor przez AWXem i mniej stłumić ALXa.
Paweł S.,
cięcie średniaka wziąłem z Twojego projektu kolumny na AWX z forum. Jeśli jest złe to jak sądzisz, ile je obniżyć?
Tutaj symulacja bez rezystorów. Wychodzi podobnie ale wykres impedancji/fazy wygląda według mnie gorzej.
Ja czytałem że robi. W PA też się raczej stosuje aktywne cięcie. True tri-amping w domu nie zrobi różnicy ale bi-amping jest świetnym rozwiązaniem. Na upartego osiągalnym chałupniczą metodą czyli wyjscie z amplitunera kina domowego wyjscie na sub ustawione na max wysokie pasmo i pod to podłączony wzmacniacz stereo z rozwidlonego kabelka RCA.
PS: taki osiągalny przez wiekszosc osób z dostępem do ampli kina domowego i wzmacniacza stereo sposób na "poor mans bi-amping" ;-)
PS2: a jak masz więcej kasy na sprzęt to stawiasz pod ampli z wysokiej półki obsługujące zajebisty zestaw wysoko-średniotonowy, ADS LX1400 i podłączasz pod niego las porządnych wooferów
pomyślałem że podzielę się z Wami tym jak rozwiązałem problem zwrotnicy do moich kolumn. Zrezygnowałem całkowicie ze zwrotnic pasywnych :-)
Zastosowałem crossover aktywny 4way z regulowanym podziałem pasma oraz 3 wzmacniacze stereo. Z wyjscia preout amplitunera sygnał idzie na crossover, nastepnie podzielony (300Hz/3500Hz) idzie na wzmacniacze oddzielnie napędzające bas, średniaka i tweeter (z kondensatorem zabezpieczajacym na wszelki wypadek). Tak to wygląda:
Granie ciezko mi porownywac. Wczesniej miałem 2x arn150 + gdwk projektu Yoshiego. Powiedziec ze w tych stxach dzieje sie znacznie wiecej to jak nic nie powiedziec.
Na basie są 2x 8" w TL strojonym na 34Hz wiec subwofer nie jest potrzebny.
AWX gra przepieknie.
ALX nie jest taki chamski jak gdwk.
Do tego dochodzi mozliwosc ktora daje podejscie aktywne: moge ustawic dzwiek dokladnie taki jak mi sie podoba. Gainy na wzmacniaczach dzialaja jak equalizer. Jesli mam ochote na wyrazniejszy sopran to podkrecam wzmacniacz od ALXów.
Jestem mega zadowolony mimo ze podszedlem bardzo budzetowo i wzmacniacze to Onkyo po 200-250zł za sztuke a crossover to sprzet PA stxa.
Skomentuj