Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
    doradzałem się zap audio
    Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
    może ktoś obeznany to sprawdzić ?
    Zap Audio jest obeznany i nie trzeba sprawdzać.

Skomentuj

Ok,dziękuję za wszytko,gra ten sub potężnie tak jak trzeba,jak zrobię wersje finalną to pewnie wstawię i opiszę wszystko.

Skomentuj

Pytanie, które zadał na wstępie autor nurtuje również mnie.
        Cebanczyk dokonał już wyboru. Ja jeszcze nie zdecydowałem, dlatego pociągnę temat.

Warunki podobne, w moim przypadku:
        - pokój 20 m^2
        - budżet elastyczny, powiedzmy 600 na sam głośnik, ale jak coś mnie uraczy to dozbieram
        - przeznaczenie - muzyka w zdecydowanej większości. Ale sub niech będzie uniwersalny, niech sprawdzi się też w filmie. Takiego, powie ktoś, nikt jeszcze nie zbudował. No właśnie, jeszcze... :)
        - wzmacniacz - planowany diy 250 - 300W
        - cel - akompaniament basowy dla kolumn 2drożnych, które posiadam, albo będę posiadał
        - obudowa preferowana bas reflex

Z wymienionych na początku tematu głośników najbardziej przemawiają do mnie:
        - W.27.500.8.FCX STX 389 zł
        - SB29SWNRX-S75-6 SB Acoustic 542 zł
        Plusy dla STX: tańszy (chociaż cena nie decyduje), większe wychylenie, większa, przynajmniej w katalogu sprawność.
        Plusy SB Acoustic: niższa fs, niższa impedancja czyli łatwiejszy klasyczny wzmacniacz bo zasilany niższym napieciem. Niestety mało dostępnych informacji odnośnie tego subwoofera. Znalazłem pdf,a Voice Coil nr 4/2012, strona 127, jest benchmark, studiuję. Ciekawostka z tego źródła. Skąd pochodzi skrót SB? To akronim od Sinar Baja, indonezyjskiego roducenta. https://www.sinarbajaelectric.com/newsevents.php

Ciekaw jestem też tańszych wooferów STX, może po 2 sztuki W.27.400.8.MC albo W.32.500.8.MC, tylko w tym przypadku wielgachne skrzynie by wyszły.

Posymulowałem :), zerknijcie, doradźcie.

Wielu pisze, że W.27.500.8.FCX jest prądożerny. A jest jakiś głośnik o podobnych parametrach mniej łakomy?

Tak dumam i dumam i widzę że za 70 zł więcej od SB29SWNRX-S75-6 jest SBA 34SWNRX-S75-6. 508 cm^2 piston area :o Szaleństwo? A może?

Załączam też parametry wspomnianych głośników do WinISD czyli pliki .wdr.

Subwoofers WinISD.rar
        Last edited by hi-fi; 29.07.2018, 17:06.

Skomentuj

Czaruję...
        X