Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do muzyki w 15m2 co o tym myślicie??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub do muzyki w 15m2 co o tym myślicie??

Witam wszystkich !!!

Jestem tutaj nowy i po uprzednim przeczytaniu wszystkich interesujących minie postów nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi dlatego postanowiłem założyc ten wątek.

Problem tkwi oczywiście w subwooferze.Chciałbym skonstruowac coś do pokoju 15m2.
    Będzie to współpracowało z Amplit Yamahy oraz Eltaxami podstawkowymi na 13cm głośnikach.
    Zależy mi na subwooferze do muzyki!!! Chciałbym by był słyszalny nawet przy cichym graniu i włączał sie gdzie potrzeba a nie zamulał całą scenę.Słucham muzyki rozrywkowej więc wskazany byłby raczej impuls niż bardzo niskie zejście filmowe.
    To czego chcę uniknąc to buły słyszalnej tylko u sąsiadów!!!Słyszałem takie konstrukcje które zamiast grac dudniły aż głowa bolała.
    Ja chcę szybką reakcję w określonych momentach.
    Wymiary skrzyni nie mogą być większe niż 40x40x40 na głośniku 20cm.
    Budżet na elektronikę max 500zł.Jeśli to będzie konieczne rozważę delikatne wahania.

Moje wstępne pomysły:

1)
    Zbudownie suba na głosniku Tonsila 30/80/2 oraz wzmacniaczu TDA 7294(ok 90W lub podwójnym).
    Głośnik wyczytałem że jest konkretny i daje sobie radę
    jednak nie wiem cz sprawdzi się w moich wymaganiach.Co do wzmocnienia to niestety nie znam sie na tym i będe musiał skorzystać z pomocy elektronika.Doradźcie jaka powinna być jednostka i jakiej mocy tak żeby nie brakowało głośnikowi mocy i precyzji.

2) Pomysł bardzo mnie interesujący!!!
    Zbudowanie czegoś na głośniku samochodowym 4ohm np. Hertz ES200 lub JBL.
    Charakterystyki i głebokie,soczyste brzeminie głosników samochodowych bardzo mi pasują.
    Jednak gdy taki głosnik 20cm ma moc ok 200W RMS to do tego potrzeba mocny wzmacniacz.
    Co tutaj byście mi doradzili?? Czy warto ładwoac się w taki pomysł??

Będe wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

SLS8 w zamkniętej koło 30 litrów - to moja propozycja
    przy płycie 18mm i wymiarach 350x350x350
    http://www.akustyk.com.pl/sub/SLS8.html

Skomentuj

Peerless ciekawa propozycja jednak nie znam jego ceny?? Wyczytałem że obudowa jeśłi zamknieta to moze mieć 20L czyli zmeiściłbym się nawet w rozmiarach 30x30x30??Lub bas reflex który wymaga już 40L.W takim razie czym go jeszce napędzić ??
      Ok własnie doczytałem Twojego posta :)

Skomentuj

ciekawy jest jak wspomnialwes es 200 i mobil audio :P

Skomentuj

beyma dobrze sobie radzi w roku , 8BR40 albo 10BR60 bena pierwszego 140 cena 2 ok 200

Skomentuj

ale beyma ma to do siebei ze trzeba pogodzic sie z brakiem najnizszych czestotliwosci czyli ponizej 40 hz

Skomentuj

Panowie wszystko pięknie ale już sie robi mętlik.
              Może jakieś jakos to w ryzy:) Głośnik nie będzie do rocka!! szybciej już do techno:). Jak wspomniałem muzyka rozrywkowa.Super jak by mógł zejśc nisko ale zostawię ta kilka Hz dla lepszego impulsu i utrzaymania basu w ryzach.Pojawił się SLS8 i Hertz ES200.Jeśli byśmy sie ich trzymali to czym je napędzić.Co musze dokładnie skompletować, jesli komuś będzie łatwiej to na priv.
              Sam niestety tego nie zrobię i potrzebuję rad fachowca.

