Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[SZUKAM] plany na subwoofer stx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[SZUKAM] plany na subwoofer stx

Witam, nie wiem czy to właściwy dział ale poszukuję planów na subwoofer. Wybudowałem już kolumny z tego linku https://diyaudio.pl/showthread.php/2...1-200-8-f-p-pc i chciałbym jeszcze wystrugać do tego jakiś prosty subwoofer pasywny (najlepiej na głośniku stx - tak do 150 pln z sam głośnik) Pozdrawiam

Pasywny sub to nie sub.
    Jeśli chodzi zaś o głośnik, no to W.27.400 będzie spoko.

Skomentuj

no niestety niewłaściwy

Skomentuj

Tu masz niezły przepis, ale potrzebne będą 2 stxy:
        https://diyaudio.pl/showthread.php/2...bwoofer-na-STX

Skomentuj

Nie na temat...
          @marian masz jakieś pomiary w całym paśmie tego głośnika? Od jakiegoś czasu kiełkuje mi w głowie ciekawy pomysł :) .
          Last edited by Oskar29; 28.07.2018, 12:21.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
            @marian masz jakieś pomiary w całym paśmie tego głośnika?

Nie robiłem pomiarów na wprost.
            Zresztą pomiar masz na stronie.

Skomentuj

Nie na temat...
              Ja wiem że pomiar jest na stronie tylko że ten pomiar to taki z grubsza jest . Za dokładny to on raczej nie jest . Widziałem kiedyś konstrukcje na tonsilu 30cm i jakiejś kopułce. Chodzi mi coś podobnego po głowie tylko że z tym stx'em jako basowcem.

Skomentuj

Nie na temat...
                Ja wiem że pomiar jest na stronie tylko że ten pomiar to taki z grubsza jest . Za dokładny to on raczej nie jest
                Jest, tyle że w innej obudowie będzie inny.
                w mojej jak i w Twojej też będzie się różnił, więc mój pomiar do niczego się Tobie nie przyda.

Mogę tylko powiedzieć że patrząc na mój pomiar pod kątem, ten głośnik ciągnie dość wysoko i z powodzeniem można by go połączyć z driverem (jak w Pylonach), a nawet z jakimś Wavecorem.

Ale nie ukrywajmy, takie połączenie nie zagra wybitnie audiofilsko.

Last edited by marian; 28.07.2018, 15:58.

Skomentuj

Zrobiłem kopie Pylonów na tym W.27.400 i D500.
                  Zestaw świetny do głośnego niewymagającego grania.
                  Świetny na domówki i grilla.
                  Mogę stwierdzić że dla mnie grają lepiej niż Altusy. Może troszkę średnica wycofana ale ujdzie.

Skomentuj

Pomyślę bo wavecora 30mm mam :) . Właśnie chodziło mi czy ciągnie w miarę wysoko i nie ma jakiś dołków/górek w paśmie wielkich bo moim zdaniem to niezłe osiągnięcie jeśli w tak tanim głośniku ch-ka do tych 2k jest tak równa jak na stronie stx-a a przy tym ten głośnik gra nieźle basem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                      Mogę stwierdzić że dla mnie grają lepiej niż Altusy. Może troszkę średnica wycofana ale ujdzie.
                      mimo ze wycofana, to i tak najlepsza czesc tego zestawu
                      kuleje na dole i na gorze. a tam gdzie sie balem to wyszlo znosnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        mimo ze wycofana, to i tak najlepsza czesc tego zestawu
                        kuleje na dole i na gorze. a tam gdzie sie balem to wyszlo znosnie
                        Masz rację.

Wracając do tematu.
                        STX W.27.400 to całkiem fajny głośnik do suba.
                        Potrzebny tylko mocny napęd. Mostkiem TDA tego nie rozbujasz.

Skomentuj

Na dole kuleje? To żeś mnie zaskoczył...ilościowo czy jakościowo kuleje?

Skomentuj

Na dole kuleje?
                            No skoro jest słabo filtrowany (a tak będzie w konstrukcji 2way), to kuleje.

Skomentuj

W 3Way lepiej zagra.

Skomentuj

No dobra ja wszystko rozumiem no ale bez przesady...przecież to wielki głośnik...Rozumiem że chodzi wam że jak na taki duży głośnik gra słabo no ale chyba nie ma porównania do mniejszych głośników?

Skomentuj

Nie na temat...

No dobra ja wszystko rozumiem no ale bez przesady...przecież to wielki głośnik...
                                  Widać że jeśli chodzi o elektroakustykę to jesteś jeszcze daleko w polu.
                                  Dużo piszesz, już moderatorzy zauważyli że często jest to tylko spam...
                                  Proponuję trochę poczytać, a potem polemizować (jak to robisz w innych tematach).
                                  Last edited by marian; 29.07.2018, 13:09.

Skomentuj

Na dole kuleje? To żeś mnie zaskoczył...ilościowo czy jakościowo kuleje?
                                    nie zauwazylem ze uzyles innego glosnika niz w pylonie
                                    tam uzylem 27,150, ktory jest przeznaczony do obudowy zamknietej. a ze uzylem b-r to buczalo strasznie :p

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Nie na temat...

Widać że jeśli chodzi o elektroakustykę to jesteś jeszcze daleko w polu.
                                      Dużo piszesz, już moderatorzy zauważyli że często jest to tylko spam...
                                      Proponuję trochę poczytać, a potem polemizować (jak to robisz w innych tematach).
                                      Nie zrozumiałeś mnie, a już od razu piszesz i mi wytykasz żebym poszedł się dokształcić. Chodzi mi o to że w stosunku do takiego typowego woofera np. 16 czy 18cm i tak jest pewnie spora różnica na plus. Mam świadomość że inne filtrowanie sprawi że ten głośnik będzie grał inaczej. Czy pisze spam...może i tak ale to forum też jest trochę "sztywne" i prawie w ogóle nie dopuszcza offtopicu nawet gdy post jest otagowany.

Skomentuj

Chodzi mi o to że w stosunku do takiego typowego woofera np. 16 czy 18cm i tak jest pewnie spora różnica na plus. Mam świadomość że inne filtrowanie sprawi że ten głośnik będzie grał inaczej.
                                        W konstrukcji 2way 16-stka może mieć więcej basu (w stosunku do reszty pasma) od znacznie większego głośnika, nawet w 3way. Wszystko zależy od filtracji i obudowy.
                                        Przykład?
                                        Ten projekt: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-DIYaudio-pl
                                        ...i Altusy 140.

Nie na temat...
                                        Czy pisze spam...może i tak ale to forum też jest trochę "sztywne" i prawie w ogóle nie dopuszcza offtopicu nawet gdy post jest otagowany.
                                        Nie prawda.
                                        Gdybyś za każdym razem (gdy piszesz nie na temat) tagował posty, to nikt by Ciebie się nie czepiał... no chyba że Twoja misja to pisanie byle pisać, i nie tylko moderatorzy to widzą.

Last edited by marian; 29.07.2018, 15:40.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X