Skomentuj

sluchaj ja ci zapropoinuje zestawik ktory wg mnie jest najlepszym do sluchania muzyki dynamicznej glosnej

beyma 10 br60 + tda 7294 + trafo 150W + 15 000uF na galaz w zasilaczu + filtr dP + subsonic 30 hz

buda 45 l strojenie na 40 hz kanał min 8,5 cm

zesatw jest sprawdzony i pewny g;osnik pochodzenia estradowego idealnie nadaje sie do muzyki nic nie buczy (szczegolnie wazne w rocku) sls i es to dobre wooferki ale nie trzymaja tak idealnie rytmu jak beyma i brak im tej magi hmm takiego brzmienia wywodzacego sie z estrady pozdro
                tki zesatwiuk gra u mnie w domku mimo iz mam subika na dwoch xls ach

Skomentuj

LUKASZ, dobrze mówi.Tylko zastanawiam sie czy całość sie w deklarowanej kwocie zmieści.Ponoć Beyma zdrożała,nie wiem,trzeba by sprawdzić.
                  Może jako alternatywa jakiś Ravemaster?Nie są zbyt drogie a i grają dość nieźle.

Skomentuj

ja sie zastanawiam poco komu subwofer który zejdzie do 40 hz ... to u mnie stxy 17 cm do 40 hz grają :| i to z naprawde normalną JAK na stxa efektywnoscia a nie jakims spadkiem

Skomentuj

Budzik, slusznie mówisz ale ja już nie chce nowej burzy powodować.Wiesz,jak ktoś mi suba przedstawia i mówi że kapitalnie schodzi nawet do 40Hz to sie tylko kątem uśmiecham.Moje beznadziejne podłogówki spokojnie se z tym pasmem radzą.No ale jak komuś odpowiada określenie na takie cudo że to sub to niech tam,nie bede sie kłócił.Inna sprawa to te metry,wątpie żeby 30cm potwór tam oddech złapał.15m to troche mało wiatru do poruszenia.

Skomentuj

Własnie dlatego na pewno 30cm odpada, nawet 25 odpuściłem.Ja niechcę grać dla sasiadów ale dla siebie więc 20 cm to "świat i ludzie"
                        Kwestia tylko co i czym zasilić ....

Skomentuj

Hertz Hs 200 raczej nie oferuje niskiego basu Hertze to super głośniki na subwoofer ale od Hs250 w góre. JBL'a raczej odradzam. moim zdaniem alternatywa albo Hs250 albo SLS 8calowy - lepej troche kasy dozucić i mieć coś sprawdzonego
                          beyma 10BR60 to dobry głośnik ale nie do subwoofera!!

Skomentuj

ja w 8 metrach mam 25 cm wiec w 15 tez będzie dobrze, to że większy głośnik nie znaczy ze bedzie się źle czul , warto zainwestować w wiekszego który niżej zejdzie niż za podobną cene w 20 cm bo wiadomo z 20stką w tych cenach to super niskiego basu niebedzie :)

Skomentuj

http://www.mobilaudio.com.pl/mm/inde...age=of_illubas a recenzje znajdziesz w niecuie

Skomentuj

500zł za sam głośnik - odpada zdecydowanie, nawet jeśli brzmi bosko.

Skomentuj

budzik zapraszm do siebie porownamy teoje stxy ktore teoretycznie graja od 40 hz a subwoofer na 25 cm glosniku nei bede sie tu wywodzil ale bas z 17 cm a 25 cm jest troche inny kto nie wierzy zapraszm na odsluchy

[ Dodano: 2005-02-15, 14:22 ]
                                  zrob to z ta beyma gwarantuje cei ze w muzyce sprawdzi sie jak zadne

Skomentuj

Nepęd co Tym myślicie pod sls8??
                                    http://www.elektroland.com.pl/produc...roducts_id=383

Moze ktoś miał do czynienia ?? Lepiej zrobic samemu tda 7294 (lub mostek)??

Skomentuj

strzez sie tego shitu jak ognia.... lepiej zlecic komus zrobienie napedu

Skomentuj

Łukasz ... mnie nie stać !! Sadząc po tym że masz suba na 2 xlsach, które stoją u ciebie dla wystawki bo słuchasz na beymie a slsa napewno w ramke na ściane powiesiłes sobie i masz własne auto to zapewne cię stać na benzyne żeby przyjechać DO MNIE i zaprezentowac własnego suba. Gdy mnie było stać i miałbym takiej klasy głosniki niemialbym nic przeciwko zeby osobiście pojechac i kogośdo tego przekonac a nie zapraszać do siebie i siedzieć w fotelu jak nadety burak ! sory za słowo nadety burak niejest ono skierowane do ciebie bo niewiem jak ty bys postapił i postapisz ale to ludzi takiego pokroju o jakich wspomniałem wyzej :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X